Olimpia 2004

Magyarország - Szerbia-Montenegró 6-4

2004. 08. 15., 15:30 | Frissítve: 2004. augusztus 15., vasárnap 17:01

Az olimpiai vízilabda tornán a világ jelenlegi két legjobb együttese már az első találkozón összecsapott. A magyar csapat remekül védekezett és az utolsó negyedben mutatott pazar játékával, és három gólljával a maga javára fordította a szerbek elleni küzdelmet.

A szakemberek véleménye szerint a világ kért legerősebb vízilabda-válogatottja a magyar és a szerb. Benedekék az olimpiai bajnoki cím mellett a világbajnoki cím és a Világliga címvédői is, míg az ellenfél az Európa-bajnok. Idén eddig ötször csapott össze a két gárda, és négyszer a magyar együttes győzött.

Egygólos szerb előny

Az első szerb támadás során Steinmetz Ádámot állítják ki, de nem tudták kihasználni a szerbek. Az ellentámadás során Kásás beadását Molnár húzta rá, Sefik azonban védte a próbálkozást. A második magyar emberelőnynél Kiss adott remek labdát Birosnak, aki a felső kapufára lőtte a ziccert. A túloldalon Ciric bombáját védte Szécsi.

Kásás úszott fel a baloldalon, bombája a kapufáról pattant ki. A túloldalon Szécsi védett újra bravúrosan, ami annyira feldühítette Ciricet, hogy ököllel bevágott egyet a magyar kapusnak, amiért cserével véglek kiállították. A magyar akció végén kétszer is a kapufát találtuk el, majd a szerb kapus védett bravúrral. Húsz másodperccel a negyed vége előtt Sapic bombája aztán utat talált a magyar kapuba, míg a túloldalon Varga bombáját védte Sefik.

Kétgólos előnyt fecséreltünk el

A második ráúszásnál a magyar csapat hozta el a labdát és az akció végén Madaras lőtt hatalmas gólt. Kimaradt szerb ziccer után Varga ellen szabálytalankodtak, a négyméterest Kásás értékesítette. A szerb támadásnál egyszerre három magyar rontott a centerre, így ismét mi támadhattunk. Sőt, emberelőnybe is kerültünk. Ez volt az ötödik előnyünk, és ezt végre gólra váltottuk. Vári passzát Kiss Gergely lőtte Sefik kezei között a hálóba.

Vujasinovic révén szépítettek a szerbek, majd egy újabb kimaradt magyar helyzet után Trbojevics révén ez egyenlítő gólt is megszerezték. A negyed megyer emberelőnnyel zárult, melynek végén Benedek a kapufát találta telibe.

Remek védekezés, gyenge támadójáték

A harmadik negyedben is a magyar együttes támadhatott először, köszönhetően Madaras úszógyorsaságának. A helyzet kimaradt, míg a túloldalon orrba rúgták Molnárt, ott a kiállítás maradt el. Ellenben kiküldték Várit és az előnyt Trbojevics váltotta gólra. A két játékvezető ellentéteseen ítélékezett, majd kikérték a labdát, Kiss Gergelyt pedig kiállították. Újabb Szécsi bravúr után Sapicot állították ki, Madaras lövése azonban ismét a kapufáról jött ki.

Újabb remekül kivédekezett szerb támadás után Biros úszott meg, ketten ugrottak a nyakára, így is kapura tudott ejteni, a labda azonban "megállt" a gólvonalon. Hiába védekezett szinte hiba nélkül Kemény Dénes együttese, a támadásokba rengeteg hiba csúszott.

Pólóbemutató a zárónegyedben

A negyedik negyedben aztán azelső magyar támadás góllal zárult. Pontos ziccerezés után Steinmetz Ádám lőtt, a labda Sefik oldaláról vágódott a kapuba. A szerb akció kimaradt, míg a mi támadásunk végén négyméterest ítéltek a javunkra, melyet Kiss értékesített magabiztosan.

A szerbek hiába vetettek be mindent, Szécsi parádézott a kapuban. egyik remeklése után remekül indította Kisst, aki a ziccerben lévő Biroshoz passzolt, aki kiemelkedett, majd pazar mozdulattal átejtette a labdát Sefiken, megszerezve a magyar csapat hatodik gólját. A szerbek támadásait sorra hatástalanította a magyar csapat, miközben elől remekül tartották a labdát Birosék, így megérdemelten nyerték a rangadót.

Kemény: Le a kalappal a fiúk előt!
Kemény Dénes úgy értékelte a mérkőzést a Magyar Rádiónak, hogy a támadásban adódtak hibáik, a védekezésben azonban jók voltak. "Le a kalappal a fiúk előtt" - tette hozzá. "Kihagyott előnyökkel kezdtünk, kicsit tompák voltunk. Ha majd formában leszünk, ahogy megyünk előre a tornán, akkor bemennek a kapufáról a lövések, mert onnan annak pattan be a labda, aki megérdemli. Gratuláltam a fiúknak, mert jó játék nélkül is képesek voltak legyőzni a szerbeket" - mondta rekedtes hangon a kapitány.

Kiss Gergő az M1-nek kiemelte, tudták, hogy igen nehéz meccs lesz, mert olimpián vannak, és a horvátok ellen is nagy csatára számít két nap múlva. A magyar válogatott második négyméteresét egyébként ő lőtte, és mint mondta, nem volt félsz benne, pedig a Bajnokok Ligájában, és a Világligában is kihagyott egy büntetőt Sefikkel szemben. "A meccs előtt megbeszéltük, hogy az elsőt Kásás, a másodikat pedig én lövöm. Szerencsére nem hibáztam" - értékelt a balkezes klasszis. Kiss nem tagadta, pontosan ilyen kemény összecsapásra számított, mert a szerbek ellen mindig roppant nagy küzdelem van, hiszen az alattomosságtól sem riadnak vissza.

A megsérült Molnár Tamással kapcsolatos hír, hogy hamarosan megröntgenezik az orrát, és akkor kiderül eltörött-e. A center úgy érzi, nincs törése, és nagyon bízik abban, hogy nem ért véget számára az első meccsen az olimpia.

N;
hirdetés