Olimpia 2004

Kizárták az olimpiai bajnok Fazekast

2004. 08. 24., 18:58 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:25

Doppingvétség miatt kizárta a NOB Fazekas Róbertet, aki hétfő este megnyerte a férfi diszkoszvetők olimpiai versenyét Athénban. Mérei László, a magyar atléták sportágvezetője az Indexnek megerősítette a hírt, de részletekkel csak a meghallgatáson résztvevőkkel való találkozás után tud szolgálni. A szombathelyi atléta nem tudta a megfelelő mennyiségű anyagot produkálni a döntő utáni ellenőrzésen, ami doppingvétségnek minősül, de Fazekas állítólag befolyásolni is akarta a vizeletvétel eredményét. Fazekast nem, csak orvosát hallgatta meg a NOB.

Doppingvétség miatt kizárta a NOB Fazekas Róbertet, aki hétfő este megnyerte a férfi diszkoszvetők olimpiai versenyét Athénban. Mérei László, a magyar atléták sportágvezetője az Indexnek megerősítette a hírt, de részletekkel csak a meghallgatáson résztvevőkkel való találkozás után tud szolgálni. Korábban a BBC, a Reuters és az AFP is nemzetközi olimpiai bizottsági forrásokra hivatkozva közölte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a keddi vizsgálat után elvette az elsőséget a szombathelyi atlétától, mert manipulálni próbálta a diszkoszvetés hétfői döntője utáni doppingellenőrzést.

Csak az orvost hallgatták ki

Helyszíni tudósítónk értesülése szerint a NOB Fazekast nem, de a magyar atlétikai csapat orvosát, dr. Pikó Károlyt meghallgatta. Egy órán keresztül faggatták Pikót.

Fazekasnak általában gondjai vannak a vizeletadással

Ezt erősítette meg az Indexnek Mérei László szövetségi kapitány is. A szakvezető úgy tudja, ilyen vétség miatt még nem zártak ki senkit atlétikai versenyen. Mérei azt mondta, Fazekasnak általában nehezebben megy a kötelező vizeletmennyiség leadása. A kapitány délelőtt találkozott a diszkoszvetővel, aki akkor már feszültnek látszott, mivel sejtette, a vizeletvételkor történteknek következményei lehetnek.

Az Index helyszíni tudósítóinak jelentése szerint Fazekas még nem tért vissza az olimpiai faluba, valójában senki nem látta, mióta a hétfő esti verseny után elment doppingellenőrzésre.

Az ügy akkor került nyilvánosságra, amikor görög a MEGA televízió kedden arról számolt be: a szombathelyi klasszis hétfői diadala után megpróbálta manipulálni a doppingvizsgálat eredményét.

Ezzel szemben a távirati iroda és a magyar olimpiai csapat értesülései szerint Fazekas nem tudta "produkálni" az ellenőrzésnél minimálisan kötelező mennyiséget, csak annak egyharmadát. A szabályok szerint ez pozitív esetnek minősülhet.

A doppingellenőrzés után általában 24 órán belül adnak tájékoztatást a negatív, 36 órán belül a pozitív eredményről. A gyanú beigazolódása esetén az aranyérem elvesztése mellett kétéves eltiltással sújthatják a vétkest. Molnár Zoltán, a magyar olimpiai csapat vezetője délután bizakodva úgy nyilatkozott, valószínűleg nem veszik el automatikusan Fazekas aranyát, hanem újabb mintát kérnek az atlétától.

Tekintse meg képeinket!

Túl jól értesült görögök

"A görög MEGA televízió a túl jól értesült csatornák közé tartozik, gyakran közöl olyan információkat, amelyek aztán később hamisnak bizonyulnak. Állíthatom, hogy a manipulációs vád rágalom, pontosan az történt, hogy miközben Fazekas a doppingellenőrzésen a dolgát végezte, közelről nézték, és ő begörcsölt" - nyilatkozta az MTV-nek Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára. - "A szükéges mintának egy része ekkor már a pohárban volt, de bármennyire is próbálkozott, 250 milliliternél, a szükséges mennyiség egyharmadánál többet nem tudott leadni. Egészen későig, hajnali háromig küszködött tovább, de miután addig sem sikerült összehoznia a 750 millilitert, elment az ellenőrzés helyszínéről. A kisebb mennyiség is ellenőrizhető viszont, és az ellenőröket kérni fogjuk, hogy vizsgálják meg a vizeletét."

Névtelen levél a kamuvizeletről

A sportvezető elismerte, Fazekasnak a szabályok szerint addig maradnia kellett volna, amíg a teljes mennyiséget nem sikerül produkálnia.

Egyes hírforrások úgy tudják, Fazekas egy műanyag dobozban valaki más vizeletét próbálta leadni. Gyulai, szembesülve ezekkel a gyanúsítgatásokkal elmondta, "tavaly Magyarországról egy névtelen levél érkezett, rajzokkal kiegészítve a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez, amely után több tucatszor vetették vizsgálatnak alá nem csak Fazekast, de a többi magyar atlétát is. Mintájukat viszont rendre negatívnak találták, semmi gond nem volt azokkal".

Gyulay reménykedik

Gyulai "elképzelhetetlennek" tartja továbbá, hogy ha az egyharmadnyi vizelet negatívnak bizonyul, elvegyék Fazekastól az aranyat.

A hétfőn késő este befejeződött diszkoszvetés eredményhirdetésére magyar idő szerint fél nyolckor kerül sor, de még az atlétikai szövetség képviselője sem tudta megmondani, hogy megtartják-e azt, viszont az érem átvételével kapcsolatban szintén bizakodó volt: "Ha nem ma, akkor reményeink szerint holnap sor kerülhet a díjátadásra is".

Fél napon át is próbálkozhattak volna

Az Index az eset kapcsán felhívta dr. Frenkl Róbert sportorvostan szakorvost, aki szerint a kevés vizelet nem jelenthet automatikusan doppingvétséget.

"Szerintem ilyen nincs, addig kell várni a doppingvizsgálaton, amíg a sportoló elegendő mennyiségű vizeletet nem produkál" - vélekedett dr. Frenkl Róbert, sportorvostan szakorvos. A procedúra lényege, hogy két adag vizeletet vesznek a sportolótól, az "A" üvegcséből végzik el a vizsgálatot, míg a "B" jelűt leragasztják majd tárolják, és szükség esetén ebből végzik el az ellenőrző mérést, amennyiben pozitívnak mutatkozik az "A-teszt".

Egyharmad vizeletnek is elégnek kellene lennie

Ha nem tud elegendőt pisilni a sportoló, akkor innia kell, és a vizsgálatot vezető orvosnak a helyszínen kell tartani a versenyzőt, míg helyre nem áll a veseműködés. Ez akár fél napot is igénybe vehet" - tudta meg az Index a Semmelweis Orvostudományi Egyetem tanárától. Egyébként ha valami oknál fogva, a szabványostól eltérően egyharmadnyi mennyiség áll rendelkezésre, abból is ki lehet mutatni bármit, tehát önmagában a nem elegendő mennyiségű vizelet nem jelent automatikusan doppingvétséget, tette hozzá dr. Frenkl Róbert.

N;
hirdetés