Olimpia 2004

Atlétika - futószámok

2004. augusztus 11., szerda 18:20

Egy ország, egy versenyszámban maximum három versenyzőt indíthat, azonban mindhárom versenyzőnek teljesítenie kell a nemzetközi szövetség által előírt A-szintet. Van egy B-szint is, azonban azon országok, melyek atlétája csak ezt tudja teljesíteni, az adott számban csak egy atlétát indíthat. A váltóknál az egész éves teljesítményt értékelik, és ezek alapján a legjobb tizenhat staféta kap meghívást az olimpiára.

A maratoni futáson és a gyalogláson kívül - melyekben csak döntőket rendeznek - a többi futószámban - az indulók létszámától függően - selejtezők, középdöntők és elődöntők után alakul ki a döntő mezőnye. Az 1500 méter tizenkettes, az 5000 méter tizenötös és a 10000 méter húszfős döntőjén kívül valamennyi futószámban nyolcas döntőt rendeznek.

A legtöbb számban az indulók létszámától függ, hány előfutamra van szükség. A legtöbben minden bizonnyal a 100 méteres síkfutásban állnak rajthoz, így ott a későbbi bajnoknak minimum négyszer (előfutam, középfutam, elődöntő, döntő) kell futnia.

N;
hirdetés