Olimpia 2004

Cseh László valamennyi számában indul az olimpián

2004. 08. 04., 14:41 | Frissítve: 2004. augusztus 12., csütörtök 02:23

Cseh László az athéni olimpián valamennyi előre eltervezett számban indul, azt azonban még ő sem tudja, két héttel ezelötti lábtörése, miként hat ki majd a teljesítményére. Elsőszámú úszónk sérülése ellenére a szövetség vezetői legalább három éret remélnek az ötkarikás játékokon.

Cseh László, a 400 méteres vegyesúszás Európa-bajnoka és vb-ezüstérmese az eredeti program szerint mind a négy számában - tehát a 400 mellett a 200 méter vegyesen, 100 méter háton és a 4x100 méteres vegyesváltóban is - indul az athéni olimpián. Azt azonban még ő sem tudja, hogy lábközépcsonttörése végül is mennyire befolyásolja majd ötkarikás eredményességét.

Cseh így is a legjobbját akarja úszni

"A lábmunkám sajnos még nem érte el a sérülésem előtti szintet, remélem, az olimpiára teljesen meggyógyulok. Napról napra jobb a helyzet, de még mindig fáj a lábam, bizakodom azonban, hogy teljesen rendbe jövök. A várható eredményemről viszont egyelőre nem merek semmit mondani, hiszen fogalmam sincs, mennyire hat ki athéni teljesítményemre a balesetem. Mindenesetre szeretném így is a legjobb időmet megúszni 400 vegyesen" - mondta a Bp. Spartacus kitűnősége a Margitszigeten tartott utolsó hazai úszósajtótájékoztatón.

Turi György, Cseh mestere sem vállalkozott jóslásra, inkább arról a reményéről beszélt: versenyzője fő számának a döntőjére lesz olyan állapotban, hogy bele tudjon szólni az érmek elosztásába.

A vezetők minimum három érmet remélnek

Kiss László szövetségi kapitány az új helyzetben is három-négy érmet vár az úszócsapattól, ám az aranyat már nem említette, ugyanakkor abban bízik, hogy a nagy létszámú, harmincegy fős válogatott mindenképpen többet szerez a görög fővárosban a sydneyi tizenhét olimpiai pontnál, továbbá hogy nyolc-kilenc magyar úszó is döntőbe jut Athénban.

A szövetség jelenlévő vezetői közül Gyárfás Tamás elnök úgy fogalmazott, hogy szíve szerint három éremre - egy-egy aranyra, ezüstre és bronzra - számít, az esze azonban azt mondatja vele, hogy a magyar úszók egy ezüsttel és két bronzzal gazdagodhatnak Athénban. Ruza József főtitkár három úszóéremben biztos, de további - közelebbről nem részletezett - meglepetést is prognosztizált, ami nála öt dobogós helyet jelent.

Güttler csak végszükség esetén úszik

A felkészülés hajrájáról szólva a szakvezetők elmondták, hogy Csehen kívül mindenki egészséges, jól sikerült az edzésmunka zárószakasza. Igazi terhelést már senki sem kap, s jelenleg az utolsó, formábahozó "simításoknál" tartanak a válogatott tagjai. Kiderült az is, hogy az ötödik olimpiájára utazó mellúszó klasszis Güttler Károlyra, az utánpótlás irányítójára már szakvezetőként számítanak, nem pedig versenyzőként, s jóllehet tagja volt az olimpiai kvalifikációt kiharcoló vegyesváltónak, csak kényszerhelyzetben, végszükség esetén dobnák be őt ismét a "mélyvízbe" Athénban.

N;
hirdetés