Olimpia 2004

Labdarúgás

2004. 08. 11., 18:39 | Frissítve: 2004. augusztus 11., szerda 22:04

Az olimpiai labdarúgótorna sajátossága, hogy ez az egyetlen sportág, ahol életkori korlátozás van: a résztvevő országok legjobb 23 éven aluli játékosaikkal állnak ki, de nevezhetnek három "túlkorost" is. (Ez egyaránt érvényes mindkét nemre.)

A férfiaknál tizenhat (négy négyes csoportban), a nőknél tíz (egy négyes és két hármas csoportban) csapat kezdi meg a küzdelmeket.

Csoportbeosztások, férfiak - A-csoport: Görögország, Dél-Korea, Mali, Mexikó; B-csoport: Paraguay, Japán, Ghána, Olaszország; C-csoport: Argentína, Szerbia és Montenegró, Tunézia, Ausztrália; D-csoport: Costa Rica, Marokkó, Irak, Portugália.
Nők - A-csoport: E-csoport: Svédország, Japán, Nigéria; F-csoport: Németország, Kína, Mexikó; G-csoport: Görögország, Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália.

A győzelem itt is három pontot, a döntetlen egyet-egyet ér. A csoportküzdelmek végén pontegyenlőség esetén a gólkülönbség, a több lőtt gól, ha ez sem dönt, akkor a szóban forgó csapatok (kettő vagy több is lehet) egymás elleni eredménye, a gólkülönbség az egymás elleni meccseken számít; ha továbbra sincs döntés, akkor a sárga- és a piros lapok száma rangsorol. Amennyiben egyik szempontból sincsen különbség a csapatok között, sorsolással döntenek. A sorsolás kimaradhat, ha a két szóban forgó csapat az utolsó csoportkörben egymással játszott, ekkor ugyanis a rendes játékidő végén tizenegyesrúgások következnek.

A körmérkőzések után az első két helyezettek jutnak a negyeddöntőbe, ahol már egyenes kieséses rendszerben játszanak. Az olimpiai futballtorna az első nagy nemzetközi torna, amióta a nemzetközi szövetség megszűntette az ezüstgól szabályt. Így a direkt kieséses szakaszban döntetlen esetén kétszer tizenöt perces hosszabbítás, majd - ha a ráadás végén sincs az előny egyik félnél sem - a tizenegyesrúgások következnek.

N;
hirdetés