Olimpia 2004

Olasz hiszti miatt lett oda az első magyar aranyérem

A kardozó Nemcsik ezüstérmes, Cseh bronzérmes

2004. 08. 14., 23:19 | Frissítve: 2004. augusztus 15., vasárnap 09:55

Az athéni olimpia első napján kiosztott tizenhárom aranyéremből Kína négyet nyert. A magyar versenyzők közül a kardvívó Nemcsik Zsolt állt legközelebb az első hely megszerzéséhez, a döntőben az olasz Montano győzte le. Az úszó cseh László törött lábbal lett bronzérmes, a negyedik helyezett Risztov Éva a verseny után úgy nyilatkozott, elveszítette a hitét. Az Egyiptom ellen győztes magyar férfi kézilabda-válogatott szinte a nyolc közé jutott, mivel a következő mérkőzésen Brazília legyőzése nem jelenthet gondot. Női légpuskásaink lemaradtak a döntőről, a tornász Gál Róbert viszont egyik számában a nyolc közé került. Az Index összefoglalója az olimpia első napjáról.

Várni kell még a magyar sport százötvenedik olimpiai aranyérmére. Az első napon a kardvívó Nemcsik Zsolt állt a legközelebb a győzelemhez, Cseh László törött lábbal elért bronzérme bravúr. Risztov Éva bronzérme másfél másodpercen múlt.

Ferjancsikot is kiütötte, mégsem sikerült

Tekintse meg képeinket!
Férfi kard egyéniben a '92-es barcelonai olimpia óta nem szereztek érmet a magyar versenyzők. Akkor Szabó Bence nyert, ezúttal Nemcsik Zsolt egy találattal alulmaradt az olasz Montanóval szemben. A Vasas vívója egész nap jól szerepelt, a nyolcaddöntőben kiverte az esélyesebbnek tartott Ferjancsik Domonkost is, de a végén nem sikerült győznie. A magyar vívókapitány szerint Nemcsik Zsolt a végjátékban szabályos tust adott, amivel meg kellett volna nyernie az olimpiai döntőt. A versenyen Ferjancsik a 10., Lengyel Balázs a 18. helyen végzett.
Bővebben Nemcsik szerepléséről az elődöntőben és a döntőben>>>
Bővebben Szabó Bence vívókapitány nyilatkozatáról>>>

Magyar bronz, két világcsúcs úszásban

Tekintse meg képeinket!
Négyszáz méter vegyesen a férfiaknál Cseh László a bronzérmet szerezte meg, a nőknél Risztov Éva a negyedik helyen végzett. A még három számban érdekelt Risztov a verseny után azt nyilatkozta, hogy elveszítette a hitét. Mindkét négyszáz méter vegyesúszó számban a nagy esélyes, az amerikai Michael Phelps, illetve az ukrán Jana Klocskova nyerte meg az aranyérmet, az előbbi világcsúccsal. A másik világcsúcs az Alice Mills, Lisbeth Lenton, Petria Thomas, Jodie Henry összeállítású ausztrál nevéhez fűződik. Bodor Richárd 100 méter mellen a 14., Kiss Boldizsár 400 méter gyorson a 38., 100 méter pillangón Boulsevicz Beatrix a 18., 400 vegyesen Jakabos Zsuzsanna a 15. lett.
Bővebben Cseh László bronzérméről>>>
Bővebben Risztov Éva negyedik helyéről>>>
Bővebben a szombati úszódöntőkről >>>

Magyarország-Egyiptom 33-28

Férfi kézilabda-válogatottunk idén eddig kétszer játszott a német Uwe Lommel által felkészített egyiptomiak ellen és mindkétszer nyert, márciusban öt, majd júliusban egy góllal. A Skaliczki-csapat az olimpián megismételte a tavaszi teljesítményét, és ismét öt góllal volt jobb Zakiéknál, bár a második félidő közepén még az egyiptomiak vezettek.
Bővebben a magyar-egyiptomiról>>>

Női légpuskában lemaradtunk a döntőről

Nem jutottak be a magyar versenyzők a női légpuska döntőjébe, így az első éremosztáskor nem jutott érem magyar sportolónak. A szombat délelőtti elődöntőn Joó Éva 394 körrel a 14., míg Krzyzewsky Beáta 387-tel a 37. lett. A nagy esélyes orosz Galkina a záró körig vezetett, az aranyérmet végül meglepetésre a kínai Du li szerezte meg.
Bővebben a magyar sportlövőkről>>>

Magyarok még: Gál a tornadöntőben

Tornában Gál Róbert ugrásban 9,55 ponttal nyolcadikként bejutott a szerenkénti döntőbe, talajon azonban nem. Ökölvívásban Balzsay Károly 29-24-re verte tunéziai ellenfelét, asztaliteniszben Fazekas Mária vette sikerrel az első fordulót. Az evezés férfi kétpár előfutamában a Bencsik-Haller páros ötödik lett, így már csak a hétfői reményfutamban van esélye a döntőbe jutni. A vitorlázás 470-es hajóosztályában a Weöres Márta, Payr Anna páros a 16., a Czégai Péter, Cserép Csaba kettős a 22. helyen áll, finndingiban Hajdu Balázs két futam után a 20.
Bővebben Balzsay mérkőzéséről>>>

Eddy Merckx fia bronzérmes

Hogyan értékeli magyar szempontból az első napot?
 77
 631
 68
 101
 50
A kerékpáros országúti mezőnyversenyben Bodrogi László 74. lett. A versenyt az olasz Bettini nyerte, megelőzve a portugál Paulinhót. A harmadik helyre a legendás, ötszörös Tour de France-győztes Eddy Merckx fia, Axel jött be. Férfi légpisztolyban a kínai Vang Ji-fu győzött. Cselgáncsban két japán elsőség született: nőknél 48 kilogrammban Tani Rioko, férfiaknál 60 kilogrammban Nomura Tadahiro győzött. Az első súlyemelőarany a török Nurcan Taylané a női 48 kilogrammban. Műugrásban a kínai szinkonműugrók és szinkrontoronyugrók vihették haza a két aranyérmet.

Az első napon Kína négy, Japán és Ausztrália két-két aranyérmet nyert.

N;
hirdetés