Olimpia 2004

Jubileumi lesz az első magyar aranyérem

2004. 08. 13., 10:16 | Frissítve: 2004. augusztus 13., péntek 15:25

A magyar sportolók eddig 149 olimpiai elsőséget szereztek. Aki az athéni játékokon először állhat fel a dobogó legmagasabb fokára, saját dicsősége mellett a százötvenedik olimpiai bajnoki cím tulajdonosa is lesz.

Az a magyar sportoló, aki az első olimpiai bajnoki aranyérmet szerzi Athénban, még egy jelentős címet magáénak mondhat. Ő lesz ugyanis az olimpiák történetének százötvenedik magyar bajnoka. Az első ötkarikás bajnokunk Hajhós Alfréd volt, aki az első újkori olimpián 1896-ban, Athénban a 100 méteres és az 1200 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott.

Jubiláns birkózók

A félszázadik címünket Szilvásy Miklós szerezte, 1952-ben Helsinkiben, aki a kötöttfogású birkózók váltósúlyú (73 kg) küzdelmeiben nem talált legyőzőre. A 100. olimpiai bajnoki címünk is egy birkózó, Hegedűs Csaba nevéhez fűződik. A "Tuskirály" a kötöttfogásúak 82 kg-os versenyében bizonyult a legjobbnak.

Százötvenedik címünket, kis szerencsével akár már az olimpia első hivatalos versenynapján, szombaton megszerezhetjük. Erre az egyéniben induló férfi kardozóinknak (Ferjancsik, Nemcsik, Lengyel), az úszó Risztov Évának (400 méter vegyes) és Cseh Lászlónak (400 méter vegyes), valamint a női légpuskások között induló Joó Évának van reális esélye.

Az amerikaiak vezetnek

A nemzetek közötti éremversenyben az Egyesült Államok áll az élen. A követőkre nézve szomorú, hogy az amerikaiak 859 aranyérmükkel még úgy is toronymagasan vezetnek, ha összeadjuk a Szovjetúnió (388), a Független Államok Közössége (45) és Oroszország (58) aranyainak számát.

Az athéni olimpiáig 89 ország szerzett aranyérmet. Az éremtáblázat "utolsó" helyén Sri Lanka áll, egy bronzéremmel. Eddig.

N;
hirdetés