Olimpia 2004

Magyarország - Kanada 5-4

2004. 08. 20., 15:50 | Frissítve: 2004. augusztus 20., péntek 18:32

A Faragó Tamás vezette női vízilabda-válogatott csak abban az esetben juthatott a középdöntőbe, ha megveri Kanadát. Ez - köszönhetően a remek védekezének - nehezen, de sikerült.

A magyar női vízilabda-válogatott eddigi két mérkőzését elvesztette, így a csoport zárótalálkozóján abban a tudatban szállhattak medencébe Stieberék, hogy mindenképpen győzniük kell a továbbjutáshoz. Az eddigi meccseken főleg a támadással akadtak gondok, az elémúlt évekhez képest szokatlanul sok hibával és ötlettelenül játszott a Faragó-csapat.

Ismét hátrány az elején

Hiába kezdhettük mi a találkozót és hiába kaptunk rögtön az elején emberelőnyt, Gardiner révén egy centergóllal a kanadaiak kerültek előnybe. A folytatásban is idegesen, kapkodva játszott a magyar együttes, így nem volt meglepő, hogy a következő magyar előnyis kimaradt. Nem úgy a túloldalon, amikor Begin emberelőnyből növelte a kanadaiak előnyét. Szerencsére a következő kanadai előnyt sikerült kivédekezni, így nem kerültünk már a találkozó elején jelentős hátrányba.

A magyar csapat azonban továbbra is elképzelés nélkül, gyengén támadott, így újabb kanadai előny következett, melyet Sós hárított. Az ellenakció során végre megtört a jéág és Kisteleki egy távoli bombával szépített. (1-2)

Átvettük a vezetést

A második hét perc elején is a magyar együttes hozta el a labdát, de percekig nem tudott kialakulni komoly helyzet egyik kapu elött sem. Végül a harmadik percben egy igazán látványos, gyors akció után Valkay Erzsébet lőtt szép gólt. Kisteleki ellőtt egy emberelőnyt, majd Valkay Ágnes lövése pattant ki a kapufáról.

A magyar csapat védekezése látványosan feljavult, több labdát is szereztünk, azonban a támadásokkal továbbra is komoly gondok akadtak. Újabb kapufa, majd egy meg nem adott gól után ismét remekül htástalanítottuk a kanadaiak támadását. Fél perccel a negyed vége előtt a csapat legrutinosabb tagja Stieber váltott végre góllá egy előnyt. Az utolsó pillanatokban végre velünk volt a kapufa, egy távoli ejtés Sóshoz pattant vissza. (3-2)

Kétgólos előny

Pelle harmadszor is elhozta a labdát, a helyzetek azonban ismét kimaradtak, szerencsére a túloldalon a kanadaiak sem tudtak mit kezdeni a remekül védekező magyar csapattal. A nagy "gólcsendet" végül Primász egy nagy góllal törte meg, de az ellentámadásnál Salat hasonló nagy góllal válaszolt.

Szerencsére nem kezdett el kapkodni csapatunk, egy gyors megúszás után Stieber bombázott as kapus feje felett a kanadai kapuba. Csapatunk védekezésére jellemző, hogy Sós is kapujából messzire kiúszva harcolt a labdáért, majd egy emberelőnyt védekeztünk ki játszi könnyedséggel. (5-3)

A negyedik negyed elején Dionne lőtt nagy gólt a jobb sarokba, majd Kisteleki lőtt mellé egy meberelőnyt. Centerbe egyszerűen képtelenek voltunk bejátszani, ha pedig bekerült a labda, a játékvezetők szinte minden alkalommal ellenünk fújt. erre a legjobb példa Stieber megúszása volt, amikor tiszta helyzetben egyszerűen eltűnt a víz alatt.

Sikerült a továbbjutás

Újabb kimaradt emberelőny, miután Primász bombája a két kapufa találkozásáról pattant ki. Az utolsó magyar támadás lövés nélkül ért véget, majd 50 másodpőerccel a vége előtt jöhettek a kanadaiak. Ha kiegyenlítenek ők jutnak tovább. Szerencsére 23 másodperccel a vége előtt ellőtték mellé! A mieink pedig már nem erőltették a támadást, inkább a borzalmasan nehezen kivívott továbbjutást ünnepelték. (5-4)

A védekezésben remeklő, ugyankkor a támadásban igen-igen vérszegény magyar csapat végül megérdemelten jutott a negyedöntőbe, ahol vasárnap az olaszokkal mérkőzik az elődöntőért. (Az olaszok kikaptak a címvédő olaszoktól, ezért nem jutottak rögtön a négy közé.) Jó előjel lehet, hogy az elmúlt három évben a barcelonai vb-t eltekintve minden világversenyen érmet szerzett.

Eredmény, nyilatkozatok:
A-csoport, 3. forduló:
Magyarország - Kanada 5-4 (1-2, 2-0, 2-1, 0-1)
Gólszerzők: Stieber 2, Kisteleki, Valkay E., Primász 1-1, illetve Gardiner, Begin, Salat, Dionne 1-1

"Számunkra innentől kezdődik az olimpia" - mondta a találkozó után a Magyar Rádiónak Primász Ágnes. "Támadásban most is rosszul játszottunk, a bírók is ellenünk voltak - igaz ezt már megszoktuk - de végig volt tartásunk, tudtunk egymásért küzdeni. Most már bármi lehet".

Stieber Mercedesz, a magyar csapat kapitánya szintén a rádiónak nyilatkozott arról min kellett változtatni, hogy végre mi örüljünk a meccs végén. "A meccs előtt megbeszéltük mik voltak a hibák, miken kell kijavítani, ezeket sikerült kijavítani és a végén nem rontottuk el, mint az előző két találkozón. Nagy titok nincs, a meccs előtt úgy éreztük nem küzdöttünk egymásért, olyan volt, mint ha egy láncszem elszakadt volna és most ezen kellett változtatni, hogy ne csak a parton fogjuk egymás kezét, hanem képletesen a vízben is. Mindent megakartunk tenni a győzelemért, mert ez a fantasztikus közönség a szívét kitette értünk és ezt akartuk nekik viszonozni" - mondta a kanadaiak ellen két gólt szerző játékos.

N;
hirdetés