Olimpia 2004

Gyeplabda

2004. augusztus 11., szerda 17:46

A nőknél tíz (A-csoport: Argentína, Kína, Japán, Új-Zéland, Spanyolország; B-csoport: Ausztrália, Németország, Dél-Korea, Hollandia, Dél-Afrika) a férfiaknál tizenkét együttes (A-csoport: Egyiptom, Németország, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Pakisztán, Spanyolország; B-csoport: Argentína, Ausztrália, India, Hollandia, Új-Zéland, Dél-Afrika) áll rajthoz. A csoportokon belül mindenki játszik mindenkivel. A nőknél, mivel naponta két-két meccset játszanak, valaki mindig szabadnapos lesz.

Mint a fociban

A gyeplabda-válogatottak keretei tizenhat fősek, a pályán - a focihoz hasonlóan egyszerre tizenegy-tizenegy játékos szerepel, akik ütőkkel kergetik a kisméretű labdát. A meccsek kétszer harmincöt percesek, és itt is gólra játsszak azokat. Szintén ismert a büntető fogalma, itt a tizenhatosnak megfelelő, kb. 15 méterű sugarú lövő körön belül elkövetett szabálytalanság után jár a büntető a támadó csapat számára az alapvonaltól 6,4 méterre lévő büntetőpontról. Ez egy lövés a támadó játékos részéről, a kapuson kívül a többi játékos a huszonkettes vonalon kívül (ez a jégkorong védőharmadának felel meg) várakozik.

Szintén a futballra hasonlít a pontok elosztása a csoportmeccsek során: a győztes három pontot kap, a vesztes nullát, döntetlen esetében egyet-egyet. Ha a csoportmeccsek végén pontegyenlőség alakul ki két csapat között, akkor a győzelmek száma rangsorol, ha így is marad a holtverseny, akkor a gólarányt nézik, majd a lőtt gólok és az egymás elleni eredmény számít.

Büntetőpárbaj is dönthet a helyezésről

Ha ekkor sincsen döntés, a szóban forgó csapatok külön büntetőpárbajjal döntik el a helyezés sorsát. Öt-öt büntetőt végezhetnek el, ha kettőnél több csapat végez holtversenyben, akkor "büntetőtornát" rendeznek közöttük. Ha itt sem tudnának dönteni, akkor a pontegyenlőségre már alkalmazott szabályokat veszik elő ismét, a minitornára vonatkoztatva. Ha két csapat nem tudott dönteni, akkor a labdarúgáshoz hasonlóan - de itt ugyanazokkal a játékosokkal - folytatódik a párbaj, amíg valamelyik csapat nem szerez előnyt.

Hirtelen halál

A csoportmeccsek után az első két helyezettek keresztbejátszás után döntik el, ki játszik az olimpiai bajnoki döntőben. A többi csapat az elődöntőkkel párhuzamosan az 5-10., illetve 5-12. helyért játszik helyosztókat.

Az egyenes kieséses szakaszban döntetlen esetén kétszer hét és félperces hosszabbítás következik. Ez hirtelen halált vagy a fociban megszüntetett arany gólt jelenti, vagyis ha valamelyik csapat betalál az ellenfél hálójába, a meccs az ő győzelmével azonnal véget ér. Ha tizenöt perces ráadás végén sincs döntés, itt is következnek a büntetőpárbajok, a fentiekben ismertetett módon.

N;
hirdetés