Olimpia 2004

Strandröplabda

2004. augusztus 11., szerda 17:48

A 24 páros egy kör után megfeleződik, majd a "kiesettek" küzdenek a fennmaradó négy helyért. Az így kialakult tizenhatos mezőny egyenes kieséses rendszerben küzd az olimpiai bajnoki címért.

A pályamérete, akárcsak a teremben jatszott röplabdánál 18m x 9m. A háló magassága nők esetében 2,24 m, férfiaknál 2,43 m. A pálya talaja homok, amely jó minőségű folyami homokot jelent. Ennek karbantartása érdekében minden mérkőzés előtt felrotációzzák. A homoknak, a pálya szélétől számítva, még legalább egy méter széles sávban kell lennie, a kivetődések miatt. A pálya szélét vagy műanyag csík jelzi.

A pályamélységnek minimum 20 - 30 centiméternek kell lennie. A strandröplabdát két fős csapatok játsszák. A játék lényege, hogy az ellenfél térfelén a földre essen a labda. Egy térfélen összesen háromszor lehet a labdába érni, majd az ellenfélhez kell átütni. A szervát a hátsó vonal mögül kell indítani, a támadás pedig nem történhet ujjbeggyel. A csapatok maximum három játszmát játszanak, az első kettő huszonegy pontos, döntetlen esetén a harmadik küzdelem tizenöt pontig megy.

N;
hirdetés