Olimpia 2004

Az asztaliteniszezők kedvező, a dzsúdósok nehéz ellenfeleket kaptak

2004. 08. 13., 16:35 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 04:40

Athénban elkészítették az asztaliteniszezők és a cselgáncsozók küzdelmeinek sorsolását. Miközben a ping-pongosok között éremre is jó eséllyel pályázó Bátorfi, Tóth kettős örül, hogy elkerülte az ázsiai ágat, addig két dzúdósunk alaposan belehúzott, hiszen Kovács Antalnak és Ungvári Rudolfnak is a szám nagy esélyese ellen kellene kiharcolnia a továbbjutást.

Az athéni olimpián szereplő magyar asztaliteniszezők közül szombaton, a női egyes első fordulójában csak Fazekas Mária mutatkozik be. Kedvező a sorsolása a Sydneyben negyedik Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina párosnak, amely a 16 között kezd.

Fazekas az üzbég Inojatova várható legyőzése után vasárnap már nehéz ellenféllel, az észak-koreai Kim Hjang Mival találja szemben magát. Ekkor kapcsolódik be Tóth Krisztina és Bátorfi Csilla, előbb egy nigériai-chilei, utóbbi egy kanadai-tunéziai párharc továbbjutójával mérkőzik. Párosban Bátofiék ellenfele valószínűleg a Statisztikában játszó horvát Boros Tamara és Vajda Kornélia kettőse lesz.

"Ezt szerettük volna"

"Végül is párosban megkaptuk azt, amit szerettünk volna, nem kerültünk a kínai ágra, s a hongkongiakat is elkerüljük" - értékelt az MTI-nek Tarján András edző. "Borosék ellen nyernünk kell, bár nehézséget okozhat, hogy ők már játszanak előtte egy meccset, így túl lesznek a kezdeti idegeskedésen, míg mi nem. Egyesben Fazekasnak tovább kell jutnia az első, Bátorfinak és Tóthnak a második fordulóból. Ezután Fazekasnak viszont nehéz dolga lesz az észak-koreaival, bár az ő stílusa valamivel kellemesebb, mint másik kettő honfitársáé. Az edzésen meglestük őket, különben nem sokat tudunk róluk, hiszen nem szoktak indulni a nagy versenyeken" - értékelt a kapitány.

Klasszisok ellen cselgáncsozóink

Nem kedvezett a szerencse a magyar férfi cselgáncsozóknak az athéni olimpia sorsolásánál: a 66 kg-osok között szereplő Ungvári Miklósra biztosan, míg a 100 kg-osoknál érdekelt, s a pénteki megnyitón a piros-fehér-zöld zászlót vivő Kovács Antalra pedig minden bizonnyal kemény, a favoritok közé tartozó ellenfél vár.

A tavalyelőtt Mariborban Európa-bajnok, 23 éves Ungvári riválisa Elhin Iszmajlov lesz. Az azeri klasszis 2001-ben Párizsban kontinensbajnok volt, míg egy évvel később a szlovéniai Eb-n második lett, mindkétszer a 60 kg-osok között. A magyar dzsúdós idén a bukaresti Eb-n már találkozott Iszmajlovval, s kikapott. Ungvári a kilencedik helyen zárt a román fővárosban, míg az azeri ismét másodikként, igaz, most már eggyel magasabb súlycsoportban, vagyis a 66 kg-osoknál.

Kovács már tudja: Inoue is verhető

A parádés eredménysorral büszkélkedő Kovács Antal (1992: olimpiai bajnok, Eb-bronzérmes, 1993: világbajnok, Eb-bronzérmes, 2001: vb-ezüstérmes, 2002 és 2003: Eb-bronzérmes, 2004: Eb-ezüstérmes) riválisa a bosnyák Mekicet valószínűleg legyőző Inoue Koszei lesz. A japán klasszis a súlycsoport olimpiai címvédője, 1999-es, 2001-es és 2003-as világbajnoka, s már a magyar fővárosban is remekelt: 2001-ben megnyerte a Hungária Kupát. Igaz, másnap a Millenniumi Kupa kontinensek közötti csapatversenyen Kovács legyőzte őt, mint ahogyan két évvel korábban is a magyar fővárosban.

"Ez van, ezt kell szeretni. Alakulhatott volna szerencsésebben is a sorsolás, de ha Anti már kétszer megverte Inouét, miért ne sikerülhetne harmadszorra is?" - fejtegette az MTI-nek Hangyási László, a paksi klasszis klubedzője. A balszerencsés sorsolás ugyanakkor azt is jelentheti, hogy esetleges vereség esetén a magyarok a vigaszágon még folytathatják, hiszen valószínű, hogy Iszmajlov és Inoue is sokáig menetel.

Kovács: Féljen inkább ő

"Eléggé leegyszerűsödött a feladatom, hiszen a súlycsoport legnagyobb esélyese vár rám az első meccsemen. A további sorsolást meg se néztem. Nincs vesztenivalóm, s azt mondtam magamnak: kétszer már legyőztem, féljen inkább ő. Tudom, hogy nem szabad hibáznom, hiszen a legkisebb figyelmetlenség esetén azonnal eldob engem" - mondta esélyeiről Kovács Antal.

Ungvári babonából egyelőre nem akarta megtudni leendő ellenfeleit, edzője, Bíró Tamás viszont alaposan átnézte a csoportbeosztást: "Ennél csak jobb jöhetett volna. Ha ugyanis túllép az azerin, egy kemény portugál következik, majd a vb-bronzérmes Arencibia. A kubai ugyanakkor két könnyű meccsel melegíthet. De ha Miki jó formában van, bármi megtörténhet" - nyilatkozta a távirati irodának.

N;
hirdetés