Olimpia 2004

Risztov Éva kiheverte a sokkot

2004. augusztus 17., kedd 19:28

Risztov Éva hatodik idővel a 200 méter pillangó szerdai döntőjébe került. Az úszódöntők negyedik napján adott nyilatkozatában a Magyar Rádió tudósítójának elmondta, hogy már nem érzi kudarcnak a 400 méter vegyesen szerzett negyedik helyét.

"Élveztem az úszást" - mondta Risztov Éva a 200 pillangó kedd délelőtti előfutama után. A 400 vegyesen vasárnap a dobogóról lemaradó versenyző hétfőn nem jutott be a 800 gyors döntőjébe, így kedden az volt a kérdés: kiheveri-e a sokkot Risztov.

Risztov Éva
Hódmezővásárhelyen született 1985. augusztus 30-án. Magassága 173 centiméter, testsúlya 64 kilogramm. A Budapesti Spartacus versenyzője a 2000-es olimpián 14. helyen végzett 200 méter pillangón. Háromszoros világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnoki aranyérmes.

Hatodik idővel a döntőbe

Risztov harmadik legjobb eredménnyel került a kedd esti elődöntőbe, ahol a magyar tábor joggal remélhette, hogy szerdára jó eredménnyel szerez jogot a szerda esti döntőben való részvételre. A második elődöntőben a harmincegy éves, olimpiai negyedik dán Jacobsennel, a 200 pillangón olimpiai második és harmadik helyezett ausztrál Petriával, a világbajnok és világcsúcstartó lengyel Jedrzejczakkal, valamint a jelentősebb eredményekkel nem rendelkező olasz Segattal, az ausztrál Galvezzel, a kínai Li Jiével és a francia Mongellel kellett megküzdenie. Risztov ezen a számon a 2003-as világbajnokságon ezüstérmes volt.

Risztov Éva rajtja nem sikerült túl jól, a hatodik helyen fordult. Ekkor még a döntőbe jutásra esélytelen francia Mongel vezetett, de a világcsúcstartó Jedrzejczak átvette a vezetést, és száz méternél már ő fordult elsőként. Risztov, a délelőttinél jobb idővel, a harmadik helyen fordult. Az utolsó száz méter a lengyel úszónő, a két ausztrál és a magyar fej-fej melletti versenyét hozta. Végül Jedrzejczak csapott először célba, megelőzve Thomast és Galvezt. Risztov 2:09.83-as idejével a második elődöntőben a negyedik helyet szerezte meg, ezzel a hatodik legjobb idővel kvalifikálta magát a szerda esti döntőbe.

Már nem érzi kudarcnak

"Feldolgoztam, hogy vasárnap nem nyertem érmet, amit most már nem érzek kudarcnak" - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Risztov Éva a 200 méter pillangó után. Eredményével elégedett, különösen úgy, hogy az utolsó ötven méteren nem hozta ki magából a maximumot. A riporternek arra a kérdésére, hogy még mindig elveszettnek érzi-e a hitét (Risztov ezt a vasárnapi negyedik helye után nyilatkozta), az úszó úgy nyilatkozott: "Rengeteg sms-t kaptam, különösen Egerszegi Krisztina üzenete esett jól, aki csak annyit írt: Fel kell, hogy állj!"

Boulsevitz Beatrix a délelőtti előfutamban a 17. helyet szerezte meg, ezzel lemaradt az elődöntőről.

N;
hirdetés