Olimpia 2004

Magyar éremesélyek már az első napon

Cseh, Ferjancsik, Joó és Risztov is aranyért küzdhet

2004. 08. 14., 00:12 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 00:37

Az olimpia első hivatalos játéknapján tizenhárom aranyat adnak át és néhány olyan számban is bajnokot avatnak, ahol a magyar résztvevők éremre, de akár az elsőségre is esélyesek. A férfi kardozók egyéni küzdelmeiben Ferjancsik Domonkos érhet a csúcsra, de Joó Éva révén van érdekeltségünk a játékok elsőként véget érő versenyében, a női légpuskában is. Az uszodában Cseh László sérülése után is esélyes a dobogóra a négyszáz méteres vegyes úszásban, míg a nők ugyanezen számában Risztov Éva az ukrán Klocskova legyőzésére készül.

Az úszóknak adják át a legtöbb aranyérmet az athéni olimpia első versenynapján. A délelőtti előfutamok után az esti döntők közül a legkorábban a férfi 400 méteres vegyes és gyorsúszásban hirdetnek bajnokot. Utobbiban Cseh Lászlóért izgulhatunk, de de súlyos lábsérülése miatt kétséges, hogy megtudja szorítani, a nyolc olimpiai aranyban reménykedő, világcsúcstartó amerikai Phelpset.

Éremért úszik Cseh László és Risztov Éva

A nők is gyorsan letudják a 400 méteres vegyest valmint a 4x100-as gyorsváltót. Risztov Éva a vegyesben éremesélyes, de a szám toronymagas esélyese az ukrán Klocskova. Az Athéban elsőként győztes magyar egyben az olimpiák történetének százötvenedik magyar aranyérmét nyerheti, de várhatóan erre még várnunk kell néhány napot.

Ki nyeri az első magyar érmet?
 130
 25
 25
 10
 10
 60
 10

Risztov és Cseh mellett még további négy magyar úszó száll medencébe az első napon: női 100 méter pillangón Boulsevicz Beáta, férfi 400 méter gyorson Kiss Boldizsár, női 400 méter vegyesen Jakabos Zsuzsanna, férfi 100 méter mellen pedig az idén Európa-bajnoki bronzérmes Bodor Richárd. Közülük Bodor szereplése lehet meglepetés, ami akár döntőt is érhet.

Egymás ellen vívhatnak a magyarok

A vívók is megkezdik a küzdelmeiket, a hagyományosan "magyar számnak" tartott kard egyéni küzdelmeivel és a nap végén már itt is meglesz az olimpiai bajnok. A 64-es táblán mindhárom magyar erőnyerő, a 32 között Lengyel Balázs az ukrán Tretyakkal, Nemcsik Zsolt a kínai Huang és az algériai Bernaoui párharcának nyertesével, Ferjancsik Domonkos pedig a kanadai Boulosszal kezd. Győzelmük esetén Nemcsik és Ferjancsik egyébként a 16 között találkozik egymással, de csak a döntőben kerülhetnek össze a címvédővel, az orosz Pozdnyakovval.

Egyiptom ellen kezd a férfi kézilabda válogatott

Csapataink közül a férfi kézilabda-válogatott lép először pályára, mely első meccsén Egyiptom ellen játszik. Skaliczki László együttesének fontos lenne a győzelem, hiszen várhatóan az afrikai kontinens legjobbjával küzd majd a csoport harmadik helyéért.

Két magyar is rajthoz áll az athéni olimpia első érmeiért célzó női légpuskások között. Az egykori világ- és Európa-bajnok Joó Éva, akinek az athéni már a negyedik olimpiája, valamint az újonc Krzyzewsky Beáta. Végső győzelmük ugyan nagy meglepetés lenne, ugyanakkor pontszerző helyre bármelyikük odaérhet. A férfi légpisztolyosok küzdelmében induló Simon Attilától már a döntőbe kerülés is bravúr lenne.

Az esélytelenek nyugalmával pedálozhat Bodrogi

A kerékpározók országúti mezőnyversenyében induló Bodrogi Lászlónak nem ez a fő száma, így számára ezúttal csak a részvétel a fontos.

Rajtuk kívül szoríthatunk még a férfi tornászok selejtezőjében rajthoz álló Gál Róbertnek és az ökölvívók 75 kg-os súlycsoportjában a tunéziai Mohamed Sahraui ringbe lépő Balzsay Károlynak. Az asztalitenisz versenyeken a női egyesben induló Fazekas Máriától (Bátorfi és Tóth csak vasárnap kezdenek) és a férfi kétpár evezős Haller-Bencsik párostól is továbbjutást várhatunk.

Kezd a női Dream Team is

A nap minden bizonnyal legnagyobb érdeklődésre számító eseménye egyébként az amerikai női kosárlabda Dream Team bemutatkozása lesz. Az olimpiai bajnoki cím első számú várományosai Új-Zéland ellen lépnek pályára.

N;
hirdetés