Olimpia 2004

Kizárták a görög csapatból az olimpiai bajnok atlétát

Kenterisznek véget érhet az olimpia

2004. 08. 14., 19:52 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 20:19

A négy éve a kétszáz méteres futásban olimpiai bajnok Kosztasz Kenterisz az elmúlt egy évben háromszor nem jelent meg doppingvizsgálaton, legutóbb csütörtökön. A görög olimpiai csapat vezetői feltehetően a NOB nyomására feltételesen úgy döntöttek, hogy nem indulhat a játékokon. Ugyanerre a sorsa jutott barátnője, az olimpiai ezüstérmes Jekaterini Tanu is. abban Az esetben indulhatnak versenyszámaikban, amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a hétfői meghallgatásukat követően elfogadja a mulasztásra adott magyarázatukat.

Kosztasz Kenterisz négy éve a kétszáz méteres síkfutásban aranyérmet szerzett Sydneyben. Győzelmének értékét növelte, hogy hosszú idő után ő volt az első fehérbőrű, aki sprintszámban diadalmaskodni tudott.

Az edző is érintett?

A görög a 2001-es edmontoni vb-n is első lett, a rá következő Eb-n sem talált legyőzőre, azóta viszont komoly versenyen nem ért el sikereket. A tavalyi párizsi világbajnokságon például váratlanul visszalépett, és a szóbeszéd szerint nem véletlenül: már akkor is félt a doppingellenőrzéstől.

Emellett az angol Observer tudni vélte: súgtak az edzőjének, Hrisztosz Cekosznak, versenyzője nehogy fennakadjon az ellenőrzésen. Az újság arra hivatkozott, hogy a THG előállítója, a Balco cég vezetője, Victor Conte kapcsolatban állt Cekosszal; ezt egy 2002-es emaillel támasztották alá. (THG-vel lebukott a párizsi versenyen a nőknél a két rövidtávon egyaránt győztes Kelli White, és még sokan mások is.) Cekosz amúgy a lapot beperelte, egyszersmind nyolcvannyolcmillió eurós - huszonhárom milliárd forintos - kártérítést követelt tőle.

Katarban és Chicagóban sem ment el

Az angol lap úgy érvelt, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkárának, Gyulai Istvánnak is felkeltette az érdeklődését, hogy a legjobb harmincba tartozó atléták közül a görögök többször nem ott voltak, ahol eredetileg megjelölték. A szervezet pontos információkat kér ugyanis a legjobbak programjáról, tartózkodási helyéről, a váratlan ellenőrzések végrehajtása céljából.

Kenterisz és barátnője, az olimpiai bronz- és ezüstérmes barátnője Jekaterini Tanu egy ízben - még tavaly - például az észak-görögországi edzőtábor helyett Katarban készült, az olimpiai megnyitó előtt pedig egy héttel Chicagóban mulasztott el egy vizsgálatot.

Nem hittek a motorbalesetnek

Az olimpia megnyitója előtt néhány órával azonban robbant a bomba, szinte egész Görögország nemzeti hőse sorsa miatt aggódott: csütörtökön ismételten ellenőrzés alá akarták vetni Kenteriszt és Tanut, de állítólag őket nem tájékoztatták, így távoztak a helyszínről. Aztán a hírek szerint motorral igyekeztek vissza csapatuk szálláshelyére, de baleset érte őket, és kórházba szállították mindkettőjüket.

A görög szövetség ezt követően 48 órás haladékot kért, mondván később pótolják a vizsgálatot, ám az olimpiai csapat vezetői 5-1 arányban leszavazták, hogy rajthoz állhassanak. Ebben az is közrejátszhat, hogy a NOB elnöke, Jacques Rogge is kizárással fenyegetőzött az eset miatt.

N;
hirdetés