Olimpia 2004

Keskeny csípő, széles váll, duzzadó izmok

2004. 07. 26., 20:13 | Frissítve: 2004. július 27., kedd 09:28

Tizennyolc nappal az athéni olimpia kezdete előtt elkezdődött az olimpiai felvonuló- és formaruhák átadása. Elsőként az ötödik olimpiájára készülő Bátorfi Csilla kapta meg a felszerelését, aztán a kajakosok, az ökölvívók, majd a kézilabdázó nők is megismerhették, milyen lesz athéni viseletük.

Tekintse meg képeinket!
"Amikor több mint egy éve a sportolókból és sportvezetőkből választott testület elsöprő többséggel nekünk szavazott bizalmat a ruhák elkészítésére, három szempontot vettünk figyelembe a tervezéskor. Jól mutasson az egyénen, együttesen is tökéletes hatást keltsen, valamint a tévén keresztül is, hiszen a megnyitóünnepséget nem kevesebb, mint hárommilliárdnyian fogják nézni. Azt hiszem, nem vallottunk kudarcot" - értékelt az Indexnek Varga Kálmán, a ruhákat készítő Creation Vargas első embere az olimpiai formaruhák átadásán.

Görög színvilág

Varga választása így esett a férfiaknál a felvonulóruha esetén a világoskék - a hivatalos megnevezése: vízkék - zakóra és szürke nadrágra, a hölgyeknél pedig a hernyóselyemből készült, kézi festéssel díszített, fehér blézerrel kiegészített ruhára. "Engem ez a színvilág emlékeztet leginkább Görögországra" - tette hozzá.

A formaruhát sötétkék alapon fehér csíkos gyapjúból varrták. Az utazásra könnyű lenvászon öltönyt, illetve kosztümöt kapnak az olimpikonok. (Ezt a cég ingyen készítette számukra.) Az öltönyök százszázalékos gyapjúszövetét Angliából, a hernyóselymet Kínából, az ingek alapanyagát Hollandiából hozták. A kész cipőket Olaszországból rendelték, a nyakkendők alapanyagát Németországból szerezték be.

Négy szabász igazította a ruhákat

"Négy éve a közel hatszáz ruha átadása után mindössze néhányan mondták, hogy nem tetszett nekik. Negatív visszajelzéssel eddig nem is találkoztam" - magyarázta Varga.

A versenyzők közül elsőként az ötödik olimpiájára készülő Bátorfi Csilla - ezzel ő a csapat csúcstartója - vehette át a felvonulóruhát Varga segítségével. A tízszeres Európa-bajnok asztaliteniszezőnek tetszett, igazítani sem kellett rajta, pedig ha arra lett volna szüksége, négy szabászhoz is fordulhatott volna.

A nem használt felvonuló ruha

Aztán jöttek a kajakosok és a kétszeres olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, aki elsőre sok különbséget nem látott a tavalyi és az idei ruha között, és mint mondja, a megnyitóünnepségen ők úgy sem lesznek kint, mert csak 21-én utaznak, az olimpia második hetére. "A négy évvel ezelőtti formaruhát egyébként ma is fel szoktam venni, ha ünnepségeken kell megjelennem" - mondta.

A lányok is gyorsan próbáltak, de velük is ugyanaz a helyzet, mint Kammererrel, csak a második hétre érkeznek a görög fővárosba. A sportruházatnál annál inkább figyeltek, valamennyi tartozékot többször felpróbáltak, hiszen a dresszeknek és a nadrágoknak megfelelő méretűnek kell lenniük, nehogy zavarjon a mozgásban.

Storcz a bekeményítést is várja

Storcz Botondot a próba után esélylatolgatásra is vállalkozott. Szerinte most jobban megy a négyeshajó, mint négy éve: "Ahogy visszaemlékszem, négy éve nagyobb drukk volt bennem, mert akkor abszolút favoritnak számítottunk a négyesben, míg most ez a jelző sokkal inkább a szlovákokra illik. Épp ezért talán könnyebb is készülnünk. Kettesben sem mi vagyunk az igazi esélyesek, de összeszedjük magunkat, és megszorítjuk a németeket. Sydneyben is ők evezték a legjobb időt az előfutamokban, a döntőben aztán mégis megelőztük őket."

Storcz nem tagadta, megfordult már néhányszor a fejében, hogy ha Athénban is nyerne, akkor háromszoros olimpiai bajnokként a sportág legeredményesebb képviselőjévé válna Kammererrel együtt. "Kemény szakasza jön még a felkészülésnek, mégis alig várom, hogy eddzünk, mert nagyon jól megy a hajó, és optimista vagyok. Engem egyébként is mindig feldob, ha versenyezni kell."

A kapitány: hat érem, a többi a ráadás

A lányok sem lehetnek másként, bár nekik nehezebb a helyzetük, hiszen tőlük mindannyian jó teljesítményt várnak, talán ezért is igyekszik minden lehetséges alkalommal levenni a terheket a vállukról Angyal Zoltán szövetségi kapitány. "Két arany-, két ezüst- és két bronzéremmel már maximálisan elégedett lennék, az összes többi csak ráadás" - hangoztatta. A lányok szakvezetője, Fábiánné Rozsnyói Katalin ugyanakkor már az elején kitűzte a célt: három magyar aranyat akar elhozni Athénból.

A lányokon egyébként a feszültség legcsekélyebb jele sem érződött, mindannyian mosolygósak voltak, csapatként viselkedtek, egy asztalnál ültek, csak az egyesben induló Janics Natasa hiányzott, de ő is igazoltan, mert ő épp egy szerződést írt alá jövendő szponzorával.

Mocsai: a lányok csinosak

Az ökölvívók közül Káté Gyula mindvégig mosolygós volt, pedig sejti gyötrelmes hetek várnak még rá, mert jelenleg három kiló felesleg van rajta, és mihamarabb le kell adnia. "Nincs lámpalázam, egyébként sem jellemző rám, hogy túlizguljam a versenyeket. A sorsolás mindig lutri, így jobb híján azzal sem foglalkozom. Jó lenne egy könnyebb ágra kerülni, de ha a világbajnok kubai Kindelan kerülne rögtön az utamba, és legyőzném, akkor valószínűleg én lennék egy könnyebb ágon, és érmet is nyerhetnék" - magyarázta.

Délután egyenesen Franciaországból érkeztek meg a kézis lányok, akik a napi egy edzésük mellett meccset is játszottak, emellett együtt készülhettek a világbajnok franciákkal. Mocsai Lajos szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy eddig az állóképességre helyezték a hangsúlyt, az olimpiáig hátralévő időben már a dinamizmust helyezik előtérbe. "Nagyon klasszul dolgoztak a lányok tette hozzá, így hát elengedem őket néhány nap pihenőre, hiszen a legutóbbi hat hetet együtt töltöttük. Jómagam pedig szabadságként beugrok az egyetemre, tanítani." - emelte ki.

A lányok eközben egymás után próbálták a ruhákat, derékban bő volt Bohus Beának, aki gyorsan meg is jegyezte ezt a kapitánynak: "Látod, Lajos, milyen keskeny lett a csípőnk az edzőtábor után?!" "Hát igen, a lányok csinosak lettek" - mondta erre némileg elégedett mosollyal Mocsai.

Mit kapnak az olimpikonok?
NŐK: felvonulóruha, formaruha, hosszú, ill. rövid ujjú blúz, harisnya, cipő, kalap, kendő, válltáska, vászonszoknya, blúz
FÉRFIAK: felvonulóruha, formaruha, hosszú, ill. rövid ujjú ing, öv, zokni, cipő, kalap, nyakkendő, vászon rövidnadrág
N;
hirdetés