Olimpia 2004

Kenteriszék nem menekülhetnek a doppingvizsgálat elől

A NOB nem bízik a görög kórházban

2004. 08. 17., 12:55 | Frissítve: 2004. augusztus 17., kedd 15:19

Hiába végezték el a doppingtesztet a két doppingügybe keveredett görög atlétán abban a kórházban, ahol motorbalesetük után kezelték őket, a NOB nem fogadja el azt. A NOB orvosi bizottságának vezetője szerint egy ilyen teszt könnyen manipulálható.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem fogadja el Kosztasz Kenterisznek, a férfi 200 m-es síkfutás címvédőjének és Ekaterini Tanunak, a női 100 m sydneyi ezüstérmesének kórházban elkészített doppingtesztjét.

A pénteki motorbalesetük után napokig kórházban ápolt két sztár a csütörtökön elmulasztott doppingvizsgálat helyett szerette volna bemutatni a kórházban készített elemzést. A két sportolót kedden engedték ki a kórházból.

Könnyen manipulálható

#alt#
Ekaterini Tanu
"Arra számítottak, hogy megelégszünk az ott elvégzett vizsgálatokkal, hiszen ezek minden bizonnyal kedveznének nekik. Nem tudom mit vártak, de ezzel nem mennek semmire. Egy ilyen tesztet könnyen lehet manipulálni" - mondta Arne Ljungqvist, a NOB orvosi bizottságának vezetője.

Kenterisz és Tanu a baleset következtében sem pénteken, sem a módosított időpontban hétfőn nem tudott megjelenni a NOB előtti meghallgatáson, amelyen mulasztásuk ügyében kellett volna magyarázatot adniuk. A NOB ezért szerdára halasztotta a találkozót. A görög olimpiai bizottság egyébként feltételesen kizárta a csapatból a két atlétát, amíg nem tisztázzák magukat a NOB előtt.

"Igazságtalanság"

#alt#
Kosztasz Kenterisz
Kenterisz a kórház előtt azt nyilatkozta, hogy szerinte nagy igazságtalanság, ami vele történik. "Soha nem használtam tiltott szereket. Azok, akik keresztre feszítenek engem a tévében, ugyanazok az emberek, akik velem akarnak fényképeszkedni, miután megnyerem a versenyt."

A futó köszönetet mondott annak a több ezer szurkolónak, akinek nem rendült meg a szeretete, és akik levelek, virágok százaival árasztották el órházi szobáját.

Kenterisz után 45 perccel társa, Katerina Tanu is elhagyhatta a kórházat. A sportolót "nagy szomorúsággal" töltötték el a történtek. "Megvárom az olimpiai bizottság döntését, és nem adom fel a harcot" - tette hozzá.

N;
hirdetés