Olimpia 2004

Ritmikus gimnasztika

2004. 08. 11., 18:01 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 09:16

A szinkronúszás és a softball mellett a harmadik olyan sportág az olimpiai műsorban, amelyben csak a nők versenyeznek. Egyéni összetettben a huszonnégy, csapatban tíz (országonként hat fő) induló van.

Az egyéni versenyben két nap alatt, négy csoportban rendezik meg a selejtezőket. A döntőben már csak a tíz legtöbb pontszámot szerző résztvevő vesz részt. Az aranyérmekért az egyéni versenyzőknek négy gyakorlatot kell teljesítenie: karikával, labdával, buzogánnyal és szalaggal. Minden olimpiai ciklusban cserélődnek a szerek, az öt lehetséges közül választják ki azokat, amelyek az adott játékokon szerepelnek.

A zenére bemutatott gyakorlatok 1:15-1:30 másodpercig tartanak.

A csapatversenyben a tíz induló csapat két selejtezőben kezdi a küzdelmeket, a legjobb nyolc pontszámot elért egység jut a döntőbe. Itt két gyakorlattal versenyeznek, az egyikben öt szalagot, a másikban három karikát és két labdát használnak. A gyakorlatok 2:15-2:30 percig tartanak.

A pontozókat két csoportba osztják, az A-zsűri a gyakorlat összeállítását értékeli. Az A1 jelű csoport a technikai értéket adja meg, az elemek száma és azok nehézsége alapján. Az A2 jelű a koreográfiát és a kísérő zenét értékeli. A B-jelű zsűri a kivitelezést, a technikai hibákat ítéli meg. A pontszám a három zsűri pontszámainak összesítéséből adódik, egyenként legfeljebb tíz pontot, összesen harmincat adhatnak a gyakorlatokra.

N;
hirdetés