Olimpia 2004

Aranyat akarnak a női pólósok is

Nem titkolják, győzni mennek Athénba

2004. 08. 11., 09:38 | Frissítve: 2004. augusztus 12., csütörtök 02:06

A magyar női vízilabda-válogatott története során először jutott ki az olimpiára, és a szakvezető, az olimpiai bajnok Faragó Tamás szerint reális az esélyük az aranyérem megszerzésére. A lányok is így gondolják, bár az sem lesz egyszerű, hogy a halálcsoportból továbbjussanak.

A magyar női vízilabda-válogatott Sydney előtt elbukta az olimpiai selejtezőt, így amikor a szakág felkerült a játékok műsorára, nem lehetett ott a már akkor is a világ egyik legjobbjának tartott társulat. A lányok egy év múlva aranyat nyertek a budapesti Európa-bajnokságon, és a tavalyi vb-t leszámítva valamennyi nagy nemzetközi versenyen dobogóra állhattak.

Drávucz: Kanada a legegyszerűbb ellenfél

Drávucz Rita
A gárda olimpiai bajnok szakvezetője, Faragó Tamás nem is titkolja, aranyat akarnak hazahozni a görög fővárosból. A kapitány úgy véli, ha a lelki kiegyensúlyozottságon képesek lesznek javítani, és a nehezen megszerzett előnyüket megtartják a kritikus végjátékokban, akkor Magyarország diadalmaskodik.

A játékosok közül Drávucz Rita azt emelte ki, hogy Kanadát kellene megverniük mindenképpen a csoportban, mert az a siker tűnik legegyszerűbbnek. "Az amerikaiak a világbajnokok, nehéz dolgunk lesz rögtön az első meccsen, a másik ellenfelünk, az orosz csapat vert ki bennünket a tavalyi vb-n, de Kanadát sem szabad lebecsülni, mert rendre az élmezőnyben szerepel" - mondta a Catania légiósa. (A csoportból a három legjobb jut tovább, az első rögtön az elődöntőbe kerül.)

Sós Ildikó elrejti az idegességét

A kapus Sós Ildikó azt fejtette ki, hogy nem kis teher van rajta, mert tőle várják, hogy kiváló védéseivel tartást adjon társainak. "Nem szeretek felkészülni az ellenfél játékosaira, inkább a megérzéseimben bízom, amikor hárítanom kell. Tudom, hogy kevésszer hibázhatok, igyekszem nyugodt lenni a vízben, ellazulni, hogy véletlenül se lássák rajtam a többiek, hogy izgulok, vagy hogy ideges vagyok" - nyilatkozott.

Hozzátette, az elutazás előtt folyamatosan gyakorolják a taktikai elemeket, amelyekkel remélhetőleg meglepik majd riválisaikat. Az esélyekről nem szívesen nyilatkozott, de az éremmel elégedett lenne. "Életem egyik álma már teljesült azzal, hogy ott lehetek az athéni csapatban. A másik, még nagyobb álmomat úgyis sejti mindenki" - összegzett.

Stieber szidalmazni is szokott

A csapat kapitánya, egyszersmind legrutinosabb játékosa, Stieber Mercédesz határozottabb volt, és kijelentette: olimpiai bajnok akar lenni. "Azért hajtottam, és edzettem eddig is, hogy kijussak az olimpiára. Most ott vagyunk, nyilván a legjobb helyezést akarom, az esély pedig a kezünkben van a peches sorsolás ellenére is." Nem tagadta, nagy felelősség van rajta a vízben, hiszen a kritikus pillanatokban tanácsokkal kell ellátnia a társait is.

"Pályám elején csendes típus voltam, most azonban már szükség esetén kieresztem a hangomat, és ha kell, le is szidom a többieket" - állította. Stieber büszke arra, hogy Faragó Tamás olykor kikéri a véleményét.

Ez a legegységesebb csapat

Stieber két világbajnok csapat tagja is volt, így van összehasonlítási alapja a mostani együttes erejét illetően. "Rangsort nem szeretnék felállítani - igen sokat változott a sportág -, és nagy merészség lenne, ha azt mondanám, ez a legjobb együttes, de annyi biztos, hogy a '94-es és a mostani a két legjobb, amelyikben valaha is játszottam. Úgy gondolom, egységben viszont mindenképpen a jelenlegi a legkiemelkedőbb" - felelte.

Primász már tudja, hogyan kell formába jönni kora délelőtt

Primász Ágitól várják a sorsdöntő gólokat a csapatban, aki ennek tudatában is van. "A legutóbbi két verseny nem úgy jött össze, ahogy szerettem volna, így a bizonyítási vágy fokozott bennem. Tudom, hogy gólokat várnak tőlem, és mindent meg is teszek ennek érdekében" - hangsúlyozta.

Megjegyezte, erős csapat a magyar, és ennek az erőnek ki is kell jönnie az olimpián. A találkozók korai időpontja szerinte nem kedvező, de Faragó már adott tanácsokat nekik, miként kerülhetnek jó formába délelőtt fél tízkor. "Tamás szerint öt perc melegvizes tusolás után jöhet a hideg ugyanannyi ideig, ez lehet a garanciája a biztos feléledésnek. Kis is fogom próbálni" - mondta.

N;
hirdetés