Olimpia 2004

Likerecz Gyöngyi negyedik súlyemelésben

2004. 08. 20., 20:33 | Frissítve: 2004. augusztus 20., péntek 21:08

A 75 kilós Likerecz Gyöngyi Sydneyben az ötödik lett, ezen a helyezésén javított egyet Athénban, igaz időközben két évet kihagyott egy súlyos könyök- és vállsérülés miatt.

Likerecz Gyöngyi 2001-ben, tizenkilenc évesen összetettben világbajnok lett a 75 kilósok között, és az Év sportolójának választották itthon. Aztán egy év múlva megsérült a könyöke, és azóta nem versenyzett. A tavaszi hazai tesztversenyen tért vissza, egyúttal megemelte azt a súlyt, amit a kapitány előírt neki, így bebiztosította helyét a magyar küldöttségben.

Két fogása volt jó Likerecznek

Nagy reményeink azonban nem lehettek, noha Likerecz az előzetes nevezések alapján érmet is nyerhetett. A szakításban érezhető volt, hogy a formája nem régi. Mindössze egy gyakorlata sikerült, és 115 kilón, kezdőfogásán ragadt.

A szakítást az orosz Zabolotnaja nyerte, világcsúcs-beállítással, 125 kilóval. Tőle két és fél kilóval maradt el a thaiföldi Thongsuk, aki a 69 kilóból lépett egy kategóriával feljebb. Mivel az orosz a lökésben gyengébb volt, így előnyét nem lehetett számottevőnek nevezni, kivált, mert az egyenlő eredmény Thongsuknak kedvez.

Az első thaiföldi arany Athénban

A lökésben Likerecz 142 és fél kilót emelt, de ezúttal is kezdőfogásán ragadt, és nyilvánvaló vált: érmet nem tud szerezni, de a negyedik helyet elcsípte, mert az egyiptomi Mohamed, aki előtte volt az első felvonás után, kiesett a lökésben. Az oroszlányi versenyző eredménye végül 257 és fél kiló volt, ami kevesebb, mint amennyit eggyel lejjebb Krutzler elért.

Az összetett sikert a thaiföldi versenyző érte el, aki ledolgozta hátrányát, befogta orosz riválisát, így 272 és fél kilóval ő lett az aranyérmes.

N;
hirdetés