Olimpia 2004

Evezés

2004. augusztus 11., szerda 17:41

Az athéni evezősversenyeken összesen tizennégy számban avatnak győzteseket. A férfiaknál nyolc, a nőknél hat hajóosztályban adják majd át az aranyérmeket a szkíniászi pályán. A férfi számok: egypárevezős, kétpárevezős, kormányos nélküli kettes, négypárevezős, kormányos nélküli négyes, nyolcas, könnyűsúlyú kétpárevezős, könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes. A női számok: egypárevezős, kétpárevezős, kormányos nélküli kettes, négypárevezős, nyolcas, könnyűsúlyú kétpárevezős.

Előfutam, reményfutam, középdöntő

Az evezősök közül a kisebb mezőnyben versenyzőknek akár kétszer is elég lesz vízre szállni, míg másoknak három, illetve négy futam lesz szükséges az olimpiai aranyhoz vagy éremhez.

A versenyek első két napján valamennyi számban az előfutamokat rendeznek, a résztvevők számától függően 2-6-ot. Az előfutamok győztesei automatikusan a középdöntőkbe kerülnek.

A legkisebb mezőnyökben indulók esetében, ahol kevesebb, mint tizenkét egység vesz részt - például a férfi és a női nyolcasoknál kilenc, illetve hét egység indul, a női négypárevezősöknél nyolc -, nem lesz középfutam. Itt a két előfutam győztesei automatikusan a döntőbe jutnak, a többiek az egyetlen reményfutamban küzdenek a finálé többi helyéért.

A többi számban is rendeznek reményfutamokat, a legtöbbet, hatot a férfi egypárevezősöknél. Kiesők nincsenek, a reményfutamok száma egytől hatig változó. A továbbjutók száma úgy alakul ki, hogy a következő körben, vagyis a középdöntők két-két futamán biztosan tizenketten vesznek részt.

A két középdöntőből az első három-három (a helyezés számít, nem az időeredmény) jut be az A-döntőbe, de a tizenkét egységnél nagyobb mezőnyök esetében B-, illetve C-, sőt, egy esetben még D-döntőket is rendeznek.

A magyar szempontból legérdekesebb férfi kétpárevezősöknél - itt indul a Bencsik, Pető páros - tizennégy egység lesz ott Athénban, tehát az elő- és reményfutamok mellett középdöntőt is rendeznek.

Készülnek a szélre

Az evezőstorna sajátossága, hogy a nemzetközi szövetség a tavaly Szkíniászban történtek miatt - a juniorok vb-jét elvitte a szél - több forgatókönyvet is kidolgozott az esetleges halasztások esetére. A versenyek eredetileg helyi idő szerint fél kilenckor kezdődnek, de az egyik vészforgatókönyv szerint kezdődhetnek hétkor is (magyar idő szerint hatkor), a másik viszont délután fél ötös kezdéssel számol. Az időjárás függvényében változnának a versenyek közti szünetek, a döntőknél pedig az éremátadási ceremóniákon spórolnának. Van olyan változat is, amelyben valamennyi finálét egy napra zsúfolnának, az eredeti tervek szerint három nap alatt futják majd a döntőket.

N;
hirdetés