Olimpia 2004

Fazekas megszólalt, Schmitt cáfolja Kamuti Jenőt

2004. 08. 25., 14:47 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:28

Az aranyérmétől megfosztott magyar diszkoszvető hazaút közben a nyilvánosság elé állt és közleményt adott ki, amit a szombathelyi nyugat.hu weboldalon jelentetett meg. Fazekas szerint a leadott mintát megvizsgálták és a lelet negatív. A sportoló cáfolja, hogy csalt volna, és fontolgatja, hogy befejezi a sportolást. Közben Schmitt Pál, a MOB elnöke nyilatkozatban cáfolta Kamuti Jenő, a NOB orvosbizottsági tagjának korábbi állítását, miszerint a leadott mintát megvizsgálták volna és az negatív lett. Pedig Fazekas is erősen hivatkozik arra, hogy negatív lelettel vették el tőle az aranyat.

Fazekas Róbert közleményében megerősíti, hogy valóban nem sikerült az előírt mennyiségű vizeletet produkálnia, de mivel a WADA doppingügynökség ellenőre a mintát lezárta és szabályos körülmények között tárolta, a versenyző nem hitte, hogy elvennék az aranyérmét.

Fazekas hangsúlyozza, hogy nem csalt és a felvett jegyzőkönyvben sem szerepel csalásra, vagy annak kísérletére utaló passzus. A sportoló utalást tesz arra, hogy a kizárással végződő vizsgálat egy ellene irányuló akció része volt. A szombathelyi diszkoszvető fellebbezni fog, amit állítása szerint Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára is támogat. Fazekas biztos abban, hogy a végén visszakapja aranyérmét, ugyanakkor komolyan gondolkodik azon, hogy abbahagyja sportkarrierjét.

A kizárt diszkoszvető állítja, hogy nem menekült el Athénból, hanem engedélyt kapott a távozásra Annus Adriánnal együtt, akivel Magyarország felé tartanak.

Az Index elérte Fazekas a sportolókkal egy autóban hazafelé utazó sajtótitkárát. Pál T. Gábor egyelőre a közleményen túl nem kívánta kommentálni az esetet. Az Index kérdésére elmondta, hogy csütörtöki szombathelyi sajtótájékoztatójuk egyik fő témája a Fazekas által aláírt papír lesz, melyben az aranyérmétől megfosztott sportoló elvileg tudomásul vette, hogy vétséget követ el, minek folytán meg is foszthatják bajnoki címétől. Részleteket azonban nem kívánt közölni.

"A világ legnagyobb marhája vagyok

"Valószínűleg pszichés gát" miatt nem tudott kellő mennyiségű vizeletet adni Fazekas róbert - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Pikó Károly, az atlétikai csapat a doppingvizsgálatnál jelen lévő orvosa. Pikóék "direkt nem szóltak" a többszöri végbélvizsgálat és a nemiszerv fogdosása miatt, azt gondolták, így kizárhatják a csalás lehetőségét.

Pikó nem számított rá, hogy a vétség miatt kizárják Fazekast. "Arra gondoltam, hogy másnap reggel nyolckor biztosan kijönnek az olimpiai faluba és folytatják a vizsgálatot". Pikó szerint "nincs olyan anyag, ami 24 órán belül kiürül", így a NOB meghallgatásán is az újbóli vizsgálat mellett érvelt. Amikor utoljára beszélt Fazekassal, a címétől megfosztott olimpiai bajnok a világ legnagyobb marhájának nevezte önmagát.

Schmitt szerint Fazekas hibázott

Súlyos hibát vétett Fazekas, amikor otthagyta a doppingvizsgálatot - vélekedett Schmitt Pál. "Nem személyes hangvételt kell megütni az ügyben, hanem szigorúan a tényekhez kell ragaszkodni" - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki ezután a hivatalos jegyzőkönyvből idézett.

Ezek szerint Fazekas, miután nem sikerül kellő mennyiségű mintát produkálnia, aláírta, hogy távozásával vét a szabályzat ellen - jelentette az MTI. "Ha valaki nem teljesíti száz százalékra az előírt ellenőrzési pontokat, vét a doppingszabályok ellen, aminek a következménye, hogy kizárják a játékokról, törlik eredményeit, visszavonják akkreditációját, bárkiről legyen is szó. A levett mintát tudomásom szerint nem vizsgálták meg, de erre nincs is szükség, mert amit adott, az nem volt elegendő" - mondta Schmitt.

A MOB elnöke szerint a hivatalos jegyzőkönyv nem említi, hogy Fazekas pozitív mintát produkált volna - írja az MTI. Közvetlenül a doppingbotrány kirobbanása után a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja még úgy fogalmazott, hogy nem hivatalos értesülései szerint a doppingtesztet elvégezték és nem találtak tiltott szert.

Nem ez az ügy egyetlen ellentmondása. Az Athénból kedd este útnak induló Fazekasék Mérey Lászlótól, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója adott engedélyt a távozásra. Mérey szerdai rádiónyilatkozatában állította, hogy végig telefonos kapcsolatban volt versenyzőjével, bár keddi rádióinterjújában még nem tudott felvilágosítást adni Fazekas tartózkodási helyéről. Hasonlóan ellentmondásos nyilatkozatot adott Vad Dezső is, aki előbb állította, hogy nem tudnak Fazekas holtartózkodásáról, majd élő adásban bakizva visszavonta nyilatkozatát és állította, hogy az atléta az olimpiai faluban van.

N;
hirdetés