Olimpia 2004

Nem akar 'az angolna' fuldokló nyomdokain haladni

2004. 08. 17., 19:00 | Frissítve: 2004. augusztus 17., kedd 19:05

Eric Moussambani sporttársa 1500 méteres síkfutásban áll rajthoz. A négy éve csaknem medencébe fulladó Egyenlítői Guinea-i úszó honfitársa nincs elragadtatva attól, hogy hasonlítási alapként "Erik, az angolna" ugrik be mindenkinek vele kapcsolatban.

Roberto Caracciolo futónak nincs könnyű dolga, hiszen 2000-ben világhíressé vált, úszó honfitársa árnyékában kénytelen a rekortánra lépni az athéni játékokon, az Egyenlítői Guinea-i sportolót ugyanis úton-útfélen Eric Moussambanihoz hasonlítgatják. "Eric, az angolna" négy évvel ezelőtt vívta ki a fél világ rokonszenvét, amikor csaknem belefulladt a százméteres előfutamok egyikén a medencébe, de a vízhez kevésbé szokott sportember hatalmas küzdeni akarásról tanúságot téve nagy nehezen végigkalimpálta a számára szokatlanul hosszú távot.

Áldás vagy átok

Eric, "az angolna"
A pénteken 1500 méteres síkfutásban rajthoz álló huszonkét éves Caracciolo nem igazán tudja, hogy nevessen-e vagy inkább bosszankodjon elődje rá vetülő árnyékán. "Nem tudom áldás-e vagy átok, hogy Eric nincs itt az olimpián, de azt hiszem ha ő is versenyezne, talán nem lenne rajtam ekkora nyomás" - nyilatkozott a BBC Sportnak az atléta. "Ugyanakkor, ha itt lenne, biztos szekálnám, hogy mi a fenét csinálsz jóember?"

Caracciolo nem hibáztatja Ericet mulatságos sportpályfutásáért, "ő is csak kihasználta az adódó lehetőséget, mint én". Mint arról blogján is beszámol, nem táplál ellenséges érzelmeket sporttársa iránt, akivel egyébként még sohasem találkozott. Az ötszázezer lakosú afrikai ország tizenegy tagú olimpiai csapatából egyébként azért maradt ki végül Eric Moussambani, mert valahogy elkallódott a sportoló útlevélfényképe, és az ország sportvezetői nem tudták időben akreditálni versenyzőjüket.

A semmiből előbukkanó ürge

Roberto Caracciolo
Caracciolo Barcelonában született egy amerikai diplomata fiaként, és Egyenlítői Guinea-i gyermekévek után élete utóbbi tizenhárom évét az Egyesült Államokban töltötte. Tanulmányait pszichológia szakon a New York állambeli Albany egyetemén folytatta, ahol akadályfutásban jeleskedett, bár csak néhány komolyabb versenyen mérhette össze tudását. Fő száma a háromezer méteres akadályfutás, a sportolókban szűkölködő ország olimpiai válogatottjába azonban afféle mindenes atlétaként került be.

Ami szerinte még ennél is rosszab, az a nyomás, hogy szülőhazájában mindenki úgy néz fel rá, mint az amerikát megjárt éremesélyes élsportolóra, aki még amerikai edzőjét is magával vihette az olimpiára. "Mindenki azt várja, hogy itt ez a semmiből előbukkanó ürge, és besöpör majd pár aranyat. Amikor erre gondolok, mindig összerándul a gyomrom. De azért igyekszem majd 110 százalékos teljesítményt nyújtani és szőnyeg alá söpörni az Eric-kel való összehasonlítgatást. Amúgy sincs panaszkodni valóm: volt egy ingyen utam az olimpiára, és világklasszis atléták vesznek körül. Ez egy igazán nagyszerű vakáció."

N;
hirdetés