Olimpia 2004

Mi történt Risztovval?

Utolsó számában már nem indult el

2004. 08. 19., 16:28 | Frissítve: 2004. augusztus 19., csütörtök 16:50

A magyar úszóküldöttség egyik legnagyobb alakja, Risztov Éva nem bírta el Athénban a rá nehezedő lelki nyomást. Az elmúlt napokban többször is kiborult, ami érthető, hiszen az elmúlt három évben valamennyi világversenyen helyt kellett állnia. Így nem meglepő, hogy a szakvezetés a 800 méteres gyorsúszástól visszaléptette - a hivatalos indoklás szerint - külsőhallójárat-gyulladás miatt.

Az athéni olimpiára nem titkoltan éremesélyesként érkezett Risztov Éva. A szakemberek többsége 400 méter vegyesen adta a legtöbb esélyt a 19 esztendős versenyzőnek. Itt azonban csak negyedik lett, ami számára csalódást jelentett. Kilépve a medencéből a Magyar Rádiónak megrendítő nyilatkozatott tett: "De, elveszítettem a hitemet" - mondta értetlenkedve afölött, hogy annak ellenére, hogy mindent megtett nem sikerült a dobogóra kerülnie. Ez kihatott későbbi teljesítményére is. 400 gyorson nem jutott a döntőbe, míg 200 pillangón ugyan bejutott, de ott utolsóként ért a célba.

Már májusban azt érezte, sok

Már a versenyek első napjaiban erős honvágy gyötörte, többször kapott a legváratlanabb pillanatokban sírógörcsöt. Mint azt a sportnapilapban is nyilatkozta: "Igazság szerint kicsit elvesztettem a fonalat, idegileg elfáradtam. Már májusban, a madridi Európa-bajnokságon is éreztem, hogy túl sok a versenyből. Akárhogy is nézzük, három éve mindenütt ott vagyok, vébén, Európa-bajnokságon, rövid pályás Európa-bajnokságon. Ráadásul általában négy számban indulok. Kicsit belefásultam, talán jól is jönne egy hosszabb pihenő az olimpia után."

Úgy tűnt, minden rendben

Ezzel edzője is egyetértett, Risztov azonban nem tudott kijönni a lelki hullámvölgyből. A 200 pillangó előtt ugyan úgy tűnt minden rendben, de mint a futam után nyilatkozta, kihatott rá, hogy szinte egész nap sírt és a vízben sem volt ott lelkileg. A televízió kamerája előtt nagyon megtörtnek tűnt, azt mondta, nem így képzelte el ezt az olimpiát, szeretné már ha vége lenne. A harmadik hossz végén még nyelt is egyet, így nem volt meglepő, hogy utolsóként csapott a célba.

Úgy tűnt, minden rendben

Ezek után nem volt meglepő, hogy a szakvezetés visszaléptette őt a 800 méteres gyorsúszás csütörtöki selejtezőjétől. A Bp. Spartacus világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes versenyzője a hivatalos verzió szerint orvosi javallatra nem indulhatott a délelőtti időfutamában. "Az történt, hogy Évinek este fájni kezdett a füle, ami egyébként már befolyásolhatta a 200 pillangón mutatott teljesítményét is. Orvosunk elvitte őt a nemzetközileg illetékes doktorhoz, aki külsőhallójárat-gyulladást állapított meg nála, gyógyszereket írt fel, mi pedig visszaléptettük a női 800-tól Évát" - szolgált a hivatalos magyarázattal Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek.

N;
hirdetés