Olimpia 2004

Kajak-kenu - szlalom

2004. augusztus 11., szerda 18:06

A kajakszlalom küzdelmeiben négy számban avatnak bajnokot: a férfiaknál három - kajak egyes, kenus egyes és páros - a nőknél egy - kajak egyes - alkalommal. Minden versenyszámban országonként legfeljebb két egység versenyezhet, Athénban összesen nyolcvanketten állnak rajthoz (63 férfi, 19 nő).

A kajakszlalom alapvető eleme a kapu, a zöld színűeket alulról, pirosakat felülről kell megközelíteni. Ebből 18-25 van egy pályán.

A szlalomosok eredménye az időeredmény és a büntetőpontok összesítéséből jön ki. A kapu megérintése kétpontos, a kapu kihagyása ötvenpontos büntetést von maga után. Magát az időeredményt is átszámítják pontokra, úgy hogy a másodperceket szorozzák meg kettővel. Egy versenyző konkrét eredményének kiszámítása: ha valaki 2:20,82 perces eredménnyel ér célba, 140,82 pontot kap, ha emellett megérintett egy kaput, egy másikat pedig kihagyott, akkor kettő plusz ötven büntetőpontot kap, vagyis eredménye 192,82 pont lett. A verseny győztese a legkevesebb pontot szerzett egység.

A kajakszlalomban előfutamokat - két futammal -, elődöntőket és döntőt rendeznek (utóbbiakat egy-egy futammal). A döntőkben versenyszámtól függően hat-tíz versenyző vesz részt.

N;
hirdetés