Olimpia 2004

A világsajtó csalónak állítja be Fazekast

2004. 08. 25., 11:50 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:27

A nagyobb külföldi napilapok és hírügynökségek a doppingbotrány kipattanása után forráskritika nélkül átvették a görög Mega televízió állítását, miszerint Fazekas Róbertet rajtakapták, amint egy idegen vizelettel teli zacskóval manipulál. A magyar sportvezetők a NOB képviselői előtt azzal érveltek, hogy Fazekas mélyen vallásos, ezért nehezen vizel mások előtt. Ez a pompás, a versenyzőt nyilvánvalóan gyanúba keverő érv is népszerű lett a világsajtóban

A brit Times cikkének címében is az elcserélt vizeletmintákról szóló pletykákra utal. Bár az anyag elején Fazekas Róbert kizárásának hivatalos okát említi a szerző, a következő mondatban máris rátér azokra az "állításokra" hogy a magyar sportoló elcserélte volna saját vizeletét egy bevitt mintára. Forrást vagy bizonyítékot a Times egyáltalán nem említ. Arról később sem esik szó a cikkben, hogy a bukott bajnok valamennyi vizeletet azért leadott, sem arról, hogy a mintát analizálták volna. Viszont megtudjuk, hogy Fazekas 400 kilós összetett súlyemelő-eredményre képes.

A brit Guardian egy NOB-közeli forrásra hivatkozva szintén azt közli, hogy a magyar versenyző manipulált a vizeletmintával.

A legnagyobb spanyol sportlap, a Marca a görög Mega televízióra hivatkozva tényként közli, hogy Fazekas egy versenyzőtársa vizeletét csempészte be az orvosi szobába és azt próbálta sajátjaként leadni. Az El Mundo napilap szájtja két helyen is azt közli, hogy a magyar diszkoszvető trükközött a pisivel, legfrissebb cikkében viszont már a hivatalos verziót ismerteti.

Kereszt, serbli, koksz

A köztudottan vallásos Amerikában nyilván olvasták a NOB hivatalos jegyzőkönyvét, amiben a Fazekas vallásos vizeletundoráról szóló passzus is olvasható.

A Philadelphia Daily News a magyar olimpiai csapat védekezésének két részletét egymás mellé helyezve arról cikkez, hogy a 232 láb 8 hüvelykes olimpiai csúcsot felállító sportoló mélyen vallásos emberként sosem tudott elég vizeletet produkálni. A lap szerint az olimpia másik érdekes eseménye az athéni földrengés volt.

A Los Angeles Times - az amerikai sajtó nagy részéhez hasonlóan - szintén az ügy vallási vonulatát emeli ki. A lap értesülései szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság attól tartott, hogy az ellenőrök távolmaradását kérő Fazekas manipulálni akart vizeletével, ezért fosztotta meg érmétől. A New York Times, szembehelyezkedve a provinciális sajtó klerikális irányultságával egyszerű tényként közli Fazekas éremfosztását. Mint írják, a magyar olimpikon nem tudott eleget pisilni, részleteket azonban nem közöltek. A Bloomberg hírügynökség hosszú cikkben ismerteti, Fazekas hogyan tagadta meg a teljes minta levételét.

Az amerikai sajtóban egyedül a Washington Postban jelent meg a vizeletcsere vádja. A lap AP-re hivatkozó jelentésében Vad Dezsőnek, a MOB szóvivőjének tulajdonítják a kijelentést, miszerint Fazekast csalással vádolják. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az eset erős vallási színezete ellenére a Christian Science Monitor egyáltalán nem foglalkozott Fazekas ügyével, ahogy általában a sporttal sem.

Müzlivel az atombomba ellen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságra való hivatkozással a német sajtóban is tényként jelent meg a csalás. A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Spiegel keddi online kiadása egyaránt azt állítja, hogy Fazekas előbb meg akarta tagadni a doppingvizsgálatot, majd idegen vizeletre próbálta kicserélni sajátját.

A német sajtó egyébként a magyar doppingbotrányt hazai perspektívából értékeli: a német Nemzeti Olimpiai Bizottság főorvosa atlétáik eredménytelenségét a nemzetközi porondon észlelhető "további megoldatlan doppingproblémára" vezeti vissza.

Az ötszörös német diszkoszvilágbajnok, Lars Riedel sikertelenségét edzője Karlheinz Steinmetz már Fazekas aranyának visszavonása előtt ezzel magyarázta: "Müzlivel harcolunk atombombák ellen. Ezek után már-már csodának számít, hogy Lars ilyen sokáig színvonalas és eredményes volt" - idézte a kijelentést mindkét lap. Az edző Fazekas és Kővágó eredményét értékelve hozzáfűzte: "Magyarországon sem mennek teljesen rendben a dolgok." A berlini Der Tagesspiegel rámutat, Steinmetz valóban a téma szakértője: 1978-ban kitették a német atlétikai szövetségből, miután saját tiszta vizeletét átadta egy Alwin Wagner nevű, doppingvizsgálatra berendelt atlétának.

Riedelnek le is rajzolták a csalást

Riedel szerdán sajtótájékoztatót is tartott, a diszkoszvetés atlantai győztese azt állította, hogy egy cuxhaveni versenyen egy magyar atléta le is rajzolta neki, milyen manipulációs technikát alkalmaz Fazekas a doppingvizsgálatokon. Az információkat továbbították a német, majd a nemzetközi atlétikai szövetségnek (IAAF), ám nem történt semmi.

N;
hirdetés