Olimpia 2004

Problémák vannak Kelet-Európával

2004. 08. 30., 15:13 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:44

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetői szerint egyes országokban a versenyek közötti időben nem is végeznek doppingvizsgálatokat és többnyire csak szavakkal küzdenek a dopping ellen.

Az egyes atlétikai szövetségek nem tettekben, csak szavakban küzdenek a doppingcsalók leleplezéséért - mondta a hétfői The Daily Telegraphnak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) orvosi és kutatási bizottságának elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke.

Svédországba is érkeznek szerek

Arne Ljungqvist a vezető konzervatív brit lapnak - Magyarország említése nélkül - azt mondta, hogy "problémák vannak Kelet-Európával". A tisztviselő szerint hazájába, Svédországba is érkeznek adagok az (egykori) Szovjetunióban felhalmozott szerekből, de a svéd törvények tiltják ezek csempészetét, és a hatóságok e szereket lefoglalják. "Más országokban azonban nem ez a helyzet" - tette hozzá.

A brit lap hétvégi kiadása ismertetett egy levelet, amelyet Abby Hoffman, az IAAF tanácsának egyik kanadai tagja írt a testületnek, azzal vádolva egyes nemzeti atlétikai szövetségeket, hogy azok a versenyek közötti időszakokban nem végeznek doppingvizsgálatokat, sőt "konspiratív módon rejtegetik a bűnösöket".

Csak szavakkal

Ljungqvist a The Daily Telegraph hétfői számának nyilatkozva elismerte a levél létét, mondván: az állásfoglalást Hoffman az IAAF múlt csütörtöki ülése előtt adta át a tagoknak. A svéd tisztviselő hozzátette: egyetért kanadai kollégájának azon kijelentésével, hogy egyes szövetségek aláássák a doppingellenes programot. "Jól tudom, hogy bizonyos szövetségek csak szavakban küzdenek a dopping ellen és egy ideje, magam is ezt a véleményt hangoztatom " - mondta az IAAF alelnöke.

A Telegraph egy másik cikkben tényszerűen, kommentár nélkül megemlíti Annus Adrián ügyét, azt írva: a kalapácsvető doppingvizsgálata negatív lett, de a NOB újabb vizsgálatot kért, miután "felmerült a gyanú, hogy (Annus) valamilyen szerkezettel megtéveszthette a vizsgálókat".

A példás szigor lejhet a jövő alapja

A hétfői The Times olimpiai kommentárjában azt írta: Görögország és a NOB egyaránt "példás szigorral" kezelte a játékok alatt előfordult doppingügyeket. Az illetékesek - azzal, hogy ilyen elszántsággal jártak utána minden doppinggyanúnak - csökkentették a valószínűségét annak is, hogy a csalók a jövőbeni játékokon, tisztességtelen módon próbáljanak érmeket szerezni - áll a brit lap hétfői szerkesztőségi cikkében.

N;
hirdetés