Olimpia 2004

Szerdán meglehet az első úszóarany

Az ötödik versenynap várható eseményei

2004. 08. 18., 01:33 | Frissítve: 2004. augusztus 18., szerda 10:29

A tizenöt éves Gyurta Dániel 200 mellen a legjobb idővel került a döntőbe, tehát minimum éremesélyes. Risztov Éva is harcban lehet az érmekért 200 pillangón. Vívásban újra esélyeink vannak a női tőrözők révén, és bemutatkozik a legtehetségesebbnek tartott magyar öklöző, a 48 kilós Bedák Pál. Bodrogi László országúti kerékpáros pedig megszerezheti a sportág első magyar olimpiai érmét.

Már reggel fél nyolc körül dobókörbe kell állnia a súlylökő Kürti Évának Olümpiában, az ókori atléták versenyeinek színhelyén. A két évvel ezelőtti téli olimpián a bobozók között indult Kürtinek a diszkoszvetés az erősebbik száma, tőle ott várható jobb szereplés. (a szám döntője délután háromtól.) A férfi mezőnyben Bíber Zsolt még a tizenkettes döntőbe is bekerülhet egy magyar csúcs közeli eredménnyel. A selejtező szintje egyébként 20 méter negyven centi lesz. (Bíber versenye reggel kilenckor kezdődik, ha továbbjut, a döntő délután fél ötkor lesz.)

Az érem megy Mohamedhez

Evezésben a még két versenyben lévő magyar egység közül a Bencsik Gábor, Haller Ákos párosnak reggel háromnegyed kilenckor kell megjelennie a rajtnál. Számukra már a döntőbe jutás a tét, vagyis az első három hely valamelyikét kell elcsípnie a reményfutamban már lendületesen evező, és első helyen végző duónak, de a feladatuk nem könnyű.

Ki nyeri a következő érmet?
 44
 367
 31
 19
 18

A vívók közül a női tőrözőké a pást, és a vb-bronzérmes Mohamed Aida, valamint az Európa-bajnoki címmel büszkélkedő Varga Gabriella elkerülte egymást, csak a döntőben találkozhatnak. Varga elsőként a hongkongi Csannal vív, míg Aida erőnyerő, és várhatóan az orosz Jucseva kell bemutatkoznia, ami nem ígérkezik könnyű meccsnek, de mindenképpen nyerhetőnek tűnik, mégha az orosz vb-második is. (A női tőrverseny reggel kilenckor kezdődik, az egyéni elődöntő délután fél hat, a döntő este fél hét-hét körül várható.)

Pimpa a kötelek között

Ökölvívásban a 48 kilós Bedák Pál is a kötelek közé lép, és nyilvánvalóan szeretné követni testvérét, az 54 kilós Zsoltot a legjobb tizenhat közé. A kapitány szerint "Pimpától" lehet a legtöbbet várni, mert ebben a kategóriában nem túl jelentős a konkurencia. (A verseny kezdete: 12.30, második selejtezőkör: 18.30.)

A férfi kézisekre nagy megmérettetés vár, a vb-harmadik franciák stílusa egyáltalán nem fekszik a mieinknek, így nagy bravúr lenne akár még a pontszerzés is. Mivel azonban két győzelmünk van, egy esetleges vereség sem fenyegeti továbbjutásunkat. (13.30)

A női pólósok javítanának

A női vízilabdázók ugyanakkor még egy botlást nem engedhetnek meg maguknak, mert akkor komoly veszélybe kerülhet a továbbjutásuk, így az oroszok ellen vélhetően nagy becsvággyal és akarattal fognak küzdeni. Annál is inkább, mert a legutóbbi világbajnokságon épp az oroszok búcsúztatták Stieberéket, mégpedig a negyeddöntőben. (Délután fél négykor kezdődik a meccs.)

Bodrogi László az első kerékpáros olimpiai éremért teker az egyéni indítású időfutamban. A Tour de France első magyar indulója vb-n már volt harmadik ebben a számban, most midneképp dobogóra szeretne kerülni. Riválisai lesznek szép számmal, elég csak a német Jan Ullrichra gondolni, aki évről évre Armstrongot üldözi a francia körversenyen. (A futam délután kettőkor indul, Bodrogit a mezőny végén indítják, eredményhirdetés délután háromnegyed hattól.)

Még mindig javulhat a 15 éves zseni

A legnagyobb esélyeseink azonban az úszók. A 200 méteres mellúszásban a legjobb idővel a döntőbe kerülő 15 éves Gyurta Dánielre. Gyurta a világcsúcstartó amerikai Brendan Hansent és a világbajnok japán Kitadzsimát is legyőzte. (A döntő este fél hétkor kezdődik.)

Gyurta délelőttről délutánra több mint másfél másodpercet volt képes javítani a legjobbján, és ennyivel nyilatkozata alapján nem elégszik meg, úgy érzi: még mindig képes jobbat úszni.

Gyurta akkor nyerhet, ha

A szakértők szerint ha szeles idő lesz, az Gyurtának kedvezhet, mert "laborkörülmények" között a japán mindenképpen jobbnak látszik, bár ő sincs tavalyi, kirobbanó formájában, amikor már a vb előfutamaiban világcsúcsokat döntött, és a fináléban tovább faragta az idejét. Hansen idén már két világrekordot ért el, abban is lehet bízni, hogy a csúcsformáját elérte egy hónappal ezelőtt, amerikai válogatókon.

Gyurtán kívül Risztov Éva is érdekelt a 200 pillangón, aki saját bevallása szerint feldolgozta a kudarcát, és ugyan hatodik idővel jutott a fináléba, úgy érzi: harcban lesz az érmekért legerősebb számában. (19:11)

Cseh újra a döntőért küzd

Úszásban Kovács Ági 200 mellen lesz ott a rajtnál(19:23), ennek a számnak a címvédője, ám már az is nagy eredménynek számítana, ha döntőbe kerülne. Mutina Ágnes és Bodrogi Viktor pedig már azzal is elégedett lenne, ha az elődöntőbe jutnának. Előbbi 100 gyorson (18:37), utóbbi 200 háton (18:48) indul. Cseh László és Kerékjártó Tamás a 200 vegyesen kísérlik meg a fináléba kerülést, cseppet sem esélytelenül.

A sportlövők közül a szabadpisztolyos Erdős Dorottya és Csonka Zsófia igyekszik kivívni a lövők első döntős helyezését. A súlyemelőknél a 69 kilós Kecskés Zoltán akár pontszerző is lehet. (Közvetítés este héttől.)

N;
hirdetés