Olimpia 2004

Gál Róbert hatodik lett ugrásban

2004. 08. 23., 19:51 | Frissítve: 2004. augusztus 23., hétfő 20:28

Az athéni olimpia férfi ugrás döntőjében a selejtezőből a hetedik helyen bejutott Gál Róbert egy helyet javított helyezésén, így pontszerző helyen zárta az ötkarikás játékokat.

A férfi tornászok ugrás döntőjében az egyetlen magyar, Gál Róbert is érdekelt volt. A ferencvárosi tornász még a torna selejtezők első napján kvalifikálta magát a legjobbak között és miután a csapat versenyben nem volt érdekelt, így közel egy hétig csak edzett és versenyekre járt, "élesben" nem tudta magát megmutatni.

A döntőben először az orosz Bondarenko ugrott, de első kísérleténél nagyot esett, ennek ellenére odaállt a másodikhoz is, amit ugyan tisztességgel megcsinált, de nem tudott beleállni, utána pedig sokáig mozdulni sem tudott.

Magabiztos Gál

A másodikként ugró Gálon nem látszott semmi izgatottság, lazán könnyedén futott és első kísérlete (egy Cukahara nyújtott testű szaltó két és fél csavarral) után szépen beleállt, majd másodikra két és fél szaltó következett. Első gyakorlatára ugrására 9. 525-öt, a másodikra 9.550-et kapott, így összesítésben 9.537-es pontszámmal két fellépő után az élen állt.

Az őt követő bolgár Yanev ugyan megelőzte őt, de a negyedikként fellépő kétszeres olimpiai bajnok Li Xiaopeng első gyakorlatánál nagyot esett, így biztos volt, hogy nem tud a magyar tornász elé kerülni. Ez annyit jelentett, legrosszabb esetben hatodik lesz.

Spanyol aranyérem

Sajnos nem is tudott előrébb kerülni, az összes utána következő tornászt jobbnak vélték a pontozók, így Gál a pontszerző hatodik helyen végzett. Győzött a döntőbe második helyen bejutott spanyol Gervasio Deferr, az ezüstérmet a lett Jevgenyij Szaporenko, a bronzot a legmagasabb pontszámmal döntőbe jutott román Marian Dragulascu szerezte meg.

Végeredmény, nyilatkozatok:
grás, olimpiai bajnok:
GERVASIO DEFERR (SPANYOLORSZÁG) 9,737 pont
2. Jevgenyij Szapronyenko (Lettország) 9,706
3. Marian Dragulescu (Románia) 9,612
4. Kyle Shewfelt (Kanada) 9,599
5. Filip Janev (Bulgária) 9,581
6. GÁL RÓBERT (MAGYARORSZÁG) 9,537
7. Li Hsziao-peng (Li Xiaopeng, Kína) 9,368
8. Alekszej Bondarenko (Oroszország) 4,550

"Rendkívül elégedett vagyok a hatodik hellyel, bár tudom, hogy ha nem lépek ki az egyik leugrásnál, akkor ötödik is lehettem volna. Szerencsére egyáltalán nem nyomasztott a döntő hangulata, hiszen tökéletesen ki tudtam kapcsolni a külvilágot. Csak magamra és a gyakorlatomra figyeltem, úgy érzem, hogy sikerrel. Azt is tudom, hogy fejlődnöm kell a még jobb eredmények eléréséhez, ezért már az olimpia előtt elkezdtem gyakorolni a magasabb kiindulópontszámú ugrásokat. Azokat azonban majd csak jövőre próbálom ki élesben" - mondta Gál Róbert az MTI-nek.

Vereckei István szövetségi kapitány szintén elégedett volt: "Hatalmas eredménynek tartom Robi hatodik helyét. Ennek értékelésénél ugyanis figyelembe kell venni azt is, hogy tornában nem igazán erős a sportdiplomáciánk, ráadásul ő most csapat nélkül vett részt a versenyen. Ez pedig általában jelentős hátrány" - mondta a kapitány a távirati irodának.

N;
hirdetés