Olimpia 2004

Nagy Tímea döntős párbajtőrben

2004. 08. 15., 18:21 | Frissítve: 2004. augusztus 15., vasárnap 20:34

A női párbajtőröző címvédő Nagy Tímea az elődöntőben egy találattal legyőzte a francia Nisimát, így megvédheti olimpiai bajnoki címét. Ellenfele a '96-os bajnok, Laura Flessel lesz, akit négy éve az elődöntőben legyőzött. Mincza Ildikó a bronzért mérkőzhet. A finálé hét órakor kezdődik.

Mincza Ildikó a holland Tol ellen kezdte meg menetelését, és biztosan, 15-7-re verte a tíz centivel magasabb riválisát. A második körben még nehezebb ütközet várt rá a német Heidemann ellen, és ugyan három találattal is vezetett a második három percben, végül döntetlen lett 10-10 a meccs. A hosszabbításban, vagyis a ráadás egy percben a német kedvezményezettségénél - az együttes találat az ő győzelmét eredményezi -, egy kiváló tempójú feltartó szúrásnak köszönhetően továbbjutott.

Mincza magabiztosan került az elődöntőbe

Ez a siker feltehetően megnyugtatta a '96-ban Világkupa-győztes magyart, és a koreai Kim ellen nagyszerűen érezte a távolságot, ha védekezett, akkor is tökéletesen tartotta fel ellenfelét, és 15-9-re nyert.

A címvédő Nagy Tímea először óriási csatára kényszerült az orosz Zsivkovával szemben, végül egy tussal, 15-14 arányban felülkerekedett. Másodszorra jóval könnyebb ellenfelet kapott az olasz Cascioli személyében, de hiába vezetett öt találattal, 13-nél befogta riválisa. Nagyot azonban nem zavarta meg az olasz előretörése, és két jó ütemben indított pontos támadással a nyolc közé került.

Nagy a hosszabbításban jutott be a négy közé

Ott a kínai Zsang várt rá, és hihetetlen izgalmak közepette, szintén a ráadásban adott tussal 9-8-ra vagyis, így ő is a négy közé került.

Nagyra a francia Nisima vár az elődöntőben, míg Mincza Atlanta kétszeres aranyérmese, a szintén francia, a Guadeloupe-szigeketen született Laura Flessel vár.

Mincza egy találattal kapott ki az elődöntőben

Elsőként Minczát és a balkezes Flesselt szólították a pástra. Együttes találattal kezdődött, aztán Flessel vezetést szerzett, ám Mincza hamarosan egyenlített. Aztán két együttes találat következett, így ért véget az első három perc.

A pihenő után Mincza szép tust helyezett el Flessel karján, és először vezetett.(4-3) Három újabb együttes találat után aztán Flessel egyenlített.(8-8) Ezek után Mincza következett, de nem örülhetett sokáig, mert újabb találatot kapott. Flessel látványos találattal átvette a vezetést.(9-10) Egy együttes után viszont Minczáé volt a találat,(11-11) és döntetlennel fordultak a mindent eldöntő, utolsó három percre.

Flessel tiszta tussal a döntőben

Flessel a találkozó befejező harmadában vezetést szerzett, de Szőcs Bertalan tanítványa ismételten egyenlített.(12-12) A soros két együttes találat után nyilvánvalóvá vált: egy találat dönt. Flessel egy rövidre sikeredett támadása után korántsem sportszerűen hanyatt vágódott, így maradt a döntetlen, és mindketten kivártak, a döntést a hosszabbításra hagyva.

Flessel lett a kedvezményezett, így Minczának támadnia kellett, a francia egy tiszta tust vitt be, vagyis döntőbe került.

A balkezes Nagy Tímea azt a Nisimát kapta, aki a tavalyi világbajnokságon egyéniben második lett. Két együttessel kezdtek, aztán Nagy előnybe került. Aztán újabb remek találat helyzett el a francia testén. A pihenőnél is 4-2-t mutatott az eredményjelző.

A következő felvonást Nisima találat nyitotta, de Nagy kihasználta kedvezőbb pozícióját, mert riválisa, mert már a pást végén volt. Nisima azonban nem hagyta magát, javított és egyenlített.(5-5) A szünet előtt még egy együttes esett, így a második három perc 6-6-tal zárult.

Nagynak sikerült

A befejező harmadot Nagy-találat vezette be, majd a lábán is megszúrta Nisimát. Aztán a francia kitörése volt eredményes. A kilencedik tust a szülés után visszatérő "Titi" adta.(9-7) Az együttes után két francia-tus jött, így egyenlő lett. Nisima megnyugodott, és újabb találatot adott.(10-11) Nagy kikiabálta magából a feszültséget, és újból döntetlen volt az állás. A következő együttes 12-12-re írta át az eredményt. Ötven másodperccel a vége előtt újra Nagy vezetett, és együttes után már csak egy tus kellett a címvédőnek a döntőhöz. De nem ő adta, hanem a francia a következőt.(14-14)

A kilencedik perc után újabb sorsolás következett, és Nagy bevitte a sorsdöntő találatot, és döntős lett.

N;
hirdetés