Olimpia 2004

Hajmeresztő kezdéssel, higgadt vívással a legjobb négy közé

2004. 08. 14., 14:39 | Frissítve: 2004. december 01., szerda 14:49

A magyar kardozóknak nem volt szerencséjük a sorsolással, Lengyel Balázs a mindig veszélyes Tretyakot kapta a legjobb harminckettő között, nem is tudott továbblépni ellenfelén. A legjobb tizenhat között két magyar egymás ellen kellett vívjon, némileg azért vigasztaló, hogy Nemcsik Zsolt már a legjobb négy között van.

Tekintse meg képeinket!
Fotó: Király András / Athén
Nemcsik Zsolt hidegvérű, nyugodt vívással jutott be a kardvívás négyesdöntőjébe, de ne szaladjunk ennyire előre. "Egy kongói színekben versenyző barátomnak, Kembe Sorellnek drukkolok" - árulja el titkát mai celebspotunk alanya, Vujity Tvrtko, majd "ott vannak a sportvezetőink" felkiáltással ráront egy fejkendős feketékből álló különítményre. (Ez utóbbi jelenség jól megfigyelhető lesz a vasárnap esti Naplóban@TV2.)

"Pár éve úgy gondoltam, jó lenne megalapítani a kongói vívószövetséget, és így akár az olimpiára is kijuthatok" - nyilatkozta az egyébként VI. kerületi lakos Sorell. Most 13-13-nál, egy bírói tévedésen elúszott a továbbjutás, de nem adja fel. "Majd Pekingben sikerül" - búcsúzunk.

Lengyel kikapta Tretyakot

A magyar kardozóknak nem volt szerencséjük a sorsolással. Lengyel Balázs a mindig veszélyes Tretyakot kapta a legjobb harminckettő között. A később a négyes döntőig menetelő ukránt nem is sikerül legyőznie az olimpiai újoncnak. Lengyel kicsit indiszponáltan vívott, támadásai rövidek voltak, rendre átadta a kezdeményezést ellenfelének. Ez nem is lenne feltétlenül baj, hiszen remek tempójú elővágásaival akár nyerhetne is, de az asszó vezetőbírója más felfogásban bíráskodik.

A végét így is szorossá tudja tenni, de ez is csak egy 15-12-es vereséghez elég. "Izgult" - kommentálja Lengyel szereplését Szabó Bence, a vivók kétszeres olimpiai bajnok kapitánya. Barcelona és Szöul bajnoka egy kicsit aggódik, a csapat első ellenfelei, az amerikaiak közül ketten is fantasztikus formában vívnak. A tizenhat között azonban mindketten súlyos vereséget szenvednek, Szabó kapitány arcán enyhülnek is a vonások.

Higgadt Nemcsik

Nemcsik Zsolt hajmeresztően kezd, kínai ellenfelét a vártnál izgalmasabb, nehezebb asszóban veri. Ferjancsik Domonkos ezzel szemben pillanatok alatt végez kanadai vetélytársával. A két magyar a sorsolásnak köszönhetően már a tizenhat között találkozik.

Vívásukon jól látszik, hogy már vagy tizenhat éve rendszeresen vívnak egymással. Az asszót végül a higgadtabb Nemcsik nyeri. Zsolt amúgy is híresen a legnyugodtabb magyar vívó, hogy fejben rendben van, azt már kínai ellenfelével szemben is bizonyította.

Legyőzni Covaliut

A fejére pedig a nyolc között, a címvédő Covaliuval szemben is szükség van. "Már verte meg, képes lesz rá" - nyilatkozta az asszó előtt az Indexnek Ferjancsik Domonkos, a világbajnok csapattárs. Ennyire azért nem lesz könnyű.

Az elején a román bajnok húz el 5-2-re, majd Nemcsik 6-5-re fordít. Innen felváltva esnek a tusok, az előny tizenkettőig Nemcsiknél, majd két fordított bírói ítélet következik. A címvédő már tizennégyre vezet, ám ekkor Zsolt újra igazolja a hidegvéréről terjedő legendákat. Előbb egy gyönyörű egylámpás találattal egyenlít, majd egy remek tempójú támadással döntőbe jut.

Döntőbe, ahonnan meglepetésre kimarad mindkét orosz legenda, Sarikov - athéni tudósítónk személyes kedvence - és Pozdnyakov is. Nemcsik este olyan vívókkal - az ukrán Tretyak, a fehérorosz Lapkesz és az olasz Montana - találkozik, akiket már vert meg, így az arany sem számítana feltétlenül meglepetésnek. Megérdemelni pedig Covaliu elleni teljesítménye alapján meg is érdemelné.

N;
hirdetés