Olimpia 2004

Burka nélkül futhat az afgán atlétanő

2004. augusztus 16., hétfő 15:46

Az afgán olimpiai küldöttség futónője fedetlen fejjel, napszemüvegben és rövid sortban élvezi, hogy Görögországben nem kell viselnie az afganisztáni muszlim nők számára kötelező tradícionális ruhát.

Robina Mukimjar, az afgán olimpiai küldöttség egyik női tagja minden bizonnyal esélytelenül indul a női 100 méteres síkfutásban, de így is remekül érzi magát Athénban, ahol nem kell viselnie a nők számára hazájában kötelező burkát. "Nagyon boldog vagyok, csodálatos így, egy felszabadulás" - mondta a 18 éves afgán versenyzőnő, aki 15.06 másodperces eredményével jelenleg Afganisztán síkfutó bajnoka.

Mukimjar legjobbja közel négy másodperccel rosszabb annál, amivel esélye lenne a középdöntőbe jutáshoz. Ez azonban nem szegi kedvét, mint mondta, ő azért van Athénban, hogy reményt adjon honfitársnőinek a jövőre vonatkozóan. "A sportolás, az atletizálás nem kerül semmibe, szeretnék több afgánt látni a versenyekben" - tette hozzá az olimpiai faluban fedetlen fejjel, napszemüvegben és rövid sortban lófráló afgán sprinter.

"Otthon nem választhatom meg, hogy hordom-e vagy sem a burkát, sokakat kényszerítenek a fátyol viselésére" - idézte föl az afgán viszonyokat a 18 éves lány, aki a tálib rezsim idején családjával végig Kabulban tartózkodott és a nők, lányok akkoriban szokásos, gyakorlatilag a házimunkákra korlátozott életét élte. Az athéni megnyitó ünnepség végén a tűzijáték számára kisebb ijedséget okozott - mint mondta, rossz emlékeket idézett fel benne a petárdák robbanása: az amerikai hadsereg kabuli bombázását.

A 19 éves Nasim Hassan Poor, iráni sportolónő tradicionális csadorban versenyez
Fotó: EPA
N;
hirdetés