Olimpia 2004

Kikapott a tuti aranyesélyes női kajaknégyes

2004. 08. 27., 09:11 | Frissítve: 2004. augusztus 27., péntek 16:20

Piercinges menők, visszafogott Kökény, pompás Vajda, meglincselt politológus. A női kajaknégyes a végén kikapott az ősöreg, de csodás formában lévő Fischer vezettte németektől, a fiatal Vajda Attila viszont remek hajrával bronzérmet nyert. Nem beszélve a csúcspontról, a férfi kajaknégyes brutálisan egyértelmű aranyáról. Élvezze szinte élőben a nedves izgalmakat!

A Kökény Rolandért izgulhattunk kifejezés csak egészen absztrakt értelemben volt igaz a kajakegyes ezer méteren, Kökény Rolandot ugyanis a tévéközvetítésben egyáltalán nem lehetett látni, annyira lemaradt az első pillanattól kezdve. Olimpiát például azért is jó nézni, mert a sztárok mellett mindig ott van a kötelező kétbalkezes Burkina Fasó-i gumiasztalpáros. Na, most Kökény volt a Burkina Fasó-i gumiasztalpáros, ami minden olyan nem szakértő nézőt meglepett, aki előítéletesen úgy képzelte, hogy minden magyar kajak-kenus nagyon menő. A végén - bár ezt a nagy távolság miatt a tévék nem mutatták - Kökény nagyot hajrázott, és feljött a hatodik helyre. Ezzel a tőle elvárt minimumot éppen teljesítette.

1. Eirik Veraas Larsen (NOR)
2. Ben Fouhy (NZL)
3. Adam Van Koeverden (CAN)

Óriás hajrá, óriás bronz

Nézze meg a képeket
Nézze meg a képeket!
Mekkora hajrá! Kedves olvasók, még mindig remeg a klaviatúra: Vajda Attila - üsse WADA-ellenőr, bevallom, még sosem hallottam a nevét - egészen pompás hajrával, nagy meglepetésre bronzérmet szerzett kenuegyes ezer méteren. Az esélytelennek kikiáltott versenyző eleve jól kezdett, negyedik-ötödik helyen utazott gyakorlatilag a rajttól. A spanyol Cal iziben az éllre állt, mögötte fél-egy hajónyival a nagy esélyes német Andreas Dittmer haladt, aztán a szintén neves cseh Martin Doktor, majd Vajda és padszomszédja. A cél előtt úgy 200 méterrel Vajda olyan hajrát indított, hogy innentől látványosan gyorsabban hasított bármelyik vetélytársánál, beleértve a biztos első Calt.

Élő szakkomenntár az eredményhirdetésről
Most megy az eredményhirdetés. Vajda Attilának csúnya a melegítõje, de errõl nyilván nem tehet, õ maga viszont látványosan fiatal és nagyon örül. Mi pedig szeretjük azokat, akik akkor is örülnek, ha nem elsõk.

És most látjuk csak: Vajdában az első szemöldökpiercinges magyar érmest köszönthetjük. Kenus deszkások szevasztok! Andreas Dittmer pont olyan, mintha a fríz nemzeti televízió új Sherlock Holmes-sorozatának lenne a főszereplője. A spanyol Cal dögös és - nahát, ez nem lehet igaz, ő is piercinges, de még mennyire, igazán undorító, száj alatti piercingje van neki, hurrá, hurrá!

1. David Cal (ESP)
2. Andreas Dittmer (GER)
3. Vajda Attila (HUN)

A síkvízi csapatsportok Mohácsa

Az első két számot bemelegítésnek tekintettük, hiszen utánuk jött az egész olimpia egyik leginkább aranyesélyes magyar egysége, a női kajaknégyes, ötszázon. Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga úgy kezdtek, ahogy a telhetetlen drukker várta volna: gyorsan. Azonnal az élre álltak, aztán ott is maradtak. Csak a német négyes bírta velünk a lépést, az ősöreg, ám annál jobb Birgit Fischer vezetésével. Fél távnál három tizeddel vezettünk, ami talán egy méter, talán annyi sem. Fél táv után ugyanúgy ment minden: vágtattak a magyarok, kicsit hátrébb a németek, a többiek nem számítottak. Aztán közvetlenül a cél előtt Tomori püspök lovasrohamot intézett a török ágyúk ellen, és minden eldőlt: a magyarok csak mentek, ahogy eddig, a németek viszont annál is egy fokozattal gyorsabban. Szépen, egyenletesen elmentek mellettünk, és két tizeddel nyertek. A harmadik helyezett két másodperccel később futott be.

Élő szakkomenntár az eredményhirdetésről
Most jön a női négyes díjkiosztója. A magyar nők nem sírnak, sőt mosolyokat is láttam. Na végre.

Az érmeket Aján Tamás adja át, persze aranyat szeretettt volna a mieinknek, de ez most komoly felzúdulást okozna germán körökben. A harmadik ukránok örülnek, a magyarok jó fejek megint, mosolyogva lépnek a dobogóra, Aján Tamás profin puszil alulról. Kovács Katalinnak olyan kemény a kontya, hogy nem megy rá az olajágkoszorú.

A németek örvendeznek, mint az egyszeri pártelnök a meglincselt politológusnak.

1.) Birgit Fischer, Maike Nollen, Katrin Wagner, Carolin Leonhardt (GER)
2.) Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga (HUN)
3.) Inna Oszipenko, Tatjana Szemikina, Hanna Balabanova, Olena Cserevatova (UKR)

Tökutolsók, messziről

A Benkő Zoltán, Beé István ezerméteres kajakpáros nem akarta elkövetni a magyar nők hibáját, nevezetesen hogy kínos módon az élről veszítsenek. Az ellenszer frappáns volt: azonnal a végére álltak, aztán borzasztóan leszakadtak. De annyira, hogy a már emlegetett "Burkina Fasó-i gumiasztalpáros"-effektus pompásan érvényesült, így a magyar duó saccra negyed perccel a többiek után vánszorgott be a célba.

1.) Marcus Oscarsson, Henrik Nilsson (SWE)
2.) Antonio Rossi, Beniamino Bonomi (ITA)
3.) Eirik Veraas Larsen, Nils Olav Fjeldheim (NOR)

Tisztes bronz kenukettes ezer méteren

A két magyar kenus, Kozmann György és Kolonics György végig a hatodik-ötödik-negyedik helyen haladt, nem is sokkal lemaradva az elsőktől. A táv fele után kicsit beleerősítettek, aztán még jobban megnyomták, és úgy lettek harmadikok, hogy az ezüstéremért majdnem célfotó volt, és az elsők sem voltak vészesen messze.

Élő szakkomenntár az eredményhirdetésről
Schmitt "Mi nem doppingolunk" Pál NOB-elnök adja át az érmeket, azaz rosszul taktikázott, hogy nem a férfi kajaknégyest kapta. Kozmann végig örvendezik, Kolonics kezdetben kicsit elgondolkodó, aztán felderül. Talán azért, mert az ilyen szép magas homlokon különösen jól mutat az olajágkoszorú. Megint elámulok az oroszok (ezüstérem) ocsmány, álhímzett mintás melegítõjén. Minden magyar mellé egy oroszt kéne állítani. Úgy általában is viccesebb lenne a közélet ettõl. A németek felejthetõk, bár az egyikük most zokogórohamot kapott, kérem örüljenek Kozmannéknak, akik remek versenyt futottak, és állítólag ez a gyengébb számuk.

1.) Christian Gille, Tomasz Wylenzek (GER)
2.) Alexander Kostoglod, Alexander Kovalev (SVK)
3.) Kozmann György, Kolonics György (HUN)

Remek arany a végére

Nézze meg a képeket
Nézze meg a képeket!
A női csapat kesenyés ezüstjétől és Vitray Tamás hervadt közvetítésétől már-már megtört magyar drukkereket a nap utolsó műsorszáma vidíthatta fel igazán, már ha Vajda meggyőző bronzát nem nézzük. A férfi kajaknégyes következett, a cím védője. Kammerer, Storcz, Vereckei és Horváth úgy lőtt ki a start után, mint egy virtigli férfi kajaknégyes, és úgy is folytatta. Az olimpia egyik legfelemelőbb versenye volt, hadd idézzem az online közvetítést: "Meg fogjuk nyerni a kajak négyest!? Meg! A magyarok meggyőző tekeréssel végig az élen tekertek, aztán amikor azt hittük, hogy a németek a nőkhöz hasonlóan most jól megszívatnak, az egekbe emelték a csapásszámot, és több mint egy hajóhosszal nyertek. Hurrá! Pedig a négyes hajó marha hosszú, egyesben sokkal könnyebb egy hajóhosszal nyerni." Nagyjából ennyi történt, a csapat utána beugrott a vízbe, és pajzán delfinmozdulatokkal hevítette a nézőtér jelentős részét megtöltő magyar szurkolókat.

Élő szakkomenntár az eredményhirdetésről
A nézőtér merő magyar zászló. A szlovák szurkolók brindzát tartanak a fejük fölé. A négyes tagjai egyelőre a lelátó mellett haverkodnak az ezüstérmes németekkel.

Valamiért késik az éremátadás, de most direkt nem sütünk el egyetlen pisis-katéteres rossz viccet sem.

A lelátó most úgy néz ki, mintha csak magyar drukkerek lennének a pályán.

Most jön a csapat, a lelátó tombol, kár, hogy a tó túlsó partjára helyezték a tökfej szervezők a nézőket, a dobogó oldalán csak a nyomorult VIP-ek vannak meg a debil tévékommentátorok. A szervezők amúgy is hülyék, hiszen az aranyat egy német idős úrtól fogjuk kapni, miközben az előbb Schmitt Pál egy teuton duónak adott aranyat. A harmadik helyezett szlovákok visszafogottan örülnek. A németek feltűnőbben, még a kvartett copfos tagja is, ami talán a hullámos vízfelszínnek köszönhető. Amúgy kedves, metroszaxuális szokás, hogy a pasik is kapnak virágot.

Na, itt vannak a mieink. A lelátó olyan, mint egy brazil focistadion lelátójának kis szelete. A fiúk kellõképpen vidámkodnak, az olajágak minden eddiginél jobban állnak a fejükön. A Himnusz igen jól hangzik, ha vízparton éneklik, a zokogásra késztetõ részek az enyhe visszhangtól még borzongatóbbak. Nincs jobb látvány, mint négy, könnyekkel küszködõ fess, magyar aranyérmes.

Folytatás holnap hajnalban.

1.) Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos és Horváth Gábor (HUN)
2.) Andreas Ihle, Mark Zabel, Björn Bach, Stefan Ulm (GER)
3.) Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Eric Vlcek, Juraj Baca (SLK)

N;
hirdetés