Olimpia 2004

Pályakerékpár

2004. 08. 11., 18:13 | Frissítve: 2004. augusztus 13., péntek 21:32

A pályakerékpárosoknál bonyolítják a legtöbb számot, tizenkettőt, de nem itt indul a legtöbb versenyző, 188. Öt férfi egyéni és három férfi csapataranyat, valamint négy női egyéni aranyat osztanak ki. A számok: férfiak - repülőverseny, időfutam, üldözőverseny, csapat üldözőverseny, pontverseny, keirin, madison, sprint csapatverseny;nők - repülőverseny, időfutam, üldözőverseny, pontverseny.

Férfi versenyszámok

1 km-es időfutam: A versenyzők rögzített álló helyzetből startolnak, egyesével. Négy kört tesznek meg az olimpiai verseny során. Egyetlen futamot rendeznek, az idők rangsorolnak, a leggyorsabb a győztes.

Repülőverseny (Sprint): A versenyzők ebben a számban repülőrajttal indulnak. A klasszikus sprintszámban a versenyzők egymás figyelve taktikáznak, egészen az utolsó kétszáz méterig, amelynek idejét már mérik. Először a leggyorsabb tizennyolc sorrendjét határozzák meg, ők automatikusan a legjobb harminckettő közé lépnek. A repülőversenyek negyeddöntőjétől párosával állnak rajthoz a kerekesek (két futamban küzdenek, ha ezek nem hoznak döntést, akkor harmadikat is rendeznek), innen egyenes kieséses rendszerben küzdenek a helyekért - de van vigaszág is -, a döntő kétfős. A negyeddöntők vesztesei az 5-8. helyet is eldöntik maguk között.

Egyéni üldözőverseny: Ebben a számban egyszerre küzdenek a pályán a versenyzők, de nem egymás mellől indulnak, hanem félpályányi különbséggel és négy kilométert tesznek meg. Az előfutamok során alakul ki a legjobb nyolc mezőnye, akik négy párban küzdenek tovább. A négyes döntőben kialakult sorrend nem a végeredményt jelenti, hanem a két legjobb jut a döntőbe, a harmadik és a negyedik a bronzért küzd.

Pontverseny: A gyorsaság mellett a taktikái a főszerep, itt az időeredmény mellett a részeredmények is számítanak. Az negyven kilométeres versenyben a boly lekörözésért, a tíz körönkénti sprintekért is pontok járnak; előbbi húsz pontot ér, utóbbi a győztesnek ötöt, a többieknek 3,2, illetve egy pontot. Egyetlen futamban dől el az aranyérem sorsa.

Madison (csapatverseny): Az ötven kilométeres (kétszáz körből álló) verseny során kétfős csapatok versengenek egymással. Itt is a pontok játszanak szerepet, a húszkörönkénti sprinteket pontozzák, de a teljes csapat által megtett köröket is figyelembe veszik. Pontegyenlőség esetén a megnyert sprintek száma dönt. A sprintnyerés öt pontot, a többi helyezés itt is 3,2, illetve egy pontot ér.

Csapat üldözőverseny: a négy versenyzőből álló egységek az egyénihez hasonlóan félpályás különbséggel rajtolnak. Győztest akkor hirdetnek, ha az egyik csapat beéri a másikat, ha ez nem történik meg, akkor a jobb idő dönt. A csapat eredményét a harmadik beérkező ideje jelenti. A selejtezőkörben az egységek ellenfelek nélkül versenyeznek, így jutnak el a legjobb nyolcig, ahol egyenes kieséses rendszerben küzdenek. A négyes döntőbe jutnak a győztesek, innen a két legjobb időt futó csapat jut a döntőbe.

Sprint csapatverseny: A csapat üldözőversenyben két háromfős együttes szerepel egyszerre a pályán, három kört tesznek meg, és mindegyik kerekesnek kell egy-egy körön keresztül kell vezetnie csapatát. A selejtezők időeredménye alapján alakul ki a legjobb nyolc mezőnye, ahonnan kieséses rendszerben jutnak a négyes döntőbe a csapatok, innen a két legjobb időt futó csapat jut a döntőbe.

Keirin: Látványos szám, mert a kerekesek motoros felvezetéssel tesznek meg néhány kört. A motor sebessége óránkénti 30 kilométerről gyorsul fokozatosan ötvenre, majd 600-700 méterrel a cél előtt elhagyja a versenyzőket. A selejtező után huszonegy versenyző folytatja, három hetes csoportban, ahonnan az első négy-négy jut tovább a második körbe, ahol kétszer hatos mezőny küzd majd. Az első három helyezettek a döntőbe jutnak, a többiek a 7-12. helyért versenyeznek.

Női versenyszámok

500 méteres időfutam: A versenyzők rögzített álló helyzetből startolnak, egyesével. Két kört tesznek meg az olimpiai verseny során. Egyetlen futamot rendeznek, az idők rangsorolnak, a leggyorsabb a győztes.

Repülőverseny (Sprint): A versenyzők ebben a számban repülőrajttal indulnak. A klasszikus sprintszámban a versenyzők egymás figyelve taktikáznak, egészen az utolsó kétszáz méterig, amelynek idejét már mérik. Először a leggyorsabb tizenkettő sorrendjét határozzák meg, ők automatikusan a nyolcaddöntőbe jutnak. A repülőversenyek negyeddöntőjétől párosával állnak rajthoz a kerekesek (két futamban küzdenek, ha ezek nem hoznak döntést, akkor harmadikat is rendeznek), innen egyenes kieséses rendszerben küzdenek a helyekért - de van vigaszág is -, a döntő kétfős. A negyeddöntők vesztesei az 5-8. helyet is eldöntik maguk között.

Egyéni üldözőverseny: Ebben a számban egyszerre küzdenek a pályán a versenyzők, de nem egymás mellől indulnak, hanem félpályányi különbséggel és három kilométert tesznek meg. Győztest hirdetnek, ha az egyik versenyző befogja a másikat, vagy ha ez nem történik meg, az időeredmény alapján. Az előfutamok során alakul ki a legjobb nyolc mezőnye, akik négy párban küzdenek tovább. A négyes döntőben kialakult sorrend nem a végeredményt jelenti, hanem a két legjobb jut a döntőbe, a harmadik és a negyedik a bronzért küzd.

Pontverseny: A gyorsaság mellett a taktikái a főszerep, itt az időeredmény mellett a részeredmények számítanak. A huszonöt kilométeres versenyben a boly lekörözésért, a tízkörönkénti sprintekért is pontok járnak; előbbi húsz pontot ér, utóbbi a győztesnek ötöt, a többieknek 3,2, illetve egy pontot. Egyetlen futamban dől el az aranyérem sorsa.

N;
hirdetés