Olimpia 2004

Kutyák tízezreit mérgezték meg Athénban

2004. 08. 20., 09:53 | Frissítve: 2004. augusztus 20., péntek 10:21

Athénban régóta okoz gondokat a rengeteg utcai kutyafalka. A gazdátlan ebek az utcán élnek, a hulladékból táplálkoznak, és korlátlanul szaporodhatnak. Az olimpiára készülő hatóságok barbár megoldást találtak az utcák megtisztítására: 2004-ben egyszerűen kiirtották a kóbor ebek nyolcvan százalékát.

Egy amerikai állatvédő szervezet, az IDA értesülései szerint valóságos mészárlást rendeztek az olimpia szervezői az athéni játékok megnyitása előtt. Az IDA közleményben ítélte el a görög hatóságokat, akik úgy próbáltak civilizált körülményeket teremteni a fővárosban, hogy megmérgeztek több tízezer kóbor kutyát.

Fotó: idausa.org
A tömeges állatpusztításra a WAG görög állatvédő csoport hívta fel a New Yorki társszervezet figyelmét, aminek tanácsadói és szakértői a helyszínen kivizsgálták a kegyetlen akció körülményeit. A görög állatvédők bizonyító erejű videofelvételeket is készítettek a szenvedő állatokról. Athént és környékét, az olimpiai helyszíneket nyolcvan százalékban "megtisztították" az elhagyott állatoktól - állapították meg az állatvédők. A korábbi becslések szerint körülbelül ötvenezer kóbor kutya élt Athénban.

Bevett gyakorlat

A brit Daily Telegraph egyik júliusi cikkében már foglalkozott a Görögországban bevett gyakorlattal. Az önkormányzatok máskor is szemet hunytak már a kóbor ebek populációjának méreggel történő szabályozása felett, gyakran tevékenyen vesznek részt a gyilkolásban - írta a lap.

Az olimpia szervezésében részt vevő hatóságok a játékok megnyitása előtt hivatalosan tagadták, hogy ilyesmire sor került volna, de Athénban csak néhány állatmenhely működik és azok is állandóan túlzsúfoltak, így persze maradt a kérdés, hogy hova lett a rengeteg otthontalan kutya. Aggódó állatvédőket idézve a lap azt jósolta, hogy a megnyitó közeledtével egyre több kóbor állat tűnik el majd az athéni utcákról.

Fotó: idausa.org
A kiirtásban használt szerek széles skálán mozognak: a kutyákra halálos sztrichnintől kezdve, a patkánymérgeken keresztül, a mezőgazdasági rovar- és gyomirtószerekig terjed a lista, sőt volt ahol egyszerűen üvegzúzalékot kevertek az éhes kutyáknak adott eledelbe. A megmérgezett állatok lassú, napokig tartó, rendkívül fájdalmas kínhalált halnak - áll az IDA közleményében.

"Nem olimpiai sport"

Elliot Katz, a szervezet vezetője levélben fordult Teodorosz Rousszopouloszhoz, a görög miniszterelnökhöz, felhívva a politikus figyelmét, hogy az elmúlt évben az olimpiai előkészületek véres részeként állatok ezreit pusztították el országában. "Az állatgyilkolás nem olimpiai sport, és Athén nem viselkedhet úgy mintha az lenne. A populációszabályozás görög módszere egyszerűen elfogadhatatlan" - áll a levélben.

Athénban régóta okoz gondokat a rengeteg utcai kutyafalka. A gazdátlan ebek az utcán élnek, a hulladékból táplálkoznak, és korlátlanul szaporodhatnak, ugyanis a házi kedvencek ivartalanítása gyakorlatilag ismeretlen fogalom az országban. A helyzet reménytelen - írja az americandaily.com, mivel sokkal több az elhagyott állat, mint amennyit befogadnának a jólelkű állatbarátok.

N;
hirdetés