Olimpia 2004

Egyelőre megúszta az eltiltást a görög futópáros

A NOB nem bünteti meg őket

2004. 08. 18., 11:38 | Frissítve: 2004. augusztus 18., szerda 14:10

Szerdán délelőtt véget ért a görög Kosztasz Kenterisz és Katerina Tanou doppingügye. A NOB képviselői kihallgatták a két futót, akiket még múlt csütörtökön akartak szúrópróbaszerűen ellenőrizni a NOB doppingellenőrei, de nem találták őket az olimpiai faluban. A négynapos haladék után megtartott szerda délelőtti találkozót követően mindkét versenyző önként lépett vissza a játékoktól, és nem kapják meg a szövetség szabályai szerint a doppingellenőrzés elmulasztásáért automatikusan járó kétéves eltiltást. Esetüket viszont a NOB átadja az IAAF-nek (Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség), amely még megbüntetheti a két atlétát.

Szerdán délelőtt a NOB képviselői kihallgatták Kostasz Kenteriszt és Katerina Tanut, akiken még múlt csütörtökön akartak szúrópróbaszerű doppingvizsgálatot elvégezni a szövetség képviselői, ám nem találták őket az olimpiai faluban.

Az egyik athéni szállodában megtartott találkozó után mindkét sportoló bejelentette, önkét lép vissza az olimpiai indulástól.

A motorbalesetet senki nem látta

A két futót még múlt hét csütörtök este akarták meglepni az egészségügyi bizottság tagjai - doppingellenőrzés céljából -, de nem találták őket az olimpiai faluban. Kenterisz és Tanu néhány órával később egy athéni kórházból - ahová maguk jelentkeztek be - értesítették a NOB-ot, azt állították, motorbalesetet szenvedtek, és nem tudnak doppingvizsgálatra menni.

A NOB, annak ellenére, hogy a balesetnek más jármű nem volt részese, és szemtanúja sem volt, kétnapos haladékot adott az atlétáknak, hogy kiheverjék - állítólagos - sérüléseiket, és a szervezet vezetői a kórházban nem végeztették el a doppingellenőrzést.

A kétnapos haladék sem volt elég

A 2000-es olimpián kétszáz méteren aranyérmes Kenterisz, illetve százon ezüstöt nyert Tanu viszont a negyvennyolc óra elteltével újra jelezték, még mindig nem tudják elhagyni a kórházat, így a doppingellenőrzésnek sem képesek alávetni magukat.

A NOB újra kétnapos haladékot adott nekik, ám ekkor már nem doppingkontrollra, hanem csupán meghallgatásra idézte be őket.

Külső sérüléseknek nyomuk sem volt

A szerda délelőtti találkozón mindkét versenyző, bár motorbalesetet szenvedtek, mindenféle külső sérülés, esetleg kötés nélkül jelent meg, majd a beszélgetés után bejelenetették visszalépésüket a játékoktól.

"Úgy gondolom, a felelősségérzet és a görög nemzeti érdek is úgy kívánja, hogy visszalépjek az olimpiától" - szólt Kenterisz, míg edzőpartnere, Tanou elmondta: "Nem veszek részt a játékokon, nem fogok versenyezni. Már vissza is adtam az akkreditációmat a NOB képviselőinek".

Kenterisznek tiszta a lelkiismerete, de edzőjét kirúgta

A hazájában nemzeti hősnek tartott Kenterisz azonban továbbra is állítja, őt senki nem értesítette, hogy doppingvizsgálatra kellene mennie, így tiszta a lelkiismerete.

"Nekem nem szólt senki, hogy menjek az olimpiai faluba doppingtesztre. Az utóbbi években több mint harminc alkalommal ellenőriztek, és sosem volt probléma - értetlenkedett a huszonkilenc éves sprinter. - A hazám száznyolc év után rendezhet újra olimpiát, a doppingügy pedig rossz fényt vethet a görögökre, ezért a felelősségtudat azt kívánja, hogy visszalépjek a játékoktól."

Az elémúlt években három doppingellenőrzést is "elsumákoló" Kenterisz a tiszta lelkiismerete ellenére viszont azonnal szakított edzőjével, akinek neve korábban fölmerült minden idők legnagyobb doppingügyében, a THG-botrányban: "A továbbiakban nem akarok együtt dolgozni eddigi tréneremmel, Hrisztosz Cekosszal."

"A NOB nem vádolt minket, csak a közvélemény"

Partnernője, Tanu azt hangsúlyozta, hogy a NOB részéről senki nem gyanúsította őket doppingolással: "Meghallgatásra jöttem a NOB-testület elé, nem gyanúsítanak semmivel. Néhány honfitársam az utóbbi napokban azzal vádolt meg, hogy doppingolok, de a NOB-tagok előtt ez fel sem merült".

Bár életük versenyéről maradnak le mindketten, a viszalépéssel mégis nagyon olcsón megúszták az ügyet. A doppingvizsgálat elmulasztásáért a NOB szabályai szerint ugyanis azonnali, kétéves eltiltás járna.

Ferdinand nyolc hónappal fizetett

A közelmúltban a labdarúgásban történt hasonló eset, akkor az egyik angol bajnoki meccs utáni tesztet elmulasztó Rio Ferdinandot, a Manchester United sztárjátékosát nyolc hónapra tiltották el a labdarúgástól, és ki kellett hagynia - többek között - a júliusi Európa-bajnokságot is.

A NOB pártatlanságát és hitelét csökkenti továbbá, hogy Kenterisznél és Tanunál a doppingteszteket azóta sem végezték el. A nemzetközi szövetség részéről öt órán keresztül senki nem volt hajlandó kommentálni Kenteriszék visszalépését, majd a szervezet délután kettőkor közölte, semmilyen büntetést nem szab ki a doppingügybe keveredett atlétákra. Ügyüket viszont továbbítja az IAAF-nek (Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség), amely még megbüntetheti őket.

N;
hirdetés