Olimpia 2004

Ökölvívás

2004. 08. 11., 18:44 | Frissítve: 2004. augusztus 13., péntek 09:48

Az ökölvívók tizenhárom súlycsoportban vesznek részt az olimpiai küzdelmekben, és bár a nők is űzik a sportágat, egyelőre csak a férfiak vannak jelen a játékokon. Itt is van életkori küszöb: a bokszolóknak legalább tizenhét éveseknek kell lenniük, és nem lehetnek idősebbek harmincnégynél. Összesen 286 öklöző lép szorítóba Athénban.

A súlycsoportok: kislégsúly (48 kg), légsúly (51 kg), harmatsúly (54 kg), pehelysúly (57 kg), könnyűsúly (60 kg), kisváltósúly (64 kg), váltósúly (69 kg), középsúly (75 kg), félnehézsúly (81 kg), nehézsúly (91 kg), szupernehézsúly (+91 kg).

A találkozók négyszer kétpercesek, egyperces szünetekkel megszakítva. Az ütéseket pontozzák és csak akkor érnek pontot, ha az öt pontozóbíróból legalább három egyszerre jelzi gépével, hogy látta a mozdulatot. Az érvényes pontok alapján hirdetnek győztest. Pontegyenlőség esetén a legtöbb, illetve a legkevesebb pontszámot adó bíró eredményeit levonják, és úgy számítják ki a végeredményt.

A mérkőzés véget érhet azonban kiütéssel (az amatőröknél viszonylag ritka, de itt is tízig számolnak rá a szenvedő félre), leléptetéssel, kizárással vagy sérülés miatti feladással, vagy technikai K.O.-val (ha a két öklöző közötti különbség eléri a tizenöt pontot).

Ha az egyik felet "leütik", a mérkőzésvezető rászámol és nyolcnál felemelt kezével jelezheti, hogy folytatni kívánja a küzdelmet, de ha úgy ítéli meg a mérkőzésvezető úgy ítéli meg, hogy a bokszoló továbbra is harcképtelen.

A mérkőzésvezető utasításait figyelmen kívül hagyó versenyzőt megintik, három intés egy figyelmeztetést ért, három figyelmeztetés után pedig kizárják a vétkest.

A két legnehezebb kategórián kívül valamennyi súlycsoportban huszonnyolc-huszonnyolc bokszoló áll rajthoz, a 91 és +91 kg-ban csak tizenhat-tizenhat. Az ökölvívó tornán nincs kiemelés és egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek.

A versenyzők a sorolásnál számot húznak, és aki szerencsés kézzel választ, vagyis a négy legnagyobb sorszámot húzza, az erőnyerő lesz, és automatikusan, meccs nélkül a nyolcaddöntőbe kerül. A többiekre mindenféleképpen vár egy összecsapás a legjobb tizenhat közé kerülésig.

A két elődöntő vesztese egyaránt bronzérmet kap.

N;
hirdetés