Olimpia 2004

Görög súlyemelő doppingesete

2004. 08. 20., 15:25 | Frissítve: 2004. augusztus 20., péntek 15:38

Mire a nemzetközi szövetség kiadta az eddig lebukott hét súlyemelő nevét, máris egy újabb "sportolóról" derült ki, hogy tiltott szert használt. Ezúttal a bronzérmet nyert súlyemelőről, Szampanisz bukott meg a teszten.

Több görög rádióállomás értesülése szerint pozitív lett a súlyemelésben hétfőn bronzérmet nyert Leonidasz Szampanisz doppingtesztje az athéni olimpián.

A 62 kg-os versenyző szervezetében, állítólag a megengedettnél több tesztoszteront találtak. Az érintett azzal magyarázza az A-próba eredményét, hogy eleve magasabb a nemi hormonszintje az átlagosnál. A görögöket minden bizonnyal sokkolja a hír, hiszen az elmúlt napok másról sem szóltak, mint a futó Kenterisz, doppinggyanújáról, majd kitalált motorbalesetéről.

A 32 éves Szampanisz 312,5 kg-os összteljesítménnyel végzett a harmadik helyen. Eddig hivatalosan hét súlyemelő akadt fenn a doppingellenőrzésen a XXVIII. nyári játékokon.

Az eddigi hetek

Az ügy érdekessége, hogy éppen ma hozták nyilvánosságra azoknak a súlyemelőknek a nevét, akiknek a doppingtesztje pozitív lett az athéni olimpián. Az 53 kg-osok között negyedik helyen végzett Sanamacha Chanu vízhajtót szedett, míg a többiek - köztük Kecskés Zoltán - anabolikus szteroid használata miatt akadtak fenn a szűrőn.

Korábban a magyar versenyzőn kívül a marokkói Wafa Ammuri, a moldovai Victor Chislean, az indiai Pratima Kumari, a török Shabaz Sule valamint a mianmari Nan Aye Khine bukott le tiltott szer használata miatt.

2008-ban biztos nem indulhatnak

A sportág nemzetközi szövetsége (IWF) bejelentette, hogy az érintetteket automatikusan kizárta a 2008-as pekingi játékokról is, emellett kétéves általános érvény eltiltás vár rájuk.

N;
hirdetés