Olimpia 2004

Kajak-kenu - síkvízi

2004. augusztus 11., szerda 18:03

Az athéni síkvízi kajak-kenu versenyeken tizenkét számban indulhatnak versenyzők, a nőknél három, a férfiaknál kilenc aranyat osztanak majd ki Szkíniászban. A nők számai: kajak egyes, páros, négyes - valamennyi 500 méteren. A férfiak versenyei: kajak egyes, kettes 500 méter; kajak egyes, kettes, négyes 1000 méter; kenu egyes, kettes, 500 méter; kenu egyes, kettes 1000 méter.

Az előfutam megnyerése elég a döntőhöz

A tizenkét hajóosztály mindegyikében egy ország egy-egy hajóegységet indíthat. Ez azonban nem zárja ki, hogy egy versenyző esetleg több számban induljon.

A torna kicsit hasonlít az evezősök rendszeréhez, annyi különbséggel, hogy itt legfeljebb három futamot kell menni a végső győzelemhez.

Aki az előfutamban győz, automatikusan a kilences döntő résztvevője, míg a többi résztvevőnek a középdöntőkben kell kiharcolnia a döntőbe kerülést.

Minden döntőben kilencsen versenyeznek

Az egyéni számoknál - az egyesekben -, amelyekben tizenöten állnak rajthoz, három részre osztják a mezőnyt, a győztesek egyből döntősök lesznek, a maradék tizenkettő pedig két futamba nyer besorolást, és az első három-három szállhat harcba a döntőben.

A női kettesek és a négyesek versenyei mellett 1000 méteren a férfi kajakosoknál is csak tíz egység indul, az előfutam után mégis rendeznek egyetlen középdöntőt is, amelyből nyolcan jutnak tovább a döntőbe, így csupán egy csapat nem jut el a fináléba.

A kajak-kenu valamennyi döntőjében kilencen állnak rajthoz.

N;
hirdetés