Olimpia 2004

Kovács Ágnes: Nagyon mélyről jöttem fel

A címvédő ötödik lett Athénban

2004. augusztus 19., csütörtök 19:02

Az ötödik idővel a döntőbe került Kovács Ágnes az ötödik helyen végzett a 200 méteres mellúszás csütörtöki döntőjében. A számot a világbajnoki címvédő és világcsúcstartó Amanda Beard nyerte, lehajrázva az ausztrál Leisel Jonest. Kovács Ágnes a verseny után a Magyar Rádió tudósítójának elmondta, hogy negyedik és ötödik helyezésével várakozáson felül teljesített Athénban.

"Az olimpiai szereplés visszaadta a hitemet" - nyilatkozta az évekig rejtélyes kórral küszködő Kovács Ágnes a Nemzeti Sportnak a 200 méter mellúszás döntője előtti napon. A szám olimpiai bajnoknője Athénban 200 méter vegyesen negyedikként csapott célba - akkor olimpiai bajnoki címmel felérő pontszerzésről beszélt -, 100 méter mellen nem került döntőbe. A 200 méter mell döntője előtt abban reménykedtünk, hogy az újra magabiztos Kovács Ágnesnek akár a dobogó sem elérhetetlen.

Ehhez elsősorban a világbajnoki címvédő és világcsúcstartó, olimpiai ezüstérmes amerikai Amanda Bearddel, az olimpiai ezüstérmes, világbajnoki második ausztrál Leisel Jonesszal, az Európa-bajnok Mirna Jukiccsal, a világbajnoki bronzérmes Csi Hujjal kellett megküzdenie. Az ausztrál Brooke Hansont, a német Anne Poleskát és a japán Masami Tanakát nem tartották éremre esélyesnek.

Kovács a rajtnál beragadt, a negyedik-ötödik helyen bukkant ki a vízből. Ötven méter után a két ausztrál és Beard vezette a mezőnyt. Fordulás után az ausztrál Jones elhúzott mezőnytől, Kovács 100 méternél a középdöntősnél jobb idővel a hatodik helyen fordult. Hanson és a világcsúcstartó Beard előtt Jones egy testhosszal vezetett. Az utolsó ötven előtt szinte minden versenyzőnek volt lehetősége az éremszerzésre. Az ekkorra már eldőlt, hogy az egyre jobban fáradó Jones és Beard között dől el az aranyérem sorsa. Kovács Ágnes az utolsó ötven méter előtt a negyedik volt, végül ötödikként ért célba 2:26.12-es eredménnyel. A dobogó harmadik fokára a végig a mezőny második felében úszó német Poleska kapaszkodott fel.

"Várakozáson felül teljesítettem, ilyen időt már rég úsztam" - nyilatkozta a Magyar Rádió tudósítójának Kovács Ágnes, aki elmondta még: "Nagyon mélyről jöttem fel, csoda, hogy idáig eljutottam."

Eredmény, 200 méter női mell:

1. Amanda Beard (Egyesült Államok) 2:23.37 P
2. Leisel Jones (Ausztrália) 2:23.60
3. Anne Poleska (Németország) 2:25.82
4. Maszami Tanaka (Japán) 2:25.87
5. Kovács Ágnes (Magyarország) 2:26.12
6. Csi Huj 2:26.35
7. Mirna Jukic (Ausztria) 2:26.36
8. Brooke Hanson (Ausztrália) 2:26.39

N;
hirdetés