Olimpia 2004

Rejtőzködnek a meleg olimpikonok

2004. 08. 18., 11:05 | Frissítve: 2004. augusztus 18., szerda 13:24

A legtöbb homoszexuális olimpikon valószínűleg azért nem vállalja másságát, mert attól tart, ezzel elterelné a közfigyelmet sportolói teljesítményéről. Sportágtól is függhet, vállalják-e a sportolók melegségüket, lehetnek sportágak ahol jóval elfogadottabb a másság. A melegaktivisták mindesetre küzdenek az elfogadottságért, ha tervük sikerül, 2006-ban melegolimpiát rendezhetnek Montreálban.

A műlovagló Robert Dover, a kerékpáros Judith Arndt, és persze Martina Navratilova teniszezőnő azon kevesek közé tartoznak az athéni olimpia több mint tízezer sportolója között, akik vállalják a nyilvánosság előtt homoszexualitásukat. Az amerikai Dover – az Egyesült Államok díjlovaglócsapatának kapitánya – szerint sokkal több meleg és leszbikus sportember vesz részt az idei olimpiai játékokon, függetlenül attól, hogy hányan titkolják vagy hányan hirdetik nemi identitásukat.

Az Associated Pressnek nyilatkozó háromszoros bronzérmes sportoló úgy véli, a legtöbb meleg azért nem jön elő másságával, mert attól tart, ezzel elterelné a közfigyelmet sportolói teljesítményéről. „De talán többen vannak azok, akik attól félnek, hogy sporttársaik vagy edzőjük vagy családtagjaik rosszallását váltanák ki ezzel. Pedig meg kellene mutatnunk a világnak, hogy csakúgy, mint heteroszexuális társaink, mi is éljük a saját életünket, és igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból, hazánk és hozzátartozóink dicsőségére” – tette hozzá Robert Dover.

Óvatos coming out

Robert Dover díjugrató
Mark Tewksbury úszó, aki csak 1998-ban, hat évvel olimpiai győzelme után merte nyilvánosságra hozni homoszexualitását, egészen másképp látja a sportolók helyzetét. Szerinte sportágtól függ, hogy vállalják-e a sportolók melegségüket, egyszerűen vannak sportágak ahol jóval elfogadottabb a szexuális másság. Műlovaglásban például kevésbé kell számítsanak inzultusokra a melegek, mint az úszók között, számolt be saját tapasztalatairól Kanada barcelonai hátúszó bajnoka.

A 36 éves Tewksbury akkor tárta nyilvánosság elé saját neme iránt érzett vonzalmát, amikor elege lett csapattársai „buzizásából”. „Féltem, hogy megvernek, féltem, hogy az edzőm kirúg, féltem, hogy társaim hátat fordítanak nekem” – idézi fel a rejtőzködés negatív élményét az egykori úszóbajnok, jelenleg a CBC olimpiai tudósítója. Tewksbury az elmúlt években a sportolói jogokért küzdő melegaktivista lett, aki többek közt egy 2006-ban rendezendő montreali melegolimpia tervével küzd az élsportolói másság elfogadtatásáért.

A tapasztalatok szerint a meleg sportolók csak egy adott eredmény elérése után comingoutolnak, kiváló példa erre a négyszeres műugró olimpiai bajnok Greg Louganis, aki 1994-ben tárta nyilvánosság elé, hogy homoszexuális és HIV-fertőzött, és később őszinte önéletrajzi könyvet is írt pályájáról.

Összefogás

Imke Duplitzer vívónő
A meleg sportolók összefogására létrehozott OutSports weboldal megpróbálta számba venni, hány vállaltan meleg sportoló vesz részt jelenleg az olimpián, és meglepetésre csupán nyolcig jutottak. „Pedig elég egy napot eltölteni sportolók között, és nyilvánvalóvá válik, hogy mindenütt vannak melegek. Valószínűleg egyszerűen csak azért nem vállaják másságukat, mert pillanatnyilag a sport tölti ki életüket” – kommentálta az amerikai díjlovaglócsapat kapitánya a jelenséget.

A nyíltan meleg athéni olimpikonok névsora: Robert Dover (lovaglás, Egyesült Államok), Guenter Seidel (lovaglás, Egyesült Államok), Rob Newton (gátfutás, Nagy-Britannia), Amelie Mauresmo (tenisz, Franciaország), Martina Navratilova (tenisz, Egyesült Államok), Judith Arndt (kerékpár, Németország), a melegségét honlapján is büszkén hirdető Imke Duplitzer (vívás, Németország) és Johan Kenkhuis (úszás, Dánia), aki év elején jelentette be a másságáról szóló hírt. A négy évvel ezelőtti sydneyi játékokon eggyel kevesebb, hét sportoló képviselte a szivárvány színeit is a nemzeti lobogó mellett, jegyzi meg az outsports.com.

Konfliktusok

Arndt bemutatója
Fotó: EPA
A homó-heteró sportvilág ütközésének lehettek egyébként tanúi a nézők a vasárnapi női kerékpárosok országúti mezőnyversenyének befutójánál. Mint a világot bejáró sportfotók is tanúsítják, a másodikként célba guruló, és ezzel ezüstérmet szerző német Judith Arndt (a meleg nyolcak egyike) bemutatott saját sportvezetőinek. A konfliktus oka, hogy a sportolónő mellé Angela Brodtkát jelölték ki kettes számú versenyzőnek, nem pedig Petra Rossnert, aki amellett hogy 2004 német bajnoka, egyúttal Arndt élettársa is, írja a Nemzeti Sport. Arndt szerint ha együtt indulhattak volna, megszerezhették volna az aranyat is.

2004 elején a Magyar Olimpiai Bizottság is hallatott homóügyben magáról, amikor felfüggesztette Szabó Gergő válogatott szabadfogású birkózó olimpiai kerettagságát. A 66 kilogrammos kategóriában olimpiai indulási jogot kiharcoló sportolóról kiderült, hogy homoszexuális pornófilmben szerepelt. A versenyző esetét a MOB felkérésére a Magyar Birkózó Szövetség fegyelmi bizottsága vizsgálta ki, a birkózó addig sem tréningezhetett az athéni olimpiára. A bizottság január 4-i határozatában etikailag elmarasztalta a „rossz útra tévedt” sportolót, de a szövetség „elévülés” miatt végül nem folytatta le a fegyelmi eljárást. A botrány alaposan kihatott Szabó Gergő teljesítményére. Egyre rosszabbul ment neki a szőnyegen, ráadásul nyakfájdalmakra kezdett panaszkodni. A júliusi, lengyelországi Ziolkowski-emlékversenyen feladni kényszerült a küzdelmeket, és helyette a jobb teljesítményt nyújtó Hatos Gábort jelölte olimpiai kerettagnak Gulyás István szakágvezető. Az orvosok később gerincsérvet diagnosztizáltak Szabónál, és azóta már meg is műtötték.

N;
hirdetés