Olimpia 2004

Birkózás - szabadfogás

2004. augusztus 11., szerda 17:26

Összesen 344 versenyző lép szőnyegre, 48 nő szabadfogásban, a férfiaknál 140 kötött-, illetve 140 szabadfogású, ehhez a mezőnyhöz csatlakozik tizenhat szabadkártyás. Súlycsoportonként vagy húsz, vagy huszonkettő birkózó lép szőnyegre lép. A következő súlycsoportok vannak; férfiak, kötöttfogás: 55 kg, 60 kg, 66 kg, 74 kg, 84 kg, 96 kg, 120 kg; férfi szabadfogás: 55 kg, 60 kg, 66 kg, 74 kg, 84 kg, 96 kg, 120 kg; női szabadfogás: 48 kg, 55 kg, 63 kg, 72 kg.

A csoportküzdelmekkel kezdik

A két szakág közötti különbség az, hogy a kötöttfogásúaknál kizárólag a derék feletti fogások érvényesek, a szabadfogásúak a lábat is támadhatják.

A húszfős létszámot két négy- és négy háromfős csoportba osztják. A négyesek győztesei automatikusan a négy közé jutnak, a hármasok első helyezettjeire újabb meccs vár, őket két párba sorolják, és a győztes ugyancsak az elődöntő részvevője lehet.

A huszonkét fős létszámot egy négyes és hat darab hármas csoportba osztják be, ahonnan a kvartett legjobbja a négybe jut, míg a hármas csoportok legjobbjaira még egy meccs vár. A három pár győztesei szintén az elődöntő részvevői lesznek. Az elődöntő győztesei az aranyért, a vesztesei a bronzért mérkőzhetnek.

A sorsolás nem irányított, nincs kiemelés.

A csoportmérkőzések során - mivel döntetlen nincs - a győzelmek száma rangsorol. Ha ebben holtverseny alakul ki, akkor sorrendben a következő szempontok döntenek: egymás elleni eredmény, tusgyőzelem a csoportküzdelem során (ha ebben egyezőség van, akkor az eléréshez szükséges idő), technikai tusok száma, technikai pontok száma, intések száma (akinek kevesebb), térdelőhelyzetek száma (szintén akinek kevesebb), végső esetben a mérlegelésnél mért súly (akinek kevesebb). Ha mindezen kritériumok alapján nem sikerült dönteni, akkor a szóban forgó versenyzők újra megmérkőznek egymással.

Döntetlen esetén hosszabbítás

A birkózásban a mérkőzés kétszer három percig tart (közte félperces szünettel), vagy tusgyőzelemig (két vállra fektetés - amely minimum két másodpercig tart), vagy technikai tusig (tíz pont különbség a két birkózó között), véget érhet sérülés miatti feladással, kizárással, vagy - a legtöbbször - a végrehajtott akciókra kapott pontok alapján. Utóbbi esetben győztest azonban csak akkor hirdetnek, ha valamelyik fél legalább három pontot elért.

Ha a hatperces küzdelem nem hozott döntést, akkor szintén háromperces hosszabbítás következik. Ebben a szakaszban a meccs az első pontig tart, feltéve, ha ezzel teljesül a hárompontos minimum. A tus csak abban az esetben érvényes, ha a nulla ponttal álló versenyző hajtja végre.

Ha ennek a három percnek a végén sem vívta ki senki a győzelmet, testületi döntést hoz a mérkőzésvezető, a bíró és a birkózószőnyeg elnöke. Az elnök csak akkor vesz részt a döntésben, a mérkőzésvezető és a bíró nem hoz egyhangú döntést hoz; ekkor az elnök szava dönt.

A birkózószőnyeg átmérője hét méter, amelyet másfél méteres "passzivitási" zónával vesznek körül.

N;
hirdetés