Olimpia 2004

Schmitt hallgat, a MOB támad

2004. 09. 03., 17:47 | Frissítve: 2004. szeptember 03., péntek 19:23

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteki rendkívüli elnökségi ülésén úgy döntött, hogy az athéni játékokon a kalapácsvetés aranyától megfosztott Annus Adriánnak ellenkező határozatig vissza kell adnia aranyérmét és DNS-vizsgálatra vissza kell mennie a görög fővárosba. A testület megállapította, hogy a doppingolók nyilatkozatai hamisan befolyásolják a közvéleményt. A két szövetségnek harminc napja van, hogy előálljon a felelősökkel. a posztjáról nem mondott le egyik MOB-vezető sem.

Az Athénban történt doppingesetek kapcsán először pénteken tanácskozott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége. A rendkívüli ülésen megjelent a sportminisztérium két államtitkára is.

Négyórás tanácskozás

A testület délben ült össze, előbb meghallgatták az atléták két képviselőjét, Mérei László korábbi kapitányt, az athéni atlétacsapat vezetőjét, valamint dr. Rábold Gusztáv elnököt. Három óra után került a súlyemelők érveinek előterjesztésére.

A sajtót kevéssel négy óra után tájékoztatták. A MOB elnöke, Schmitt Pál nem kívánt nyilatkozni, helyette a főtitkár, egyszersmind a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségének tagja olvasta fel a szervezet állásfoglalását, egyúttal ő válaszolt a kérdésekre.

Megzavarta a MOB-ot a doppingügy

Aján elöljáróban elmondta, hogy az olimpiát sikeresnek értékelik, de a doppingügyek kétes fényben tüntetik fel és jelentősen lerontják az elért eredményeket. Kijelentette: "megzavartak bennünket az esetek, így hát alapos vizsgálat kell következzék, a hasonló eseteket elkerülendő. Továbbra is az elveinkben megfogalmazott tiszta sport mellett állunk."

Aján ezek után ismertette a MOB állásfoglalását. "A magyar csapat vezetése maradéktalanul eleget tett nemzetközi kötelezettségeinek, valamint a lehetőségek figyelembe vételével ellátta a versenyzők és a szakvezetők érdekvédelmét. A MOB elnöksége őszinte tényfeltáró jelentésre szólította fel az érdekelt atlétikai és súlyemelő szövetséget. A testület megállapította, hogy a beadványok a felelősséget elhárítják, a történtek tisztázását nem segítik kellőn elő.

A MOB elhatárolódik a doppingesetektől

A MOB nyomatékkal kéri a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőit, hogy a kezdeményezett fegyelmi eljárást a lehető leghamarabb, de legkésőbb 30 napon belül bonyolítsák le. Emellett szólítsák fel az aranyérmétől megfosztott kalapácsvető Annus Adriánt, hogy saját és a magyar sport egészének érdekében járuljon hozzá DNS-vizsgálatához. A MOB megköveteli, hogy Annus tartsa tiszteletben a NOB szabályait, és adja vissza aranyérmét.

A MOB elnöksége nem fogadta el a súlyemelő-szövetség jelentését, mert a történtek kronologikus ismertetésén kívül másról, így a felelősség kérdéséről nem szól. A MOB mindkét szövetséget felszólítja, hogy indítsanak fegyelmi vizsgálatot a versenyzők és a felkészítésükben közreműködő szakvezetők ellen és a tényfeltáró vizsgálatot terjesszék ki a doppingoláshoz bárminemű segítséget nyújtó, vagy arról tudomással bíró személyekre.

A MOB elnöksége a leghatározottabb módon elhatárolódik a doppingesetektől. Álláspontja szerint a doppingvizsgálatok sajátja, hogy a bizonyítékok közvetlenek. Kizárólag ezek egyértelmű, a szabályoknak megfelelő biztosítása lehet doppingügyekben az egyedül meggyőző. A MOB elnöksége ugyanakkor tudomásul veszi, hogy az érintett sportolók - a súlyemelő Kovács Zoltán kivételével - jogorvoslatért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak.

A vétség nyilvánvaló, a csalás nem

Aján nem kívánt arra felvetésre reagálni, amit a korábbi doppingkérdések szakértője, Szerdahelyi Szabolcs hangoztatott, miszerint, hogy ez az ügy a '88-as botránynak egyenes következménye volt, mert akkor azt nem tisztázták részletesen a helyzetet. "A MOB úgy véli, hogy a vétség nyilvánvaló, a csalás azonban egyelőre nem" - tette hozzá mondandójához a főtitkár.

Elmondta, hogy a szövetségeket nem vádolják, hogy falaztak volna a versenyzőknek. Annussal kapcsolatosan kifejtette még, hogy Athénba kell utaznia még egyszer, ahol nyálmintát vehetnek tőle, és amit a vizelettel összeegyeztetnek.

Az atlétikai szövetség elnöke feldúltan nyilatkozott

A MASZ elnöke, dr. Rábold Gusztáv meglepve, valamelyest feldúltan kommentálta a határozatot az Indexnek. "Szerdán már elnökségi ülést tartottunk, ahol fegyelmi bizottság felállítását kezdeményeztük, ennél többet képtelenség volt tenni ilyen rövid idő alatt. Nonszensz, hogy eredményt, vagy felelősöket kellett volna produkálnunk két nap alatt. Miért mára várták ezt tőlünk?! Ettől függetlenül próbáljuk tartani a határidőt, szombaton találkozni fogok Annus Adriánnal és Fazekas Róberttel Szombathelyen. Arra nem tudok garanciát vállalni, hogy Annus valóban el is megy Athénba, hiszen ő már visszavonult. Hogy még egy procedúra aláveti-e magát, megjósolhatatlan."

Rábold érdekes kérdésnek minősítette, hogy Annus és Fazekas orvosa, dr. Pikó Károly tevékenységére is kiterjedhet-e a fegyelmi eljárás, hiszen neki vélhetően tudnia kellett a manipulációról, ami jelen állás szerint feltételezhető, hiszen Annus két leadott vizeletmintája különbözik a NOB szerint.

"A doktor úr nem is áll a MASZ alkalmazásában, emellett tagja a MOB orvosbizottságának" - mondta, majd tett még egy megjegyzést, hogy ők nem bújnak ki a felelősség alól, csak más se kendőzze el azt. Rábold azt mondta, nem tudott Fazekasék feljelentéséről a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél.

"Mindenképpen tényfeltáró vizsgálatot akartunk indítani az ügyben, nevezhetjük ezt fegyelmi vizsgálatnak is. Harminc napon belül tájékoztatjuk a MOB-ot az eredményről" - nyilatkozta az MTI-nek Dolovai Tamás a súlyemelők első embere.

N;
hirdetés