Olimpia 2004

Íjászat

2004. augusztus 11., szerda 17:58

Az íjászok olimpiai tornáján négy számban: férfi és női egyéni, illetve csapatban avatnak olimpiai bajnokokat. A sportlövőkhöz hasonlóan itt is maximum tízes találatot érhetnek el.

Előcsatározások döntenek a rangsorról

A férfiaknál és a nőknél is 64-en állnak rajthoz az athéni viadal egyéni versenyében, amit a nyári játékok esetében "Olimpiai fordulónak" hívnak.

Az elnevezés onnan jöhet, hogy a döntő előtt egynapos versenyen döntik az egymás közötti rangsort. Ekkor minden versenyző lő hatszor tizenkét vesszőt, hetven méterről. Ezt a fordulót nem a döntők helyszínén tartják majd meg augusztus 12-én, pénteken.

Egyenes kiesés

Az így felállított rangsor alapján következik az egyenes kieséses rendszer, melyben az 1. helyezett a 64.-kel, a 2. helyezett a 63.-kal mérkőzik, és így tovább. Előbb tehát harmincketten, majd tizenhatan, nyolcan maradnak, eljutva a kétfős fináléig. Ebben a szakaszban már hatszor három, azaz tizennyolc lövést adnak le, legfeljebb negyven másodperccel két nyíl kilövése között.

A negyeddöntőben - a legjobb nyolc között - négyszer három, azaz tizenkét lövést adnak le, itt is megmarad az időkorlát. Holtverseny esetén a versenyzők továbbjutását és az érmek odaítélését szétlövés alkalmazásával határozzák meg. Egy vesszős szétlövés során a magasabb pontszám nyer, egyenlőség esetén legfeljebb három lövésig mennek. Ha a harmadik vessző után az eredmény még döntetlen, a középponthoz közelebb lévő vessző dönti el a továbbjutást. Ezt az eljárást addig kell folytatni, míg valamelyik versenyző vesszője a középponthoz közelebb nem kerül.

Tizenhat csapat versenyez

A csapatversenyben tizenhat háromtagú csapat küzd az érmekért, nők és férfiak szintén külön. Itt is van rangsoroló forduló, majd az egyénihez hasonlóan egyenes kieséses rendszerben következnek a meccsek. Háromszor kilenc lövést adnak le, mindegyik csapattagnak három-három próbálkozási lehetősége van. Legfeljebb három perc áll a csapatok rendelkezésre.

Itt is van szétlövés: a csapat tagjai együttesen lőnek ki 1-1 vesszőt. A magasabb pontszám nyer. Azonos pontszám esetén ezt az eljárást háromszor megismétlik. Ha a harmadik sorozat után a pontszám még mindig azonos, elegendő megvizsgálni, melyik legmagasabb találat került közelebb a középponthoz. Utána második, vagy harmadik középponthoz legközelebb lévő vessző határozza meg a győztest. Ezt az eljárást addig kell folytatni, míg a holtverseny meg nem oldódik. A csapat szétlövés időhatára egyharmada az alapidőnek.

N;
hirdetés