Olimpia 2004

Legek a magyar olimpiai csapatban

Kézis 50-es lábbal, távgyalogló 42 évesen

2004. 08. 03., 15:22 | Frissítve: 2004. augusztus 03., kedd 17:22

A legidősebb magyar olimpikon már túlvan a negyvenen, a legfiatalabb alig múlt tizenöt éves. Három testvérpár is ott lesz Athénban, apák fiaiakért is szoríthatnak a helyszínen, a sportlövő-kapitány pedig feleségének. Az Index azt is kinyomozta, ki viseli a görög fővárosban a legnagyobb zakót és cipőt, illetve ki a legmagasabb.

A vízilabda-válogatottnak köszönhetően a 217 fős magyar küldöttségben tizenhét olimpiai bajnok szerepel, és a részvevők közül még tizenöten már szintén büszkélkedhetnek olimpiai éremmel.

A legidősebb: Czukor Zoltán

A magyar csapat legidősebb tagja a gyalogló Czukor Zoltán lesz, aki decemberben tölti be 42. életévét. Nem sokkal lemaradva követi őt a sportlövő Pálinkás Lajos, aki májusban már elmúlt negyven, és a gyorstüzelő-pisztolyosoknál áll lőállásba.

A legfiatalabb: Verrasztó Evelyn

A legfiatalabbakat két úszó képviseli. A '80-as olimpia ezüstérmesének, Verrasztó Zoltánnak a lánya, Evelyn júliusban múlt el tizenöt éves. Ő a gyorsúszásban áll rajthoz. A mellúszó Gyurta Dániel alig idősebb nála néhány hónappal, tőle a szakvezetés döntős helyezést vár a hosszabbik távon. Gyurta tavaly, a barcelonai világbajnokságon a tizenharmadik időt érte el, vagyis tehetségéhez kétség sem férhet.

A küldöttségből Nagy László a legmagasabb, a szegedi születésű, jelenleg a Barcelona színeiben szereplő kézilabdás 207 centire nőtt. A legalacsonyabb férfiversenyző a 48 kilósok között induló ökölvívó, Bedák Pál, a 154 centis bokszoló a juniorok között világbajnoki aranyig jutott, és a kapitány szerint érmet szerezhet Athénban. A nők közül a legnagyobbra a kézilabdázó Kindl Gabriella nőtt a maga 187 centijével, míg a legkisebb a sportlövő Joó Éva, a csapat legalacsonyabbja, 152 centivel.

Deák-Bárdos és Vári hordja a legnagyobb zakót

Az olimpiai ruhákat gyártó Creation Vargas segítségével az Index azt is kiderítette, hogy a legnagyobb zakót a birkózó Deák-Bárdos Mihály és a vízilabdázó Vári Attila viselheti.

Ötvenes cipőt két versenyzőnek kellett rendelni: a kézilabdázó Mezei Richárdnak és a diszkoszvető Máté Gábornak. Jóval kisebb lábon él náluk a már említett Bedák, és a tornász Gál Róbert, mindketten harminckilenceset viselnek. Az ingek közül a szabadfogású birkózó, Aubéli Ottó kapta a legnagyobbat, ötvenketteset. A diszkoszvetés aranyesélyese, Fakezas Róbert egy számmal hord kisebbet.

Három testvérpár

Athénban három testvérpár is szoríthat egymás sikereiért. Az ökölvívóknál '76-ban volt erre példa utoljára, akkor Jakabék, most Bedákék - Pál mellett Zsolt - képviselik a nemzeti színeket. A férfi pólósoknál '32-ben volt a medencében együtt két fivér, Keserű Alajos és Ferenc, most a két Steinmetz, Barna és Ádám passzolhat egymásnak. (Ők egyébként az ugyancsak olimpiai bajnok, Steinmetz János gyerekei.) A vízilabdázó hölgyeknél Valkay Ágnes és Erzsébet szintén testvérek.

Téli után nyári

Két olyan versenyző vívta ki a részvételt, akik más sportágban is voltak már olimpikonok. A rúdugró Molnár Krisztina '92-ben a tornászcsapat tagja volt, míg a diszkoszvetésben és súlylökésben a dobókörbe lépő Kürti Éva a legutóbbi téli olimpián Stréhli Ildikó mellett a bobcsapat tagja volt.

Öt versenyzőnek az édesapja is aktív részvevője lesz a játékoknak. A nőikézilabda-csapat kapitánya, Mocsai Lajos fia, a Svájcban légióskodó Tamás a férfi csapatot erősíti, a vízilabdázóknál a két másodedző, Györe Lajos és Kásás Zoltán gyereke fog küzdeni a csapat sikeréért: Györe Anett és Kásás Tamás.

Férj és feleség

A Nemzet Sportolója, a kalapácsvető olimpiai aranyérmes Zsivótzky Gyula tízpróbázó fia, Attila jó eredményéért drukkolhat, míg Hajnal Attila műugró fiát, Hajnal András szaltóit követheti közvetlen közelről figyelemmel.

A sportlövő-kapitány, Hammerl László ugyanakkor felesége, a negyedik olimpiáján induló puskás, Joó Éva jó szerepléséért izgulhat. Az Európa-bajnok tőrvívó, Varga Gabriella édesapja, a birkózásban a 1968-ban legjobbnak bizonyuló János csak tévén keresztül biztathatja lányát a csörték során.

A Honvéd adja a legtöbb versenyzőt

A legtöbb versenyzőt, szám szerint huszonhatot, a Bp. Honvéd ad a csapatba. A sorban a Vasas következik tizennéggyel, majd a Dunaferr tízzel, ám az újvárosiak csupán egy sportágban, a kézilabdában érdekeltek.

A csapat már olimpiai érmesei
Bajnokok: Kovács Antal, Horváth Gábor, Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Kolonics György, Kovács Ágnes, Nagy Tímea, Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Zoltán, Kiss Gergő, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila

Érmesek: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Farkas Ágnes, Kulcsár Anita, Pálinger Katalin, Pigniczky Krisztina, Radulovics Bojana, Balogh Gábor, Igaly Diána, Feri Attila, Güttler Károly, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián

N;
hirdetés