Olimpia 2004

Powell kihátrált Görögországból

2004. augusztus 28., szombat 11:38

"Egyéb irányú kötelezettségeinek torlódása miatt" váratlanul lemondta athéni útját az amerikai külügyminiszter, aki szombaton érkezett volna háromnapos látogatásra Athénba. A görög fővárosban péntek este több száz ember demonstrált Powell vizitje ellen, a görög kommunisták pedig egy hatalmas, Powellt elítélő transzparenst feszítettek ki az Akropoliszon.

Váratlanul lemondta hétvégi görögországi látogatását Colin Powell amerikai külügyminiszter. Powell szombaton érkezett volna háromnapos látogatásra Athénba. Azt tervezték, hogy részt vesz a nyári olimpiai játékok vasárnapi záróünnepségén, valamint találkozik Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnökkel és Pétrosz Moliviatisz külügyminiszterrel.

Az amerikai és a görög külügyminisztérium egy időben, közép-európai idő szerint szombat délelőtt - alig néhány órával Powell athéni érkezésének kitűzött időpontja előtt - jelentette be, hogy az amerikai diplomácia vezetője mégsem utazott el Athénba, a látogatást október közepére halasztották. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő azzal indokolta a látogatás lemondását, hogy Colin Powellnak Washingtonban kell maradnia egyéb irányú kötelezettségeinek torlódása miatt. Boucher arra hivatkozott, hogy az iraki és a szudáni helyzet miatt az amerikai külügyminiszter kénytelen szoros figyelemmel követni az eseményeket.

Sok görög nagy csodálkozással vette tudomásul, hogy Powell látogatást tervez a hét végére Athénba, pedig tudja, jelenlétével valószínűleg Amerika-ellenes tüntetéseket vált ki. A görög fővárosban péntek este több száz ember demonstrált Powell vizitje ellen, és a rendőrség könnyfakasztó gránátok bevetésével akadályozta meg, hogy a tiltakozók eljussanak az Egyesült Államok athéni nagykövetségéhez.

Szombat hajnalban a görög kommunisták pártjának aktivistái egy hatalmas, Powellt elítélő transzparenst feszítettek ki az Akropoliszon. A Parthenón egyik oldalán felállított transzparensen angol és görög nyelven gyilkosnak nevezték az amerikai külügyminisztert. "Powell, te gyilkos, tűnés haza! Ne felejtsd, hogy Nedzsefben civileket mészárolnak le, és Palesztinában falat emelnek" - olvasható a transzparensen, amelyet a görög kommunisták jelképes tiltakozásnak szántak. Az Akropoliszt nem is nyitották meg a turisták előtt a szokásos időben, helyi idő szerint szombat reggel nyolc órakor.

N;
hirdetés