Olimpia 2004

Magyarország-Egyiptom 33-28

2004. augusztus 14., szombat 17:29

A pontszerzésben bizakodó férfi kézilabda-válogatottunk idén eddig kétszer játszott a német Uwe Lommel által felkészített egyiptomiak ellen és mindkétszer nyert, márciusban öt, majd júliusban egy góllal. A Skaliczki-csapat az olimpián megismételte a tavaszi teljesítményét, és ismét öt góllal bizonyult jobbnak Zakiéknál.

Az olimpiára kvalifikált négy magyar csapat közül, a férfi kézilabdázók kezdték meg legelőször szereplésüket. Skaliczki László együttese Egyiptom ellen kezdte ötkarikás szereplését és az előzetes várakozások alapján nehéz mérkőzés vár a mieinkre, de a továbbjutás szempontjából létfontosságú a győzelem.

A pirosban játszó magyar csapat remekül kezdett, de hiába került előnybe, az egyiptomiak mindig egyenlíteni tudtak. Ez így ment egészen a tizedik percig, azaz mi előnybe kerültünk, az afrikaiak pedig egyenlítettek. Először 6-4-nél sikerült kétgólos előnybe kerülnünk. Ezt sikerült is hosszabb távon megtartani. A magyar együttes remekül védekezett, ugyanakkor a támadásokba többször is kisebb hiba csúszott, így nem sikerült jelentősebb előnyre szert tenni.

A 20. percben a magyar csapat emberhátrányból két gólt is szerzett, ekkor már három góllal mentek Pásztorék. Az ellenfélnél elsősorban Zaki volt elemében, aki csapata góljainak felét szerezte.

Az utolsó percekben kétszer is kettős emberhátrányban játszó magyar csapatra egy gólra feljöttek az egyiptomiak, majd mielőtt egyenlítettek volna, Perez így is betalált, így a mi előnyünkkel zárult a játékrész (16-15).

A második játékrész elején hiába vezettünk ismét két góllal, az egyxiptomiak két gyors támadással - a még nem egészen összeállt magyar védelem mellett - egyenlíteni tudtak. A magyar csapat kapitánya Pásztor, hiába játszott kimagaslóan, nem sikerült ellépni. Erről elsősorban a már említett Zaki tehetett, aki kiméletlenül kihasználta a magyar védelem megingásait.

A félidő 10. percében ugyan ismét vezettünk két góllal, de jött Zaki, és újra egyenlő volt (23-23). Ez az állapot nem tartott sokáig, az afrikaiak átvették a vezetést. Szerencsére hamar sikerült ismét nekünk előnybe kerülnünk, mi több, rögtön kétgólosra.

A magyar csapat rájött, hogyan veheti ki a játékból Zakit, az ellenfél legjobbját. Összeszólakozott Mezeivel, minek következtében páros kiállítás lett az eset vége. A magyar csapat pedig rögtön négygólos előnyre tett szert. "Szerencsére" ismét emberhátrányba kerültünk, ami újabb magyar gólt eredményezett, és már hat góllal vezettünk. Ehhez természetesen kellett a kapuba beállt Fazekas fantasztikus bravúrjaira is.

Zaki hiába szerzett tíz gólt, a magyar válogatott a második félidőben mutatott remek játékának köszönhetően megszerezte a továbbjutás szempontjából minden bizonnyal létfontosságú győzelmet.

Skaliczki László szövetségi kapitány érthetően boldog volt a lefújás után. "Nehéz, fordulatos és gyors mérkőzés volt. A kapusteljesítményünknek és a védekezésünknek köszönhetjük a sikert, továbbá ki kell emelni Pásztor és Lendvay játékát is, de összességében mindenki dicséretet érdemel. Tudtuk, hogy ellenfelünk gyorsan kontrázik a megszerzett labdákból, és ez sok erőt igényel. Úgy gondolom, az ilyen vibráló találkozók népszerűsítik a kézilabdát."

A találkozót megtekintette Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter is. "Remek hangulatú összecsapás volt. A második félidő közepén egy kicsit megijedtem, de szerencsére csak én, a játékosok nem. Fontos volt a győzelem, és bízom benne, a folytatás is hasonló lesz" - mondta a miniszter az MTI-nek. Hozzátette: szombaton még az úszóversenyeket nézi meg. A megnyitóval kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy a műsor nagyszerű volt, de a sportolói bevonulás túl hosszú, és így szerinte "megtörik" a program. A magyar férfiak hétfőn 18:30-kor Brazília ellen lépnek pályára, míg a sydneyi ezüstérmes nők vasárnap 13:30-kor Kínával találkoznak.

A csoport második mérkőzésén: Németország-Görögország 28-18 (15-8).
Az A-csoportban: Spanyolország-Koreai Köztársaság 31-30 (17-12)
Oroszország-Szlovénia 28-25 (16-13)

N;
hirdetés