Olimpia 2004

A zászlóvivő imádja a szenvedést

Kovács Antal a negyedik olimpiájára készül

2004. 08. 03., 11:05 | Frissítve: 2004. augusztus 12., csütörtök 02:26

A magyar zászlóvivő, a 32 éves olimpiai bajnok Kovács Antal felszabadultan várja az olimpiát, jó formában érzi magát. Négy évvel ezelőtt feszült volt, ezért nem sikerült számára jól a verseny. A közgazdász végzettségű Kovács biztosan visszavonul, és bízik benne, hogy hamarosan doktori végzettséget szerez.

Kovács Antal Barcelonában, '92-ben húszévesen lett a magyar cselgáncssport első olimpiai bajnoka. Imponáló versenyzéssel győzött, aztán egy évre rá igazolta, hogy sikere nem egyszeri, kifutott eredmény volt, mert világbajnoki aranyérmet szerzett a sportág őshazájában, Japánban.

Titkon reménykedett a zászlóvivésben

"Atom Anti" negyedik olimpiájára készül, és az a megtiszteltetés érte, hogy az athéni megnyitón ő viheti a magyar küldöttség előtt a zászlót. "Titkon számítottam erre, de csak titkon" - mondta az Index érdeklődésére a 32 éves versenyző.

"Azt hiszem, nekem az olimpiai eszme mindig többet jelentett az öt karikánál, kivált, miután Sydneyben átélhettem a megnyitót. Ilyenkor visszatér az emberiségbe vetett hitem." - tette hozzá.

Négy éve feszült volt

Kovács Antal
Kovács már várja a versenyt, annál is inkább, mert sérülés nem hátráltatta a felkészülésében. "Pár napja vettem részt egy alapos orvosi vizsgálaton, megvizsgálták a véremet, és büszkén mondhatom: nagyszerűek az eredményeim. Közel olyan állapotban vagyok, mint húszévesen" - jegyezte meg. Nem titkolta, kiváló kondíciójához hozzájárul az is, hogy idősödésével megtanulta kezelni a fájdalmait, és már nem kockáztat meg egy esetleges sérülést.

A paksi versenyző elmondta, felszabadult, koránt sincs benne az a stressz, mint négy éve volt. "Akkor úgy gondoltam, a sydneyi lesz az utolsó olimpián, és mindenképpen emlékezetessé akartam tenni. Talán emiatt nem is sikerült. Most nincs bennem drukk, nincs bennem görcsösség, ezért is várok jó szereplést, egy érmet magamtól. Csak azért fohászkodom, hogy ne az elején fussak össze valamelyik kiemelttel."

Kifulladásig edz

A Gatorade csapatához - ez a sportital segíti a gyors regenerálódását, és pótolja az ásványi anyagokat és nyomelemeket - tartozó Kovács még mindig élvezi a dzsúdót, szereti, amikor kifulladásig kell edzenie.

"Az edzőpartnereim - általában négyen vagy öten - jönnek sorban, olykor már alig állok a lábamon, kis híján összeesek az ötödik öt perc után, annyira leszívják az energiámat a fiatalok, vagy a nálam gyorsabbak és könnyebbek. Ám ebben az állapotban is kifejezetten jól érzem magam. Én már csak ilyen vagyok, fanatikusan szeretem, ha kínlódom, ha vernek" - magyarázta.

Már készül a civil pályára

A dzsúdós biztos benne, hogy remek olimpia lesz az athéni, a körülményekre nem lehet majd panasz, és nem tartja kizártnak, hogy tíz aranyérmet is nyerjenek a magyarok. "'92-ben úgy számoltam jómagam is, hogyha Egerszegi és Darnyi a rajtkőre áll, akkor biztosan aranyérmeket szereznek. Most abszolút favoritunk kevés van, mégis optimista vagyok" - állította.

A közgazdász diplomával rendelkező zászlóvivő kitért arra is, hogy tervei szerint hamarosan doktor lesz, és már készül a civil pályájára. "Kézenfekvő lenne Pakson dolgozni, mert így tudnék a fiataloknak is segíteni a klubomban. A diplomamunkámat a kistérségek gazdasági lehetőségeiről írom, ebben persze részletesen kitérek Paksra és környékére, és nyilván az ottani erőművet kiemelten kezelem" - összegzett tudományos munkájával kapcsolatban.

N;
hirdetés