Olimpia 2004

Csak kitalálták a motorbalesetet a doppingvád elől menekülő atléták

2004. 08. 19., 18:22 | Frissítve: 2004. augusztus 20., péntek 08:59

Csütörtökön az athéni bíróság előtt jelent meg Kosztasz Kenterisz és Katerina Tanu, a múlt héten doppingbotrányba keveredett két görög futó. A kihallgatásuk után a bírák kinyilvánították: nem szenvedtek motorbalesetet múlt csütörtökön, amikor doppingellenőrzésen kellett volna megjelenniük, a történetet csak alibinek találták ki. Mivel az atléták az olimpiai akkreditációikat önként adták vissza, a NOB nem büntethette meg őket, viszont ügyüket a bizottság továbbította az atlétikai szövetségnek, amely eltilthatja a két sportolót.

Csütörtök délelőtt az athéni bíróság is kihallgatta a sprinter Kosztasz Kenteriszt, és Katerina Tanut, akik szerdán önként léptek vissza az olimpiától, miután egy hete doppingügybe keveredtek.

Az ellenőrzés elől menekültek

A két sportoló azt állította, azért nem tudott doppingvizsgálatra menni, mert motorbalesetet szenvedett, ám a bírák kimondták, Kenterisz és Tanu hazudott, semmiféle motorbaleset nem volt, csupán alibinek találták ki a történetet, hogy ne kelljen ellenőrzésre menniük.

A NOB vezetői szerdán már találkoztak a két atlétával, akik akkor viszaadták akkreditációjukat, így az olimpiai bizottság nem szabhatta ki rájuk a doppingkontroll elmulasztásáért automatikusan járó kétéves eltiltást.

A Görögországban az olimpia kezdetéig nemzeti hősnek tartott versenyzők viszont valószínűleg nem ússzák meg a büntetést, a NOB ugyanis ügyüket továbbította a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely minden bizonnyal legalább két esztendőre eltiltja őket.

Kenterisz még mindig ártatlannak vallja magát

A 2000-ben olimpiai bajnok Kosztasz Kenterisz ennek ellenére még mindig azt állítja, hogy nem doppingolt, de hogy nyugodtan élhessen, egyelőre "eltűnik a színről"

"Nem adtak esélyt arra, hogy bebizonyítsam az ártatlanságomat, ezért el kell viselnem a gyanúsítgatásokat. A lelkiismeretem tiszta, de eltűnök egy időre a közvélemény elől, hogy nyugodtan élhessek" - nyilatkozta a harmincegy éves sprinter csütörtökön.

N;
hirdetés