Olimpia 2004

A minisztérium sem érez felelősséget a doppingbotrányért

2004. 09. 02., 17:07 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 17:33

A sportminisztérium címzetes főtanácsadója, dr. Bakanek György nem hallott arról a módszerről, amelyiket állítólag Fazekas régóta használt. Megerősítette, a Doppingellenes Világügynökség (WADA) is ellenőrizte eddig Fazekast és Annust, de egyszer sem akadtak fenn a rostán.

"Egy év alatt ezerkétszáz doppingvizsgálatot hajtottak végre a magyar olimpikonokon, és egy sem lett pozitív, igaz három sportoló fennakadt. Mindenkit megvizsgáltak legalább egyszer, az érzékeny sportágak képviselőit háromszor is" - jelentette ki csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján a Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára, Mesterházy Attila.

Elégedett volt a WADA a magyarokkal

"Ezeket a vizsgálatokat nem hazai laborban végeztük, hanem nemzetközileg is akkreditált helyeken, a WADA szakemberei is besegítettek" - tette hozzá, mielőtt felmerülhetett volna, hogy szemet hunytak az esetleges kihágások felett.

Mesterházy ismertette, hogy a WADA ellenőrei elismerték a hazai doppingellenes munkát a március eleji fedett pályás világbajnokság tapasztalatai alapján. Mi több, még azt is kezdeményezték, hogy a magyarok végezzék a régióban az ellenőrzéseket.

Nem most hozták a szabályokat, mindenki tisztában volt vele

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az érintetteket részletesen tájékoztatták, mi várhat rájuk Athénban, és hogy a szigorú szabályokat nem most hozták. A doppingesetek ellenére megjegyezte, ki kell állni addig a gyanúsítottak mellett, amíg be nem bizonyosodik vétkességük.

Azt sem rejtette véka alá, hogy a minisztérium nem érez felelősséget a botrányért, jóllehet a vizsgálatok a mindenkori sportot irányító szervezet égisze alá tartoznak. Mesterházy elárulta, érzése szerint Fazekas nem fogja visszakapni az aranyérmét, de legalább azt tisztáznia kell a közvélemény előtt, hogy doppingolt-e, vagy csak a szabályok ellen vétett, ami jelen esetben ugyanolyan súlyú.

Felbonthatatlan tartályok

A minisztérium címzetes főtanácsadója, doppingügyi szakértő, dr. Bakanek György felvázolta a doppingvizsgálatok menetét. Bemutatta azokat a tartályokat - lezárásuk után csak úgy lehet felbontani, ha feltörik azokat -, amelyekbe a sportolók által leadott vizelet kerül. "Itt van rajta az elfogadott mennyiség, úgyhogy nem kell a sportolónak töprengenie, mennyit adott le" - magyarázta.

Kitért arra is, hogy az ellenőrök nem érinthetik meg a versenyzőket, de figyelmeztethetik, hogy szeretnék közelről megtekinteni a nemi szervét, ha gyanakszanak. "Fazekas esetében nem került be a jegyzőkönyvbe sem manipulációra utaló bejegyzés, de az sem, hogy megérintették volna" - mondta.

A manipulációról

Bakanek elismerte, azt a rajzot, és azt a technikát, ami Fazekassal kapcsolatosan megjelent a sajtóban, most látja először. (Gyulai István pedig már egy éve jelezte, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ilyen tartalmú névtelen levelet kapott.) "Voltak, vannak manipulációs technikák, én magam is tapasztaltam olyat, hogy egy versenyzőnek a hátára volt felerősítve egy tartály, de ez már a múlt, most sokkal fejlettebbek lettek. Elvileg lehetségesnek tartom, hogy a végbelébe ilyen tartály kerüljön, de eddig a WADA emberei ezt nem fedezték fel, akárhányszor is vizsgálták" - állította.

Bakanek a jövőben azt sem tartja kizártnak, hogy egy plasztikai metszéssel is lehet egy tartályt az emberekbe helyezni, aminek az ára vélhetően két vagy három versenygyőzelemmel ki is fizethető.

Több millió dolláros kártérítési pert is indíthat Fazekas

A feljelentgetésekkel - az atlétikai szövetséghez több is befutott névtelenül - kapcsolatosan megállapította, hogy ha ennek alapján végeznék az ellenőrzéseket, akkor hetente kellene visszamenni a sportolókhoz. "Ezekből nem lehet kiindulni egy célirányos vizsgálatnál" - említette.

Bakanek szerint érthetetlen, miért nem vizsgálták meg Annus vérét, amit korábban levettek. "Az ellentmondások elkerülése érdekében a génvizsgálat hamarosan elkerülhetetlen lesz, azt hiszem, a mostani ügyek után bevezetésre kerülhetnek" - értékelt.

A tanácsadó beszélt arról is, hogy Fazekas vagy Annus jó ügyvédekkel több millió dolláros kártérítési pert is indíthat, és az érveik nem is gyengék. Más kérdés, hogy ezeket is le lehet söpörni az asztalról.

Az atlétikai szövetségnél senki sem gondolta, hogy felelős lenne a történtekért, a súlyemelőknél az alelnök és az orvos vette a kalapját, a minisztériumból eddig senki, a MOB elnöke, Schmitt Pál a Nemzeti Sportnak úgy vélekedett, ő sem hibás. Görögországban ugyanakkor távozott az atléta csapat főedzője.

N;
hirdetés