Olimpia 2004

Visszavonul Fredericks, a legendás lúzer

2004. augusztus 24., kedd 12:08

A kétszáz méteres síkfutás döntője után visszavonul a világ egyik legnépszerűbb, ám legendásan peches sprintere, a namíbiai Frank Fredericks.

"Ennyi volt. A kétszáz méter vége a karrierem végét jelenti" - nyilatkozta Athénban a 36 éves Frank Fredericks. Namíbia legnépszerűbb sportolója, az elmúlt két évtized egyik legnagyobb vágtázója azután döntött a visszavonulásról, hogy százon a középfutamban kiesett, kétszázon viszont továbbjutott. A fekete sprinter 20:54 másodperccel megnyerte előfutamát és abszolút esélyes a döntőbe jutásra. Ő futotta egyébként minden idők második legjobb kétszázát 19:68-cal.

Mindig az ezüst

Fredericks a sportág nagy pechvogelje, ugyanis hiába volt a száz és kétszáz méter egyik uralkodója a kilencvenes években, a nagy versenyeken szinte mindig csak ezüstérmet nyert egy-egy olyan versenyző mögött, aki általában azon az egy aranyon kívül nem mutatott fel sok minden mást. Michael Johnson nem ebbe a csoportba tartozott, ő 2000-ben Atlantában győzte le a namíbiait. Aki az 1992-es barcelonai és az 1996-os szöuli olimpián a százas döntőben lett második, utóbbi esetben a világcsúccsal nyerő kanadai Donovan Bailey mögött. Fredericks a világbajnokságokon is összeszedett három ezüstöt. Egyetlen világbajnoki címét kétszázon nyerte, még 1993-ban.

Athénban szerdán rendezik a kétszázas középfutamokat, a döntő csütörtökön lesz.

N;
hirdetés